Taiteiden tiedekunnan galleriat Lapin yliopiston pääkampuksella avaavat näyttelykautensa maanantaina 5. lokakuuta klo 18.00. Pääkampuksella gallerioita on nyt yhteensä kuusi – nimiltään Hämärä, Kajo, Kilo, Kopio, Lyhty ja Seinä. Kaikki näyttelyt ovat esillä 6.–22.10.2015.
Avajaisissa näyttelykauden avajaispuheen pitää kuvataiteen professori Jaana Erkkilä. Tervetuloa!
Galleria Seinä
Suvi Autio:
A.C.A.M.P.A.
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, Agora, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu

Kuva nimettömältä henkilöltä, joka on osallistunut A.C.A.M.P.A.-projektiin.
A.C.A.M.P.A (T.E.L.T.T.A.I.L.E.) on Suvi Aution osallistava taiteellinen valokuvateos, joka herättää keskustelua ja ottaa kantaa Espanjassa telttailua koskeviin rajoituksiin. Taiteilija on tehnyt vaihto-opintojensa aikana Espanjassa kesällä 2015 Castilla La Manchan yliopistossa Cuencassa pieniä savitelttoja, joita hän jakoi projektiin osallistuville henkilöille pyytäen näitä viemään teltan paikkaan, jossa he haluaisivat telttailla, ja valokuvaamaan teltan tässä ympäristössä. A.C.A.M.P.A .-näyttely koostuu projektiin osallistuneiden lähettämistä anonyymeistä valokuvista sekä heidän aihetta koskevista ajatuksistaan telttailuhenkisessä valokuvainstallaatiossa. Näyttely on esillä ensimmäistä kertaa.
Espanjan lainsäädäntö on määritellyt vuodesta 1966 lähtien, missä saa ja ei saa telttailla. Ajan myötä vapaan telttailun luvallisuus on kuitenkin vähentynyt huomattavasti: eräiden väitteiden mukaan syynä ovat telttailijoiden aiheuttamat metsäpalot ja roskaus. Telttailusta aiheutuneisiin ongelmiin voisi etsiä ratkaisua ympäristökasvatuksen sekä julkisen kampanjoinnin keinoin, mutta näihin toimiin ei ole kuitenkaan vielä ryhdytty. Nykyisin pimeän yllättäessä voi ainoastaan hätätapauksissa yöpyä maastossa mutta vain aamun ensimmäiseen valon sarastukseen, jonka jälkeen metsänvartijat voivat tulla häätämään telttailijan pois paikalta.
Lisätietoja:
Suvi Autio
pinx01 (at) gmail.com
Galleria Hämärä
Marja Haapakangas:
Palaajat
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu

Marja Haapakangas: Luolan luo, tempera ja öljyväri, 70x120, 2015.
Marja Haapakankaan näyttelyssä on esillä maalauksia ja videotaidetta. Näyttely hakee paluuta aikoihin, hetkiin ja paikkoihin, joissa on syntynyt kohtaamisia tai kohtaamattomuutta luonnon ja ihmisten välillä. Näyttelyn mielenmaisemat löytyvät veden alta, jäätiköiltä, kivilouhoksilta, vuorilta sekä niiden kupeeseen aaltojen ja ajan muodostamista luolista. Haapakangas keskittyy toisilleen vastakohtaisiin luonnon elementteihin veteen ja kallioon eri olomuodoissaan.
Osa näyttelyn videoteoksesta on toteutettu Espanjassa, missä Haapakangas vietti Taiteen edistämiskeskuksen tarjoaman residenssijakson kesällä 2015. Haapakangas on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2006. Palaajat-näyttely on hänen loppuproduktionsa Lapin yliopistolle suoritettavissa kuvataiteen syventävissä erikoistumisopinnoissa.
Lisätietoja:
Marja Haapakangas
marjahaapakangas.blogspot.fi
mhaapaka (at) gmail.com
P. 0400 831 368
Galleria Kilo
Raija Aatsinki:
Ympäripyöreää
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu

Osa teoksesta Aurinkokin paistaa, 140x140 cm, reservi- ja suorapaino
reaktio- ja pigmenttiväreillä.
Raija Aatsingin näyttely koostuu isoista painetuista kankaista, pienemmistä julisteen ja taulun omaisista teoksista, installaatioista sekä veistoksenomaisista töistä. Aatsinki työskenteli Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksessa sekä Lapin yliopistossa painokankaan ja värjäyksen opettajana 25 vuoden ajan. Hän jäi eläkkeelle viime kesänä. Kyseessä on läksiäisnäyttely, joka on osittain retrospektiivinen täydennettynä uusilla tämän hetken tunnetiloja kuvaavilla töillä.
Lisätietoja:
Raija Aatsinki
P. +358 40 737 6236
Galleria Lyhty
Tiia Salmelin:
Kielimuuri
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu

Tiia Salmelin, Kielimuuri, 2014, kollaasi, 68x97 cm (yksityiskohta teoksesta)
Kuvataidekasvatuksen opiskelija Tiia Salmelin toteutti vaihto-oppilasvuotensa aikana Tšekin tasavallassa kollaasiteoksen, jonka pohjalta hän on koonnut Kielimuuri-näyttelyn. Näyttely esittelee teoskokonaisuuden, joka pyrkii välittämään katsojalle jotain olennaista oman ja vieraan kielen suhteesta paikassa, jossa vieras hallitsee.
Oma äidinkieli on osa meitä, osa persoonaamme ja identiteettiämme. Mitä tapahtuu, kun meidät äkkiä siirretäänkin tutusta ja turvallisesta täysin tuntemattomaan? Paikkaan, jossa suuri osa viestinnän merkityksistä jää meiltä pimentoon kielen vierauden vuoksi. Mitä tämä muutos saa meissä aikaan? Turvattomuutta ja epävarmuutta? Olemme keskellä jotain, mitä emme voi hallita. On hankalaa, ellei jopa mahdotonta etukäteen kuvitella tällaista tilannetta omalle kohdalle. Jos enemmistön käyttämä kieli on vieras, jää ulkopuoliseksi tavalla, jota on vaikea oikeasti käsittää, ennen kuin sen kokee itse.
Lisätietoja:
Tiia Salmelin
tsalmeli (at) ulapland.fi
P. +358 50 493 9679
Galleria Kajo
Pieniä suuria tunteita
Taidetekstiili-opintojakson teoksia
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, 4. kerroksen aulatila, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu

Valokuva: Jonna Ylilehto
Näyttely koostuu sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoiden Taidetekstiili-opintojaksolla toteuttamista teoksista. Opiskelijat ovat luoneet kokonaisuuden materiaalilähtöisistä minitekstiiliteoksista sekä vapaammin toteutetuista, erilaisten tunteiden kirjoa välittävistä teoksista. Minitekstiiliteoksia on lähestytty materiaalin ominaisuuksien kautta ja niitä on työstetty materiaalin määrittämällä tavalla. Vapaammin toteutetut, tunteiden tulkkina toimivat teokset puolestaan päästävät lähemmäs ja kertovat kukin ainutlaatuista tarinaansa.
Näyttelyn teoksissa on työstetty erilaisia materiaaleja, kuten villaa, farkkua, tuohta ja siimaa. Työstötekniikoina on käytetty muun muassa perinteistä kudontaa, kankaanpainantaa ja huovutusta, mutta materiaaleja on myös kulutettu, purettu, kovetettu ja sulatettu.
Tekijät ovat Pauliina Heiskanen, Pirkko Konu, Niina Martikainen, Piritta Mettovaara, Meri Suominen, Tanja Tuovila ja Jonna Ylilehto.
Lisätietoja:
Näyttely Facebookissa
Opiskelija Pauliina Heiskanen
P. 050 563 3252
pheiskan (at) ulapland.fi
Opintojakson opettaja Jenni-Liisa Yliniva
P. 040 484 4376
jenni-liisa.yliniva (at) ulapland.fi
Galleria Kopio
Minna Rainio:
Globalisaation varjoisat huoneet
6.–22.10.2015
Avajaiset: ma 5.10. klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu
Kuvataiteilija, taiteen tohtori Minna Rainio esittelee näyttelyssä väitöskirjaansa
Globalisaation varjoisat huoneet. Kuulumisen ja ulossulkemisen tilat rajanylityksiä käsittelevissä liikkuvan kuvan installaatioissa (2015). Näyttelyssä on esillä Rainion väitöskirja ja siihen kuuluvien liikkuvan kuvan installaatioiden esikatseluvideot tai näyttelytaltioinnit.
Siirtolaisuus ja pakolaisuus ovat ilmiöitä, jotka horjuttavat perinteisiä käsityksiä kansallisvaltioista, kansallisista identiteeteistä ja kuulumisesta. Minna Rainio käsittelee väitöskirjassaan globalisaatioon ja muuttoliikkeisiin liittyviä rajanylityksiä sekä kuulumisen ja ulossulkemisen prosesseja taideteosten ja kirjoitetun tutkimuksen keinoin. Samalla hän pohtii, miten taide voi osallistua yhteiskunnalliseen ja poliittiseen keskusteluun globaalista eriarvoisuudesta eettisesti kestävällä tavalla.
Väitöstutkimukseen kuuluva taiteellinen osa koostuu kolmesta liikkuvan kuvan installaatiosta, jotka Rainio on toteuttanut yhdessä kuvataiteilija Mark Robertsin kanssa.
Kohtaamiskulmia (2006) kertoo Suomessa asuvien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokemuksista, ja
Kahdeksan huonetta (2008) käsittelee kansainväliseen prostituutioon liittyvää naiskauppaa. Installaatiossa
Maamme/Vårt Land (2012) ulkomaalaissyntyiset Suomen kansalaiset laulavat Maamme-laulun. Teokset ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.
Minna Rainio kutsuu liikkuvan kuvan installaatioita tutkimuksessaan audiovisuaaliseksi kulttuurintutkimukseksi tilallisessa muodossa. Teokset tulkitsevat yhteiskunnallisia ilmiöitä omilla menetelmillään, joihin kuuluvat liikkuvan kuvan visuaalisuus, kerronnallisuus ja ääni sekä installaation tilallisuus. Väitöskirjan kirjoitettu tutkimusosa on lähtökohdiltaan tieteidenvälinen, ja se sijoittuu kulttuurintutkimuksen kenttään. Kirjoitettu tutkimusosa syventää, käsitteellistää ja kielellistää taideteosten esille tuomia yhteiskunnallisia kysymyksiä ja liittää teokset laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin. Kirjoitettu tutkimus ja taideteokset kulkevat väitöskirjassa rinnakkain, dialogissa ja toinen toistaan täydentäen. Taiteen ja tutkimuksen rajapinnalla – käsitteellisen ajattelun ja kokemuksellisen aistihavainnon risteyskohdassa – voi syntyä uusia todellisuuden kohtaamisen tapoja, jotka voivat tehdä näkyväksi yhteiskunnallisia epäkohtia poliittisella tavalla ja toisaalta mahdollistaa toisten ihmisten kokemusten eettisen kohtaamisen.
Lisätietoja:
Minna Rainio
minna.rainio (at) ulapland.fi
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä
jaana.erkkila (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV