Uutiset 2015

Yliopistoyhteisö suunnitteli kohtaamisen tilan

27.11.2015

Lapin yliopiston palvelumuotoilun asiantuntijat suunnittelivat opiskelijoille tulevaisuuden oppimisympäristön taiteiden tiedekuntaan. Ympäristö pitää sisällään muiden muassa uudenlaista oleskelutilaa keskusaula Agorassa sekä monitoimitilan, ryhmätyötiloja ja hiljaisen tilan F-Hubissa.

Taiteiden tiedekunta, Agora / Faculty of Art and Design, Agora. Kuva/Photo: Tuomas Uusheimo
Taiteiden tiedekunnan uudistettu Agora. Kuva: Tuomas Uusheimo

Lapin yliopisto käyttää palvelumuotoilun osaamistaan myös omien palvelujensa kehittämiseen. Siitä esimerkkinä on taiteiden tiedekunnan oppimisympäristöjen uudistaminen. Tiedekunnan opiskelijat ryhtyivät syksyllä 2014 suunnittelemaan uusiksi yliopiston F-talossa eli taiteiden tiedekunnan toimitiloissa olevan kirjastotilan toimintoja projektipäällikkö Simo Rontin ohjaamalla palvelumuotoilun kurssilla.

Uudistuksen taustaksi opiskelijat havainnoivat erilaisia yksilö- ja ryhmätyöskentelyn tapoja eri tiloissa: miten yksin ja yhdessä opiskellaan ja miten yliopistolla työskennellään luokkahuoneiden ulkopuolella. Tämän jälkeen opiskelijoita ja henkilökuntaa haastateltiin. Lisäksi käyttökokemuksia verrattiin japanilaisen yliopiston oppimisympäristön käyttökokemuksiin.

Opiskelijoilta kerättiin tietoa Facebookissa aiheeseen liittyvän F-Hub – tulevaisuuden oppimisympäristö -sivun kautta, opiskelijoita innostettiin visioimaan unelmiensa oppimisympäristöä, ottamaan opiskelu-selfieitä sekä kertomaan muualla näkemistään mielenkiintoisista tilaratkaisuista. Tämän jälkeen opiskelijat ideoivat yhteiskehittämistyöpajassa sisäisten sidosryhmien kanssa oppimisympäristön tila-, kaluste- ja opastusratkaisuja sekä sähköisiä palvelukanavia.

– Yhdessä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa uudistetut tilat ovat laajentaneet opiskelutilojen käyttöä sekä opiskelijoille tarjottavia palveluita. Tila mahdollistaa opiskelijoille muiden muassa tieteen ja taiteen kohtaamisen sekä opiskelun tiloissa ympäri vuorokauden. Ympärivuorokautista opiskelua varten jokainen tiedekunnan opiskelija on saanut käyttöönsä avaimen liikkumista varten. Myös tiedekunnan galleriatilat ovat lisääntyneet, tietohallintojohtaja Manu Pajuluoma sanoo.

– Opiskelijoiden kannalta uudistuneet tilat ovat tuoneet mukanaan koko joukon parannuksia: ravintola on auki kello 22:een, ateriatuki on voimassa kello 20:een asti, lauantai-iltaisin tilassa on tarjolla erilaisia kulttuuritapahtumia ja yleensäkin tilasta on muodostunut varsin elävä kokonaisuus, jota käyttävät kaikki yliopiston opiskelijat, opiskelijat Asta Sinervä ja Meri Forsman sanovat.

Taiteiden tiedekunta, F-Hub // Faculty of Art and Design, F-Hub. Kuva/Photo: Tuomas Uusheimo
Opiskelutila F-Hub. Kuva: Tuomas Uusheimo


Yliopistoyhteisön visiot käytäntöön

Yliopistoyhteisön tuottamat visiot toivat käytäntöön suunnittelijat Suvi-Mari Silvola ja Laura Seppänen. Keskusaula Agora sekä siihen lasiseinin avoimesti liittyvä F-Hubiksi nimetty tila sisustettiin kauttaaltaan vastaamaan käyttäjien monimuotoisia toiminnan tarpeita. Sisustus on sovitettu rakennuksen alkuperäiseen arkkitehtuurisuunnitelmaan.

– Halusimme tuoda esiin erityisesti pohjoismaista muotoilua: tilojen kaikki kalusteet, valaisimet ja tekstiilit ovat pohjoismaisten suunnittelijoiden käsialaa. Näin myös Rovaniemellä vierailevat matkailijat pääsevät näkemään kattauksen pohjoismaista muotoilua. Lisäksi painotimme kalustevalinnoissa aikaa kestävää designia, kulutuksen kestoa, ergonomiaa ja yhtenäistä tyyliä, suunnittelija Suvi-Maria Silvola sanoo.

Tilojen värimaailma jatkaa arkkitehdin alkuperäistä linjaa. Tehosteina käytetyt värit ovat samat kuin alkuperäissuunnitelmassa, mutta sävyjä on raikastettu. Keskusaula Agorassa tilasuunnittelun pohjana on väriympyrä: tila on jaoteltu neljään eriväriseen toiminnalliseen alueeseen.

– Uudistetussa Agorassa puu-, betoni-, laatta- ja lasipintojen rinnalle on tuotu pehmeitä ja akustisia materiaaleja. Huonekalut ovat pehmustettuja ja verhoiltuja, ja valinnoissa on suosittu puuta, huopaa ja linoleumia, Silvola sanoo.

Kalusteissa on pyritty ottamaan huomioon ergonomian ja toiminnallisuuden lisäksi myös tilan akustiikan parantaminen. Kovaa lattiaa vasten on tuotu pehmeitä mattoja sekä kumipyöräisiä ja puurunkoisia kalustejalkoja. Seinille on tuotu värin lisäksi tekstiilipintoja, ja lähes kaikki kalusteet ovat verhoiltuja.

Taiteiden tiedekunta, Agora / Faculty of Art and Design, Agora. Kuva/Photo: Tuomas Uusheimo
Taiteiden tiedekunnan Agora. Kuva: Tuomas Uusheimo


Lisätietoja:

Tietohallintojohtaja Manu Pajuluoma
Puhelin 050 344 6556
manu.pajuluoma (at) ulapland.fi

Suunnittelija Suvi-Maria Silvola
Puhelin 050 435 5355
suvi-maria (at) apricus.fi

Opiskelija Asta Sinervä
Puhelin 040 587 7658

Opiskelija Meri Forsman
Puhelin 050 514 4956


Kuva: Tuomas Uusheimo


LaY/Viestintä/OT