Uutiset 2015

Rovaniemen arktinen kokous saanut suuren suosion

6.11.2015

Noin 200 arktisen alueen keskeistä vaikuttajaa Suomesta ja ulkomailta kokoontuu 24.-26. marraskuuta Rovaniemellä pidettävään arktiseen konferenssiin In the Spirit of the Rovaniemi Process.

Osallistujat edustavat laajasti tiedemaailmaa, päätöksentekoa, talouselämää ja asiantuntijaorganisaatioita. Konferenssin avausosuuden puhujien joukossa ovat Yhdysvaltain ja Japanin suurlähettiläät Charles C. Adams, Jr ja Kenji Shinoda, EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula, arktisen talousneuvoston puheenjohtaja Tara Sweeney ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Lappia-talossa pidettävän avausosuuden jälkeen konferenssi siirtyy Arktikum-taloon ja jakaantuu useisiin rinnakkaisiin osioihin. Yhdessä niistä ovat keskustelemassa Arktisen neuvoston eurooppalaisten tarkkailijamaiden edustajat. Liikennettä ja ilmastoa käsittelevässä osuudessa puhujina ovat Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas. Muissa osuuksissa käsitellään niin luonnonvaroja, geopolitiikkaa, kaupungistumista, arktista designia, taidetta, työtä ja hyvinvointia kylmissä olosuhteissa, alkuperäiskansojen elinkeinoja sekä alkuperäiskansoihin liittyvää matkailua.

Konferenssi päättyy alueellista yhteistyötä käsittelevään osuuteen. Myös Suomen arktinen neuvottelukunta ja Arktisen yliopiston hallitus kokoontuvat konferenssin aikaan Rovaniemellä.

Konferenssin järjestävät yhteistyössä Lapin yliopisto ja sen Arktinen keskus, Rovaniemen kaupunki ja Suomen Arktinen seura. Tapahtuma on osa kolmen konferenssin sarjaa, joista ensimmäinen oli kaksi vuotta sitten ja seuraava pidetään vuonna 2017, jolloin Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja. Vuoden 2017 konferenssi on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Konferenssin sivut ja päivitetty ohjelma: www.rovaniemiprocess.fi

Lisätiedot:


Konferenssipäällikkö Ilona Mettiäinen
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
rovaniemi.process@ulapland.fi, puh. 040 4844 273

Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
markku.heikkila(at)ulapland.fi
040 4844300