Uutiset 2015

Irma Varrion ja Ari-Matti Nikulan impressionistisia luontokuvia

31.7.2015

Lapin yliopiston viestintäpalveluissa työskentelevän graafikko, valokuvaaja Irma Varrion ja luontokuvaaja Ari-Matti Nikulan yhteistyön tuloksena syntyneet luontokuvat ovat esillä Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa elokuun ajan. Näyttely Northern Impressions esittelee pohjoista luontovalokuvaa impressionistisella otteella. Näyttely on ensimmäinen esillepano pariskunnan impressionistiseen luontokuvaprojektiin liittyen. Seuraava, samaa tematiikkaa mukaileva esiintyminen on kansainvälisellä Kuusamo Nature Photo -festivaalilla syyskuussa, jossa on nähtävillä musiikin siivittämä kuvaesitys.

Kaamoksen_paattyessa_Nikula.jpg
Ari-Matti Nikula: Kaamoksen päättyessä

Impressionistisella otteella toteutettu luontokuva poikkeaa perinteisestä. Toteava muuttuu moniselitteiseksi, jäljittelevä abstraktioksi. Sommittelusäännöistä, perspektiiveistä ja terävyyden vaatimuksista vapautettu vaikutelma syntyy, kun uskaltaa luopua näköisyyden vaatimuksesta. Tekotapa mahdollistaa perinteisen luontokuvauksen sääntöjen rikkomisen, kun näköisyyden vaatimusten tilalle astuu ilmaisullinen vapaus.

Työskentelyä ohjaavat ennen kaikkea erilaiset väri-, valo-, liike- ja muototutkielmat sekä kokeilevat kuvaustekniikat. Kaikki impressiot syntyvät työparin kuviin kuvaushetkellä, vaikutelmat eivät ole jälkikäteen kuvankäsittelyssä rakennettuja. Näyttelyssä nähtävät kuvat ovat syntyneet muun muassa kameran liikuttelun, monivalotuksen, pitkien valotusaikojen ja epäterävyysalueen hyödyntämisen avulla.


Levoton_kaipuu_Varrio.jpg
Irma Varrio: Levoton kaipuu


Northern Impressions – Pohjoinen luontovalokuva impressionistisella otteella
4.–30.8.2015
Rovaniemen pääkirjasto, Lapponica-sali
Jorma Eton tie 6, 96100 Rovaniemi
Avoinna ma–ti 9–19, pe 9–17, la–su 11–15
Taiteilijatapaaminen ja näyttelyn esittely maanantaina 3.8.2015 klo 17.30

Lisätietoja:

www.facebook.com/naturephotoimpressions
naturephotoimpressions (at) gmail.com


northern_impressions_juliste_web.jpg