Uutiset 2015

Lapin yliopisto jatkaa kustannustoimintaansa

15.4.2015

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Lapin yliopisto olisi siirtämässä kirjakustannuksensa perustettavalle Kustannusosakeyhtiö Vastapainolle yhdessä Tampereen yliopiston kanssa. Lapin yliopisto ei ole kuitenkaan lopettamassa omaa kustannustoimintaansa Lapin yliopistokustannuksen (LUP) kautta.

Tieteellisen aineiston julkaiseminen ja kirjakustannusala kohtaavat haasteita muuttuvassa yliopistojen toimintaympäristössä. Verkostoituminen eri toimijoiden kanssa on yliopistoille tärkeää, ja ne etsivät myös kustannustoiminnalleen uusia vaihtoehtoja.

Myös Lapin yliopisto on käynyt neuvotteluja kustannustoimintaan liittyvien haasteiden pohjalta erilaisista tulevaisuuden vaihtoehdoista. Rehtori Mauri Ylä-Kotolan mukaan käydyt neuvottelut eivät kuitenkaan merkitse sitä, että Lapin yliopistokustannusta eli Lapland University Pressiä oltaisiin lähitulevaisuudessa lakkauttamassa tai sen koko toimintaa oltaisiin sulauttamassa perustettavaan yhtiöön.

– Yliopiston tutkimus ja tiedonvälitys liittyvät jakamattomasti toisiinsa. Yliopiston tavoite on kehittää kansainvälistä University of the Arctic Press -julkaisutoimintaa. Kansallista suomenkielistä tieteellistä julkaisutoimintaa tehdään oman kustantamon Lapland University Pressin kautta. Lisäksi on neuvoteltu yliopiston mahdollisesta osakkuudesta Vastapaino-kustantamossa, Ylä-Kotola sanoo.

Lapin yliopistokustannus eli Lapland University Press on aktiivinen tieteellinen kustantaja, joka julkaisee vuosittain 40–50 pohjoisuuteen ja arktisuuteen liittyvää teosta. Lapin yliopisto tulee panostamaan lähitulevaisuudessa Lapin yliopistokustannuksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Lapin yliopistokustannuksen lisäksi tiedekunnat ja yksiköt julkaisevat itsenäisesti raportteja, tiedotteita ja muita julkaisuja.

– Lapin yliopiston yhtenä tehtävänä on edesauttaa alueellista kehitystä tutkimukseen liittyvän julkaisutoiminnan avulla. Tätä tehtävää ei voida korvata täysin valtakunnallisella kustannusalan yhteistyöllä, Ylä-Kotola sanoo.

Lisätietoja:
Mauri Ylä-Kotola, rehtori
Puhelin 0400 276 288

Anne Ruonala, kustannuspäällikkö
Puhelin: 040-539 5297
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Lapin yliopistokustannus

LaY/Viestintä/OT