Uutiset 2015

Amerikkalaisvieraat tutustuivat Suomen koulujärjestelmään

19.5.2015

Louisianalaisen Centenary Collegen opiskelijaryhmä vieraili Rovaniemellä Norvajärven leirikeskuksessa osana Suomeen suuntautunutta opintomatkaansa. Kolmentoista oppilaan ryhmä kävi tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään ja sen kehitykseen aina toisesta maailmansodasta nykypäivään.

norvajarven-jenkkivieraat-1.jpg
Anna-Maija Partanen ja Merja Paksuniemi Lapin yliopistosta luovuttivat vieraille What are the finnish teachers made of? -kirjan. Kuva: Heini Kesti

Rovaniemen seurakunnan opiskelijatoiminta järjesti Norvajärvellä viime lauantaina suomalaisille ja amerikkalaisille opiskelijoille yhteisen illanvieton, jossa päästiin kulttuurivaihtoon rennossa ilmapiirissä suomalaiseen tyyliin kodassa makkaraa ja lettuja syöden.

Texasista kotoisin oleva Chloe Snow, 21, kiinnostui Suomesta sen kauniiden maisemien ja hyvän koulujärjestelmän ansiosta.

– Ennen Suomeen tuloa olemme opiskelleet suomalaista koulujärjestelmää paljon kirjoista. Tämä ilta on ollut mahtava, sillä on mukavampi oppia ja vertailla koulutusjärjestelmiämme ja koulunkäyntiä samanikäisten nuorten kanssa.

Illan aikana suomalaiset ja amerikkalaiset pääsivät tutustumaan pareittain, syömään lettuja ja paistamaan makkaraa. Yhdessä käytiin myös keskustelu suomalaisen ja amerikkalaisen yliopisto-opiskelun eroista.

jenkkivieraat-norvajarvella-2.jpg
Kuva: Heini Kesti

– Suomen ja Amerikan koulujärjestelmissä on todella suuria eroja: teillä koulutus on ilmaista ja opettajilta vaaditaan maisterin tutkinto. Amerikkalaisessa koulumaailmassa urheilu on sen sijaan todella suuressa asemassa, kun taas Suomessa urheilua harrastetaan yleensä koulun ulkopuolella. Amerikassa myös erot eri yliopistojen välillä, esimerkiksi julkisten ja yksityisten koulujen välillä, ovat suuret, toisin kuin Suomessa, Chloe kertoo.

Kulttuurivaihtoa toteutettiin myös laulun ja tanssin kautta. Chloe onkin ollut yllättynyt suomalaisten ystävällisyydestä ja avoimuudesta sekä siitä, kuinka kylmää mutta kaunista Suomessa on.

– Suomessa osataan hyödyntää ympäröivä luonto. Ihmiset menevät ulos harrastamaan urheilua ja käyvät patikoimassa, me emme tee sitä samalla tavalla. Amerikassa ei myöskään voi kulkea mihinkään ilman autoa, Chloe pohtii.

Suomalaiset olivat otettuja siitä, kuinka kiinnostuneita amerikkalaiset opiskelijat Suomesta olivat. He olivat ennen Suomeen tuloaan jopa opetelleet muutamia lauseita suomeksi, koska halusivat olla kohteliata ja kunnioittaa paikallisia. Päivällä amerikkalaiset olivat vierailleet joulupukin luona ja illan kruunasi Suomi –elämyksistä perinteisin: sauna.

Teksti: Petra Nojonen