Uutiset 2015

Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkosto kokoontui Alaskassa

16.11.2015

Arktisen yliopiston temaattinen Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkosto kokoontui marraskuun alussa Alaskan Anchoragessa. Verkoston vuosittainen symposium koostuu kongressista, näyttelystä ja työpajoista. Tapaamisen teemoina olivat tänä vuonna kulttuuri, yhteisö ja viestintä.

Kongressissa puhuivat muiden muassa Aron Cronwell, joka on Arktisen tutkimuksen keskuksen johtaja Smithsonia Instituutissa sekä Perry Eaton, joka on tunnettu taiteilija ja alkuperäiskulttuureiden puolestapuhuja. Cronwell nosti puheenvuorossaan esille tieteen, museologian ja pohjoisten kulttuurien kolonialisoivan suhteen sekä sen purkamisen. Eaton korosti paikkojen ja luontosuhteen tuntemisen merkityksestä tulkittaessa alkuperäiskulttuureiden taidetta Alaskassa.

Lapin yliopisto oli kongressissa esillä kolmella alustuksella: professori Timo Jokela esitteli tiedekunnan, Lapin ammattikorkeakoulun ja alueen yrittäjien yhteistä lumi- ja jäärakentamisen kehittämistyötä, Mirja Hiltunen yhteisöllisen taidekasvatuksen työpajoja Utsjoella ja Elina Härkönen kansainvälisen Arctic Art and Design -maisteriohjelman taustoja ja käynnistämistä.

Teeman mukainen näyttely avattiin Kimura Galleriassa. Kuratoidussa näyttelyssä on mukana 24 taiteilijaa USA:sta, Kanadasta, Norjasta, Ruotsista, Skotlannista ja Suomesta. Lapin yliopistosta näyttelyyn osallistuvat professorit Glen Coutts, Mirja Hiltunen ja Timo Jokela. Näyttelyssä on esillä myös soveltavan kuvataiteen maisteriohjelmasta valmistuneen Johanna Ruotsalaisen installaatio. Kongressin ja näyttelyn ohessa valmisteltiin ASAD-verkoston yhteisiä tutkimushankkeita sekä toteutettiin työpajoja osallistujille ja opiskelijoille. Opiskelijatyöpajaa ohjasi yliopisto-opettaja Elina Härkönen.

ASAD-verkostoa koordinoi taiteiden tiedekunta ja siihen kuuluun tällä hetkellä 26 taide- ja muotoiluyliopistoa ja korkeakoulua kahdeksasta Arktisen alueen maasta. Verkoston johtajana toimii taiteiden tiedekunnan dekaani Timo Jokela. ASAD on ollut perustamisensa jälkeen (2011) Arktisen yliopiston temaattisten verkostojen aktiivisimpia toimijoita.

Lisätietoja:
Timo Jokela
Professori, dekaani
Leader, Arctic Sustainable Arts and Design Thematic Network, University of Arctic
timo.jokela (at) ulapland.fi
Puhelin +358 40 7396034

LaY/Viestintä/