Uutiset 2015

Value Archive -näyttely galleria Kopiossa 24.11.–3.12.2015

24.11.2015

Galleria Kopiossa on esillä 24.11.–3.12.2015 islantilaisen Ásthildur Jónsdóttirin näyttely, joka liittyy hänen kuvataidekasvatuksen väitöstutkimukseensa. Näyttely koostuu kirjateoksesta, jonka luomisessa on ollut mukana 45 naisen ryhmä. Osallistava teos esittelee muistojen ja arvojen pohjalta valittuja viestejä tuleville sukupolville. Jónsdóttir pitää avoimen taiteilijapuheenvuoron perjantaina 27.11. kello 10.45–12.00 luentosalissa 16 Lapin yliopistolla.

Value Archive

Ásthildur Jónsdóttir suorittaa Lapin yliopiston ja Islannin yliopiston yhteistä tohtoritutkintoa, jossa tarkastellaan mahdollisuuksia, joita taide tarjoaa kestävän kehityksen kasvatukselle.

Value Archive -näyttely käsittelee muistoja ja arvoja kirjateoksen muodossa. Taideteoksen tekoprosessiin on osallistunut 45 hengen ryhmä naisia. He ovat yhdessä tutkijan kanssa koonneet eri materiaaleista muistikirjan, johon he ovat koonneet jaettavaksi niitä viestejä, joita haluavat välittää tuleville sukupolville. Kirjateos viittaa muistikirjoihin, joita käytettiin yleisesti ennen Internetiä.

Teos perustuu siihen ajatukseen, että muistot muovaavat käyttäytymistämme ja sitä, kuinka välitämme tapoja ja traditioita; me luokittelemme, järjestelemme ja muistelemme tiedostamattamme elämämme tapahtumia. Tämän kaltainen osallistava taideteos poikkeaa ihmisen ja taiteen tekemisen välisestä suhteesta sosiaalisessa kontekstissa. Kirjateoksen tarkoitus on luoda tila, jossa taide voi nostaa esille kiinnostuksen kohteita niistä yhteiskuntamme elementeistä, joita tulisi parantaa ja joiden kehittäminen voisi johtaa vastuullisuuteen.

Jónsdóttirin rooli tässä teoksessa on autoetnografi ollen itse tutkimuksen ensisijainen subjekti prosessissa, jossa kerätään visuaalisia viestejä tuleville sukupolville. Prosessiin osallistuvat naiset ovat sellaisia, joita hän pitää itse jollakin tavalla roolimalleina omien arvojensa ja päivittäisten toimiensa kautta. Jónsdóttirilla on henkilökohtainen yhteys kuhunkin teoksen tekoon osallistuneeseen henkilöön.

Kirjateos koostuu viesteistä ja teksteistä, joissa Jónsdóttir pohtii omiin muistoihinsa perustuen sitä, miksi hän uskoo, että valitut henkilöt ovat roolimallin arvoisia. Teoksen viestit ovat erilaisia, osa on yleisiä, kun jotkut taas spesifimpiä. Kaikkien viestien tavoite on välittää arvoja tuleville sukupolville. Näyttely esittelee myös eräitä visuaalisia kriittisiä analyysejä osallistujien töistä, jotka tarjoavat yhteyden teorioihin itseisarvosta ja kestävän kehityksen kasvatuksesta.

Value Archive
Galleria Kopio
24.11.–3.12.2015
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Ásthildur Björg Jónsdóttir
astajon (at) lhi.is


LaY/Viestintä/RJ