Uutiset 2015

Arktisen tutkijoita koolla Kiinassa

26.5.2015

Kolmas kiinalais-pohjoismaalainen arktinen symposiumi on koolla parhaillaan Shanghaissa. Tapahtumaan osallistuu yhteensä noin sata kiinalaista ja pohjoismaalaista arktisen alueen tutkijaa.

Kutsuttujen puheenvuorojen ja teemaistuntojen lisäksi tapahtuma pitää sisällään arktista merenkulkua käsittelevän pyöreän pöydän keskustelun, johon osallistuu tutkijoiden ohella myös liike-elämän edustajia sekä virkamiehiä.

Symposiumissa käyttää puheenvuoron muiden muassa Islannin entinen ulkoministeri Össur Skarphédinsson. Tapahtumaa isännöivät Kiinan polaarilaitos ja sen johtaja Huigen Yang sekä Shanghain kansainvälisen opetuksen laitos ja sen varajohtaja Jian Yang.

Kiinalais-pohjoismaalainen arktisen tutkimuksen keskus perustettiin vuonna 2013. Monitieteisen laitoksen tehtävänä on nostaa esille tietoa arktisesta alueesta sekä tukea arktisen alueen kestävää kehitystä.

Professori Lassi Heinisen mukaan kiinnostus arktista aluetta kohtaan ei ole sinänsä uutta eikä yllättävää.

– Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että kiinalaiset tutkijat ja virkamiehet ovat erityisen kiinnostuneita myös Pohjoismaista. Heitä kiinnostavat tapamme, lakimme, arvomme ja tekemämme kansainvälinen yhteistyö. Kasvanut kiinnostus ilmenee muiden muassa suunnitelmissa julkaista kirja Pohjoismaiden arktisesta toiminnasta ja sen globaalista merkityksestä, toteaa professori Lassi Heininen, joka on yksi symposiumiin kutsutuista puhujista.

Pohjoismaista kiinalais-pohjoismaalaiseen arktisen tutkimuksen keskukseen kuuluvat maiden polaaritutkimuslaitokset. Suomesta mukana on Lapin yliopiston Arktinen keskus.

Lisätietoja:
Arktisen politiikan professori Lassi Heininen
Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Puhelin: 040-484 4215
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT