Uutiset 2015

Astrid Taylorille politiikan tutkimuksen gradu-palkinto

19.3.2015

Valtiotieteellinen yhdistys on myöntänyt vuoden 2013–2014 parhaan pro-gradu -palkinnon Lapin yliopistosta valmistuneelle Astrid Taylorille. Taylor on ensimmäinen Lapin yliopiston opiskelija, joka on palkittu kyseisellä palkinnolla.

Astrid Taylorin Milk and Biopolitics -tutkielman aiheena on USA:n raakamaitoliike. Hän tutkii, miten ryhmä tavallisia kansalaisia nousi kapinaan valtiota vastaan niinkin arkipäiväisen asian kuin maidon takia.

Taylorin mukaan raakamaitoliikkeessä ei ollut kyse pelkästään maidosta, vaan pikemminkin siitä, että kansalaisten terveyteen liittyvä maailmankatsomus ei vastannut valtion tarjoamaa terveysnäkemystä.

– Tutkielmassa tarkastellaan, mitä tapahtuu kun yksilön ja valtion päämääränä on terveellinen kansa, mutta keinot joilla tähän tavoitteeseen pyritään ovat ristiriidassa keskenään, Taylor kiteyttää.

Taylorin mukaan kansalaisten terveysaktivismi on nousussa ja yhä useampi kansalainen ei yksinkertaisesti usko tai halua turvautua pelkästään, tai ollenkaan lääketieteen apuun terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Niinpä he etsivät vaihtoehtoisia keinoja parantaa terveyttään ja elämänlaatuaan.

– Ristiriita muodostuu, kun yksilö valitsee elämäntavan, joka on valtion näkökulmasta terveydelle vaarallinen. Esimerkiksi USA:n raakamaitoaktivistit olivat valmiita rikkomaan lakia, jotta he saisivat raakaa maitoa itselleen ja lapsilleen, Taylor sanoo.

Astrid Taylorin pro gradu -tutkielman on ohjannut yliopistonlehtori Mika Luoma-Aho. Palkinto luovutettiin Taylorille Politiikan tutkimuksen päivillä Turussa 19.3.2015.


Lisätietoja
Astrid Taylor
astrid.aminoff (at) gmail.com
Puhelin 040 821 5518

LaY/Viestintä/OT