Uutiset 2015

Tieteen päivillä ennätysyleisö

15.9.2015

Lapin yliopiston Tieteen päiviä seurasi tänä vuonna ennätysyleisö. Kaikkiaan päiviä seurasi 1350 henkilöä. Tapahtumaan osallistuneiden määrä yli kaksinkertaistui vuoteen 2013 verrattuna. Päivien teemana oli sattuma.

Eniten kävijöitä yliopistolle veti tutkimusprofessori Timo Partosen Sattuma ja rakastuminen -luento, jolle osallistui reilusti yli parisataa nuorta kuulija. Seuraavaksi suosituin oli Kummallisia hoitoja ja ihmeellisiä tuloksia -luento, jolle osallistui vajaa parisataa kuulijaa. Myös universumia ja Kiina-tutkimusta käsittelevät yleisötilaisuudet vetivät väkeä.

Yleisöä Timo Partosen Sattuma ja rakastuminen -luennolla Lapin yliopiston Asko ja Esko -salissa.

Koululaisille suunnattujen työpajojen aamu- ja päiväryhmät olivat niin ikään tupaten täynnä. Myös tutkijoiden jalkautuminen paikallislukioon onnistui hyvin. Lyseonpuiston lukiossa kiinatutkijoita kuunteli noin nelisen sataa lukiolaista.

– Näyttää siltä, että Tieteen päivät on löytänyt paikkansa rovaniemeläisen yleisön keskuudessa. Ilahduttavaa tänä vuonna oli se, että yleisö löysi tiensä yliopistokampukselle ja myös Lapin Radio osallistui Tieteen päiville omalla ohjelmasarjallaan, viestintäpäällikkö Olli Tiuraniemi sanoo.

Erityisen hyvin Tieteen päivät -tapahtuma onnistui tulevien opiskelijoiden eli koululaisten tavoittamisessa, mikä osaltaan tukee myös yliopiston opiskelijarekrytointia. Yläaste- ja lukioikäisille suunnattu Koululaisten tieteenpäivä tavoitti yli 600 oppilasta.

Lukiolaiset kuuntelevat Tieteen päivien esitystä Lyseonpuiston lukiolla.

– Vuorovaikutteiset työpajat erilaisissa oppimisympäristöissä saivat erinomaisen vastaanoton kouluilta, ja useisiin ryhmiin oli niin kova tunku, että useampi luokka jäi ulkopuolelle, sanoo Tieteen päivien koordinaattori Rita Junes.

Opiskelijat kuuntelevat Tieteen päivien esitystä.

Myös kohdennettu markkinointi veti yleisötilaisuuksiin asiantuntevaa yleisöä. Esimerkiksi Sattuma ja universumi -luennolla kuultiin kiehtovien puheenvuorojen lisäksi myös erittäin asiantuntevia kysymyksiä ja kommentteja tähtitieteen alalta.

Kummallisia hoitoja ja ihmeellisiä tuloksia -luento oli suunnattu erityisesti Ikääntyvien yliopistolle. Luento veti salin täyteen ikääntyviä opiskelijoita ja luentoa seurattiin videon välityksellä myös yhdeksällä eri paikkakunnalla maakunnassa.

– Tieteen päivät on hyvä mahdollisuus tarjota ikääntyville asiantuntijaluentoja myös oman yliopiston ulkopuolelta. Haluamme jatkossakin olla mukana hyödyntämässä Tieteen päivien tarjontaa, Ikääntyvien yliopiston amanuenssi Anne Kautto sanoo.

Kaikkiaan Lapin yliopistolla järjestetyillä Tieteen päivillä puhui 34 tutkijaa yhdessätoista eri yleisötilaisuudessa luennoilla, paneelikeskusteluissa, kirjaraadissa ja työpajoissa.

Tieteen päivät on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi seitsemällä eri paikkakunnalla. Rovaniemellä tapahtuma järjestettiin nyt kolmannen kerran. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Lapin yliopiston viestintäpalvelut.

Rovaniemen tapahtuman järjestämistä tukivat taloudellisesti Suomen Kulttuurirahasto ja Tieteen tiedotus ry.

LaY/Viestintä