Uutiset 2015

Seppo Aho: Kannamme yhteiskuntavastuuta osallistumalla yliopiston varainhankintaan

20.11.2015

Rovaniemeläinen monialaperheyhtiö Sava-Group Oy on lahjoittanut 25 000 euroa Lapin yliopiston varainhankintaan. Sava-Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Aho ja Santa's Hotels -ketjun toimitusjohtaja Maarit Aho haluavat kantaa lahjoituksellaan yhteiskuntavastuuta ja ottaa kantaa itsenäisen Lapin yliopiston puolesta.

maarit_seppo_aho.jpg
Maarit ja Seppo Aho. Kuvat: Marko Junttila

Muiden muassa konepajatoimintaa, maanrakennusta, ravintola- ja hotellitoimintaa sekä kiinteistö- ja sijoitustoimintaa harjoittava Sava-Group Oy on tukenut vuosien varrella useaan otteeseen Lapin yliopiston toimintaa. Käytännön yhteistyötä yritys on tehnyt yliopiston kanssa satunnaisesti. Seppo Aho ja Maarit Aho toteavat, että yritys voisi tiivistää yhteistyötään yliopiston kanssa. Yhteistä kosketuspintaa voisi löytyä muiden muassa muotoilusta, palvelumuotoilusta ja matkailusta.

– Meillä olisi suuri tarve kehittää matkailutuotteista entistä elämyksellisempiä siten, että niistä jäisi matkailijoille myönteinen muistijälki. Tähän me tarvitsemme palvelumuotoilua, Maarit Aho sanoo.

– Yrityksemme konepaja- ja testaustoiminta tarvitsevat avukseen teollisen muotoilun osaajia, Seppo Aho lisää.

Maarit ja Seppo Aho korostavat molemmat, että yliopistolla on suuri merkitys alueelle. Yliopiston ansiosta paikallisten yritysten on helppo esimerkiksi rekrytoida kielitaitoista ja ammattitaitoista sesonkityövoimaa.

– Yliopiston opiskelijat ja henkilökunta virkistävät ja kansainvälistävät merkittävästi kaupunkikuvaa, Ahot sanovat.

Yritys on parhaillaan suunnittelemassa Napapiirille kymmenien lasi-iglujen elämysyöpymiskylää. Ensimmäisessä vaiheessa Napapiirille nousee 20–30 iglua, joihin tulee kylpyhuone ja lasikatto revontulten ja yöttömän yön katseluun. Iglut on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön ja ne lämmitetään maalämmöllä.

– Napapiirille nouseva iglukylä muuttaa Rovaniemelle saapuvien syyt päälaelleen. Tällä hetkellä paikkakunnalle tullaan revontulten, joulupukin tai työn takia ja hotelli tulee vasta sen jälkeen. Lähtökohtamme on, että Rovaniemelle saapumisen syy numero yksi on yöpyminen iglussa, Seppo Aho sanoo.

– Iglussa tärkeintä on elämys ja tunne. Nukkuminen siten, että taivas näkyy katon läpi kesät talvet, on jo sinänsä elämys. Lisäksi yötön yö on esimerkiksi revontulia varmempi elämystuote. Kesäyö on valoisa, vaikka taivaalla olisi pilviä tai sataisi vettä, mikä ehkä jopa lisäisi elämyksellisyyttä, Maarit Aho lisää.

Ahot pitävät Napapiirille nousevaa iglukylää tulevaisuuteen suuntaavana myönteisenä investointina, joka esimerkiksi kuluttaa erittäin vähän luontoa ja on siten kestävän kehityksen mukaista. Tässä hengessä Ahot haluavat tukea myös yliopistoa.

– Luodaan yhdessä tulevaisuutta, Seppo Aho toteaa.


Faktat:

• Sava-Group Oy on rovaniemeläinen monialaperheyhtiö, joka harjoittaa konepajatoimintaa, maanpuhdistusta ja -rakennusta, lietteen tuotteistamista maanparannusaineeksi, ravintola- ja hotellitoimintaa sekä kiinteistö­ ja sijoitustoimintaa.
• Sava-Group-konserni: Kalottikone Oy, Savaterra Oy, Toptester Oy, Santa's Hotel Santa Claus, Santa's Hotel Tunturi, Kalotinlinna
• Henkilökuntaa yhtiössä on noin 150


Lapin yliopiston varainhankinta


LaY / Viestintä / Olli Tiuraniemi