Uutiset 2015

Lapin yliopiston Vire-osasto tuo arktista ilmavuutta Habitare-messuille

19.8.2015

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta osallistuu omalla Vire-osastollaan Suomen suurimpaan huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitareen Helsingissä 9.–13. syyskuuta. Vire-osastolla voi kokea arktisen ilmavuuden, kirkkaan kevättaivaan sävyt ja puhtaan ilman väreen. Inspiraationa ovat Lapin väriloisto, pohjoiset materiaalit ja vuorovaikutteisuus.

Arktista estetiikkaa henkivä Lapin yliopiston messuosasto esittelee designosaamista 18:lta teollisen muotoilun, graafisen suunnittelun sekä tekstiili- ja sisustussuunnittelun opiskelijalta. Osaston Vire-nimi kuvastaa sekä hyvää fiilistä että lappilaista tuulenvirettä. Osasto on suunniteltu kevytrakenteiseksi, ilmavaksi ja siten helposti liikuteltavaksi.

Kaikki osastolla esillä olevat tuotteet ilmentävät omalla tavallaan arktista ulottuvuutta tai paikallisuutta. Suunnittelijat ovat käsitelleet arktisuutta raikkaalla ja tuoreella otteella, pyrkien pääsemään irti perinteisestä ja stereotyyppisestäkin lappilaisen designin käsityksestä. Yhtenä esimerkkinä tästä on Anniina Koivuahon suunnittelema Alva-valaisin, joka on höyhenenkevyt uuden, vielä kehitteillä olevan led-valaisinkalvon ansiosta. Tuotteessa yhdistyvät moderni teknologia ja paikallisuus, sillä valaisimen kuviossa on nähtävillä pala Alvar Aallon suunnittelemaa Rovaniemen Poronsarvi-asemakaavaa.

Anniina Koivuahon suunnittelema Alva-valaisin
Alva-valaisimessa loistaa Rovaniemen kaupungin asemakaava, ja se on toteutettu led-valaisinkalvolle ja ohutviiluvanerille. Kevyt valaisinkaari on irrotettavissa metallirungostaan. Suunnittelija: Anniina Koivuaho, ankoivua (at) ulapland.fi. Yhteistyökumppanit: Lapin ammattiopisto, Flexbright Oy ja VTT.


Tuotteet henkivät myös ajatonta muotokieltä, ja kaikki tuotteet on suunniteltu käytännöllisyyttä silmällä pitäen. Heidi Välimäki on esimerkiksi ratkaissut arkisen pyykinkuivausongelman suunnittelemalla seinälle kiinnitettävän, veistoksellisen telineen, joka toimii myös osana sisustusta.

Heidi Välimäen suunnittelema Loue-pyykinkuivausteline
Loue on seinälle kiinnitettävä pyykkiteline, joka toimii osana sisustusta. Vaihdettavien narujen ansiosta tuote on muuntautuva, ja pinnan leveydet ja tuotteen rakenne on suunniteltu optimaalisiksi erikokoisille pyykeille. Suunnittelija: Heidi Välimäki, hdi.valimaki (at) gmail.com. Yhteistyökumppani: MaisemaTammi


Lapin yliopiston messuosaston suunnitteluprosessia ja messuelämää voi seurata osaston omasta blogista ja Instagramissa. Habitaren jälkeen Vire-osasto nähdään ainakin Arctic Design Weekillä Rovaniemellä helmikuussa 2016.

Saara Tuomaalan suunnittelema Kore-lepotuoli
Kore on visuaaliselta ilmeeltään keveä lepotuoli, joka aktivoi käyttäjänsä tasapainoaistia ja keskivartaloa sekä muotoutuu käyttäjänsä mukaan. Materiaaleina ovat teräs, joustava nauha ja nahka. Suunnittelija: Saara Tuomaala, saatuo (at) gmail.com. Yhteistyökumppanit: Lapin ammattiopisto, Verhoiluliike Ellinelli ja Sytyke-Centre.


Osasto valmistui laajalla yhteistyöllä

Vire-osasto (osaston numero: 7H2) sijaitsee messujen Ahead!-alueen The Block -korttelissa. Rohkeaa ja innovatiivista muotoilua esittelevä The Block -kortteli kokoaa yhteen nuoret suunnittelijat, oppilaitokset sekä startup-yritykset. Alueen yleisenä teemana on Breaking free – Irtiottoja.

Osastolla on esillä tuotteita seuraavilta suunnittelijoilta: Rikumatti Jurmu, Anniina Koivuaho, Saara Koskinen, Hanna Kumpula, Hannu Mikkonen, Siina Pekkanen, Samuele Saccardi, Saara Tuomaala, Heidi Välimäki sekä Mari Autio ja Minna Silvennoinen. Osaston ovat suunnitelleet yhteistyössä teollisen muotoilun opiskelijat Hanna-Maria Viertola, Diana Jamoido, Rikumatti Jurmu, Kaisa-Elina Koivisto, Paula Roinesalo ja Heikki Herranen sekä graafisen suunnittelun opiskelija Hilla Virtanen ja sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelija Silja Nurmimäki. Noin vuoden kestänyttä opintoprojektia ovat ohjanneet teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson sekä sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopistonlehtori Heidi Pietarinen.

Lapin yliopiston messuosasto tuotteineen on toteutettu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, Lapin ammattiopiston sekä useiden yritysten kanssa. Yhteiskumppaneina mukana ovat Caamos Amazing Ltd Oy, Flexbright Oy, Jideart Oy, Kaiverrus Kallio Oy, Lapin Metallikierrätys Oy, Matti Piilola, Rovaniemen Väri ja Matto Oy, Sytyke-Centre, Verhoiluliike Ellinelli, MaisemaTammi ja VTT.

Messuosaston rakenteet on tehty Lapin ammattiopiston Luovuuskoulu osaksi perusopetusta -projektissa, joka on toteutettu yhteistyössä Lapin liiton ja Vipuvoimaa EU:lta 2007–2013 -ohjelman kanssa.


Lisätietoja:

Milla Johansson
Yliopisto-opettaja, teollinen muotoilu
Lapin yliopisto
p. 040 482 8278
milla.johansson (at) ulapland.fi

Heidi Pietarinen
Yliopistonlehtori, sisustus- ja tekstiilimuotoilu
Lapin yliopisto
p. 040 484 4401
heidi.pietarinen (at) ulapland.fi

Vire-osaston blogi
Vire Instagramissa


LaY/Viestintä/SV