Uutiset 2015

Väitös: Bernard Brodie modernisoi strategian teorian ydinaseaikakaudelle

16.1.2015

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen mielenkiinto ydinasestrategiaan on ollut kasvussa. Barry Zellen tutkii väitöskirjassaan Bernard Brodien (1910–1978) strategian teorioiden evoluutiota. Brodie oli yksi pioneeriteoreetikoista, jotka tutkivat ydinpelotetta. Hänen ajatuksensa vaikuttivat Amerikan ydinasestrategiaan aina toisesta maailmansodasta kylmän sodan loppuun asti.

Barry Zellen tutkii väitöskirjassaan Bernard Brodien kehitystä strategian teoreetikkona. Brodie tunnetaan parhaiten työstään koskien ydinasepelotetta sisältäen hänen merkittävät tutkimuksensa The Absolute Weapon (1946) ja Strategy in the Missile Age (1959).

Zellen on kiinnostunut tutkimuksessaan myös Brodien vastauksesta sotateknologisiin innovaatioihin, jotka muuttivat sodankäyntiä aina globaalista toisen maailmansodan konfliktista rajatumpina käytyihin sotiin Koreassa ja Vietnamissa aina moninaiseen kylmänsodan strategiseen kilpailuun asti.

Zellen tarkastelee väitöstyössään Brodien julkaistua tuotantoa, sisäisiä RAND-muistioita ja selvityksiä kuten myös hänen arkistoituja tallenteitaan Kalifornian yliopistossa. Zellen on ensimmäinen tutkija, joka on tutkinut kyseisiä papereita kylmän sodan päättymisen, vuoden 1991, jälkeen.


Merkittävä vaikutus strategiseen ydinaseteoriaan

Bernard Brodien varhaiset tutkimustyöt kohdistuivat merisotastrategiaan – etenkin hänen väitöstutkimuksensa vuonna 1940: Major Naval Inventions and Their Consequences on International Politics, 1814–1918. Se valmistui juuri, kun Amerikka aloitti osallistumisensa toiseen maailmansotaan. Kyseinen tutkimus sinkosi nuoren ja tuntemattoman maisterin merivoimien ja sotakoulutuksen eturivin ajattelijoiden joukkoon.

Brodien tutkimusten pysyvin vaikutus syntyi kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen kasvavalla strategisen ydinaseteorian alalla. Brodie oli ensimmäisten joukossa käsitteellistämässä Amerikan ydinpelotestrategiaa. Hän jalosti ajatteluaan myöhemmin pohtimalla Amerikan menetettyä ydinasemonopolia, ydinaseiden tuloa ja mannertenvälisten pitkän matkan ohjusten määrällistä kasvua.

– Brodien strateginen ja filosofinen vastaus uuteen atomisodan uhkaan johti hänet elämänmittaiseen pyrkimykseen sovittaa yhteen Carl von Clausewitzin sotateoriat ja ydinaseajan uudet haasteet sekä ennen kokemattomat vaarat. Clausewitzin sotateoriat olivat aikoinaan olleet suora vastaus strategiseen mullistukseen mullistusta aiheuttaneesta Napoleonin ajan sodankäynnistä, Barry Zellen kertoo.

Zellen toivoo, että hänen väitöstutkimuksensa yhdestä Hiroshiman jälkeisen maailman pioneeriteoreetikosta auttaa palauttamaan mielenkiinnon alan teoreetikkoihin ja strategisteihin, joita amerikkalainen journalisti ja kirjailija Fred Kaplan kutsuu “tuomiopäivän velhoiksi“– samalla, kun ydinasevaltioiden määrä kasvaa ja huoli lisääntyy siitä, että muutkin kuin valtiolliset toimijat pystyisivät saamaan haltuunsa ydinasekapasiteettia.


Tietoja väitöstilaisuudesta:

Barry Zellenin väitöskirja “Bernard Brodie and the Bomb: At the Birth of the Bipolar World” tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 23. tammikuuta kello 12 luentosalissa 3 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä toimii professori Michael Dillon Lancasterin yliopistosta ja kustoksena professori Julian Reid Lapin yliopistosta. Tervetuloa!


Taustatietoja väittelijästä:

Barry Zellen (synt. 1963 Bostonissa, Massachusettsissa, Yhdysvalloissa) valmistui Westonin High Schoolista vuonna 1981. Hän teki kandidaatin tutkielman vuonna 1984 valtiolle erikoistuen kansainvälisiin suhteisiin Harvardin yliopistossa. Hän valmistui maisteriksi politiikkatieteistä Kalifornian yliopistosta vuonna 1987.

Zellen on opettanut Wesleyanin yliopistossa, Aurora/Arctic Collegessa, Pohjoisen tutkimuksen keskuksessa, Wellesley Collegen kesätutkimusohjelmassa ja Waterville Valleyn akatemiassa. Hän on työskennellyt urallaan myös opettaja-assistenttina Harvardin yliopistossa ja Kalifornian yliopistossa moninaisilla kursseilla, kuten kansainvälisten suhteiden opintojen, sotaa ja strategiaa käsittelevien, rauhan ja konfliktin opintojen, fysiikan sekä astronomian kursseilla.

Vuosina 2004–2011 hän työskenteli Yhdysvaltojen laivaston jatko-opintokoulussa U.S. Naval Postgraduate Schoolissa lehti- ja verkkoeditorina. Tällä hetkellä hän on vierailevana tukijana Alaskassa, Pohjoisen instituutissa, missä hän työskentelee Arktiseen turvallisuuteen liittyvissä projekteissa.

Lisätietoja:

Barry Zellen
bsz5 (at) georgetown.edu
barryzellen (at) yahoo.com
p. +1 (603) 236-7818

Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi


Julkaisun tiedot:

Barry Zellen: Bernard Brodie and the Bomb: At the Birth of the Bipolar World, University of Lapland: Rovaniemi. Acta Universitatis Lapponiensis 295, ISSN 0788-7604, ISBN 978-952-484-802-2; Acta electronica Universitatis Lapponiensis 163, ISSN 1796-6310, ISBN 978-952-484-801-5

LaY/Viestintä/RJ