Uutiset 2015

Arktinen neuvosto kaipaa liike-elämän näkemyksiä

17.2.2015

Lapin yliopiston Arktinen keskus järjestää 12. maaliskuuta 2015 iltapäivällä työpajan, jossa kerätään liike-elämän ajatuksia arktisen alueen muutoksista. ”Business Voice to Arctic Change” –niminen työpaja toteutetaan yhteistyössä Lapin kauppakamarin Rovaniemellä järjestämän Arctic Business Forumin kanssa.

”Työpajan tavoitteena on koota liike-elämän näkökulmia arktisen alueen muutoksista sekä keskustella niiden vaatimista sopeutumistoimista. Työpaja on osa Arktisen neuvoston viime vuonna käynnistämää projektia (AACA-C, Adaptation Actions for a Changing Arctic), jonka tavoitteena on mahdollistaa riittävään tietoon perustuva, oikea-aikainen päätöksenteko arktisella alueella sekä tuottaa paikallisen tason päätöksentekijöille ja toimijoille sopeutumisvaihtoehdoista tietoa, jossa on huomioitu sosiaalisia, ympäristöllisiä ja kulttuurisia seikkoja”, kertoo tutkimusprofessori Monica Tennberg Lapin yliopiston Arktiselta keskukselta.

Ilmastonmuutoksen ohella arktisen alueen oloja muuttavat myös raaka-aineiden kysyntä, turismi, globaalit kuljetusratkaisut sekä ylipäätään taloudellinen ja poliittinen kehitys. Raportissa yhdistetään ja analysoidaan tieteellisen tiedon ohessa paikallisten toimijoiden kokemuksia tapahtuvasta muutoksesta, sen vaikutuksista ja siihen sopeutumisesta. Tässä kokonaisuudessa on liike-elämän näkökulman mukaan saaminen olennaisen tärkeää.


Tiivis infopaketti ja työpaja liike-elämän edustajille

Iltapäivän aluksi esitellään viimeisimmät tiedot odotettavissa olevista muutoksista ilmastossa ja sosioekonomisessa ympäristössä sekä näiden vaikutukset ja sopeutumistarpeet. Tilaisuuden ensimmäisenä alustajana on kansainvälisesti arvostettu konsultti Tom Armstrong. Hän työskentelee Arktisen neuvoston arktisen ympäristön tilaa arvioivan ohjelman (AMAP) apulaispääsihteerinä sekä AACA – projektin yhdysvaltalaisena vetäjänä. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Obaman hallinnon alaisen globaalimuutoksen tutkimusohjelman johtajana. Toinen alustajista on Lapland Hotels & Safariksen hallituksen puheenjohtaja Rauno Posio. Hän on myös Lapin kauppakamarin hallituksen varapuheenjohtaja sekä Arctic Economic Councilin suomalaisjäsen.

Varsinaisen työpajan koordinoi Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Monica Tennberg, joka vastaa Suomen edustajana AACA-C –projektin Barentsin aluetta käsittelevästä osuudesta. Barentsin alue on erityisen mielenkiintoinen tarkastelukohde, koska alueella on monenlaista taloudellista toimintaa ja sopeutumishaasteita. Projektin tulokset esitellään Arktisen neuvoston ministerikokoukselle vuonna 2017.

Tilaisuus on maksuton ja vapaa kaikille kiinnostuneille, erityisesti liike-elämän edustajille. Tilaisuuden avauspuheenvuorot ovat englanniksi, työpajat suomeksi ja englanniksi. Ilmoittautumiset pyydämme 9.3. mennessä (kahvitarjoilun vuoksi) sähköpostitse tutkimusavustaja Ilari Nikulalle osoitteeseen ilari.nikula(at)ulapland.fi .


Lämpimästi tervetuloa Business Voice to Arctic Change – työpajaan torstaina 12. maaliskuuta klo 13.30–15.30 Arktikumin Auditorioon (Pohjoisranta 4, Rovaniemi)!


Lisätietoja:

Monica Tennberg, +358 (0)40 019 2005, monica.tennberg(at)ulapland.fiLinkkejä lisätietoihin:

Arktisen neuvoston AACA-C-projekti:
http://www.amap.no/adaptation-actions-for-a-changing-arctic-part-c

Suomeksi AACA-C-projektista:
http://www.arcticcentre.org/Suomeksi/TUTKIMUS/Kestavan-kehityksen-tutkimusryhma/NPE/AACA

Tom Armstrong:
https://www.linkedin.com/pub/tom-armstrong/17/530/3b6