Uutiset 2015

Koivurova Economist -lehden arktiseen huipputapaamiseen

9.3.2015

Tunnettu brittiläinen Economist -lehti järjestää torstaina 12.3. Oslossa arktisen huipputapaamisen, jonka yhdeksi pääpuhujista on kutsuttu tutkimusprofessori Timo Koivurova Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutista.

Economistin tämänvuotisen arktisen tapaamisen lähtökohtana on realistisesti arvioida, mitä alueella on tai ei ole tapahtumassa. Julkisia odotuksia on vedetty alaspäin. Esimerkiksi monia öljyprojekteja on hyllytetty öljynhinnan alenemisen vuoksi ja Koillisväylää on käytetty paljon ennakoitua vähemmän.

Koivurovan mukaan tämä on vain hyvä asia:

- Olemme koettaneet tuoda tutkimustietoon perustuvaa näkökulmaa esille vähän joka yhteydessä, mutta se ei monesti esimerkiksi medialle kelpaa.

Koivurova analysoi omassa puheenvuorossaan sitä, onko alueella käynnissä resurssitaistelu, uusi kylmä sota vai sääntöihin perustuva kehityskulku. Keskeisimmin pelkoja on aiheuttanut se, että Tanskalla ja Venäjällä on päällekkäisiä mannerjalustavaateita Jäämeren pohjalla sijaitsevaan Lomonosovin harjanteeseen.

- Vaikka näin onkin, näyttää hyvin todennäköiseltä, että valtiot käyttäytyvät YK:n merioikeusyleissopimuksen edellyttämällä tavalla. Kun Tanska jätti viime vuoden lopussa ”todistusaineistonsa” mannerjalustansa ulottumisesta, maa kertoi myös, että vaade todennäköisesti on päällekkäinen Venäjän vaateen kanssa. Tanskan hakemukseen sisällytettiin Venäjän kanssa tehty sopimus, jossa maat totesivat, että ne sopivat keskinäisesti mannerjalustarajastaan myöhemmin.

Koivurovan mukaan ainakin tähän mennessä Arktisella alueella on pystytty tekemään yhteistyötä Venäjän ja läntisten maiden välillä, erityisesti Arktisessa neuvostossa, vaikka yleisesti ottaen välit ovat viilenneet.

 

Economistin arktisen huipputapaamisen sivut:
http://www.economistinsights.com/sustainability-resources/event/arctic-summit-2015

Tapahtumaa voi seurata suorana osoitteesta www.arcticsummitlive.com

 


Lisätiedot:

Tutkimusprofessori Timo Koivurova
+358 5519522
Timo.koivurova@ulapland.fi