Uutiset 2015

Tiedekirnu: Kuinka vältät saalistajajulkaisijat?

22.4.2015

Julkaisijoita löytyy moneen lähtöön. Kansainvälisyys on julkaisutoiminnassakin muotisana, mutta globalisaation mukana on tullut kyseenalaisia lieveilmiöitä: predator- eli saalistajajulkaisijoita.

Lapin yliopistokustannuksen kustannuspäällikkö Anne Ruonala kirjoittaa Tiedekirnu-blogissaan näistä, usein Open Access -toimintaan erikoistuneista julkaisijoista, joilta useat suomalaistutkijat ja -tutkimusorganisaatiot ovat saaneet epämääräisiä tarjouksia.

Predator- eli saalistajajulkaisijoiden tavoitteena Ruonalan mukaan on kartuttaa enemmänkin kassaa kuin tieteellisiä ansioita: Ne keräävät kirjoittajilta rahaa, välttelevät vertaisarvioinnin mittapuita ja julkaisevat kyseenalaisia artikkeleita.

– Tutkijoiden ja muiden tieteellisiä artikkeleita kirjoittavien kannattaa pitää yllä tervettä kriittisyyttä siitä, kenen julkaisutarjouksista innostuu, hän kirjoittaa.

Mistä predator- eli saalistajajulkaisijan voi tunnistaa, ja kuinka niiden epämääräisiltä tarjouksilta voi suojautua? Lue Anne Ruonalan blogi aiheesta.

LaY/Viestintä/PS