Uutiset 2015

Tieteen päivät Lapin yliopistossa 11.–12.9.2015 – sattuma tieteessä ja taiteessa

17.8.2015

Mikä on sattuman merkitys tieteessä ja taiteessa? Asiantuntijat valottavat kysymystä kaikille avoimilla Tieteen päivillä Lapin yliopistossa Rovaniemellä 11.–12.9.2015.

Rovaniemellä järjestetään 11.–12.9.2015 Tieteen päivät -tapahtuma, joka on suunnattu kaikille tieteestä ja taiteesta kiinnostuneille. Tapahtumassa esitellään yleistajuisesti ajankohtaisia tiedemaailman ilmiöitä paneeleissa, luennoilla, työpajoissa ja kirjaraadissa. Paikalla on kaikkiaan noin kolmekymmentä alansa huippuasiantuntijaa.

Tänä vuonna Tieteen päivien teemana on sattuma. Perjantain tilaisuuksissa teemaan syvennytään pohtimalla muun muassa tutkijan uraa, talouden muutoksia, rakastumista, vaihtoehtohoitoja ja Kiina-ilmiötä. Lauantaina sattuman merkitystä pohditaan universumin synnyn ja taiteen tekemisen näkökulmista. Lauantaina ohjelmassa on myös tiedekirjaraati, jossa viisi henkilöä ruotii viittä aikamme tietokirjaa. Tiedekirjaraati on TIETOKIRJA.FI -tapahtuma. Se toteutetaan Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen tuella. Tilaisuudet järjestetään Esko ja Asko -salissa.

Tieteen päivät on joka toinen vuosi järjestettävä valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään viidellä eri paikkakunnalla. Tapahtuma järjestetään Rovaniemellä nyt kolmannen kerran. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tieteen tiedotus ja Suomen kulttuurirahasto.


Koululaisten tiedepäivä

Perjantaina Tieteen päivien ohjelmassa on yleisöluentojen lisäksi erityisesti koululaisille suunnattua ohjelmaa. Paikalle odotetaan paikallisten lukioiden ja yläluokkien oppilaita.

Koululaisten tiedepäivä tarjoaa muun muassa mahdollisuuden osallistua ilmastonmuutosta käsittelevään työpajaan, jossa havainnollistetaan auringon lämpösäteilyn roolia ilmastonmuutoksessa MAA 3.0 -pelin ja uuden lisäketodellisuusteknologian avulla. Peli on kehitetty Tiedekeskus Heurekan ja tieteen päivien yhteisprojektina. Lisäketodellisuusteknologia on kehitetty opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa TIKAS-tiedekasvatushankkeessa.

Lisäksi oppilaat voivat kokeilla yhteiskuntasimulaattoria, joka on yhteiskuntavaikuttamista ja yhteiskunnassa etenemistä opettava roolipeli. Yhteiskuntasimulaattori perustuu tutkimustietoon, ja se on kehitetty Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan oppiaineessa.


Tervetuloa!