Uutiset 2015

Millaisia vaikutuksia nykyisellä geopoliittisella tilanteella on arktisten maiden välisiin suhteisiin?

10.2.2015

Arktiseen keskukseen vierailevaksi tutkijaksi saapuva Michael Byers, maailmanpolitiikan ja kansainvälisen oikeuden tutkijaprofessori British Columbian yliopistosta, luennoi arktisesta yhteistyöstä Lapin yliopistolla torstaina 18. helmikuuta 2015 klo 10.15–12.00. Luentoa voi seurata myös verkossa suorana lähetyksenä.

Luennolla professori Byers tarjoaa oman näkemyksensä siitä, millaisia vaikutuksia nykyisellä geopoliittisella tilanteella on mahdollisesti arktisten maiden välisiin suhteisiin. Ukrainan kriisistä kumpuava idän ja lännen välinen jännite on saanut monet arktiset valtiot arvioimaan uudelleen yhteistyötään ja vanhoja aluekiistojaan Venäjän kanssa. Luennoilla käsitellään muuttuneiden olosuhteiden mahdollisia vaikutuksia arktisen alueen yhteistyöhön ja valtioiden suhtautumista tilanteeseen poliittisesti jännittyneen tilanteen valossa.

Professori Michael Byers on tehnyt tutkimusta arktisella alueella tapahtuvan muutoksen ja ilmaston lämpenemisen seurauksena syntyneestä uudenlaisesta valtapolitiikasta, joka vaikuttaa arktisten maiden väliseen yhteistyöhön aiemmin hyvin rauhanomaisella alueella. Michael Byersin luento on osa tutkijavierailua Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutissa. Professori Michael Byers luennoi matkallaan Rovaniemelle myös Helsingissä Ulkopoliittisessa instituutissa ja ottaa osaa 20.2.2015 Rovaniemellä pidettävän ”New challenges facing the Arctic Ocean and other fragile seas” – konferenssiin.

Avoin luento ”Future of Arctic cooperation in light of recent tensions with Russia” pidetään Lapin yliopiston päärakennuksessa luentosalissa LS2 ja se on englanninkielinen. Lämpimästi tervetuloa!


Lisätietoja:
Assi Harkoma, Lapin yliopiston Arktinen keskus
Puh. 040 484 4159, assi.harkoma(at)ulapland.fi

Smieszek, Malgorzata, Lapin yliopiston Arktinen keskus
Tel. +358 (0) 404844400, malgorzata.smieszek(at)ulapland.fi