Uutiset 2015

Jokivalkeat valaisevat Valionrannan

4.11.2015

​ Perinteikäs Jokivalkeat -tulitaidetapahtuma järjestetään torstaina 12.11 klo 19 Valionrannassa, Jätkänkynttilä-sillan pohjoispuolella. Tapahtuma on osa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman 25-vuotisjuhlia.

Jokivalkeat on järjestetty vuodesta 2001 alkaen viime syksyyn saakka Ounaskosken uimarannalla, kertoo tapahtumaa viime vuosina organisoinut yliopisto-opettaja Antti Stöckell.

– Virike uuden paikan hakuun on yhtäältä käytännöllinen: uimaranta säilyy puhtaana erityisesti nauloista, joita tuliveistoksissa käytetään. Toisaalta uusi paikka tarjoaa mielenkiintoisen lähtökohdan tuliveistosten suunnittelulle, sillä Valionrantaan on tehty vuosien varrella monenlaisia rakennussuunnitelmia, jotka ovat puhuttaneet rovaniemeläisiä, Stöckell pohtii.

Valionrannasta on löydetty kaivauksissa merkkejä kivikautisesta asumisesta jopa 7000:nnen vuoden takaa. Sittemmin alueella on ollut maatiloja, sähkölaitos ja Valion meijeri. Vastarannalta katsoen paikan voi kuvitella näyttävän lähes samanlaiselta kuin tuhansia vuosia sitten.

Yliopiston tulitaidetyöpajassa on pohdittu paikan historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Työpajaan osallistui runsaasti vaihto-opiskelijoita useista maista. Ryhmittäin rakennetuissa tuliveistoksissa opiskelijat ovat käsitelleet ympäristön muutoksen tematiikkaa ja siihen liittyviä henkilökohtaisia kokemuksiaan. Illan hämärässä syttyvät veistokset kiinnittävät huomion Valionrantaan ja haastavat osallistumaan keskusteluun yhteisten rantojemme tulevaisuudesta.

– Tällainen hieman aktivistinen mauste Jokivalkeissa sopii hyvin Lapin yliopiston taidekasvatuksen juhlavuoteen, koulutusohjelmamme ollessa kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu ympäristön, yhteisön ja taiteen yhdistävistä projekteistaan, pohtii Stöckell.

Yleisöä pyydetään jättämään autot kauemmas sallituille paikolle ja saapumaan tapahtumapaikalle kävellen. Yleisölle osoitettu alue sijaitsee Jäämerentien suuntaisen pyörätien tuntumassa puustoisessa rinteessä.

Lisätietoja:
Antti Stöckell
Puhelin 040 484 4408

LaY/Viestintä