Uutiset 2015

Uusi tiedekeskus maailman ensimmäiselle ydinjäänmurtajalle Murmanskissa

4.5.2015

Lapin yliopiston Arktinen keskus sekä Rosatomflot ovat yhdessä toteuttaneet uuden tiedekeskuksen, joka avautuu jäänmurtaja Leninillä Venäjän Murmanskissa. Lenin on maailman ensimmäinen ydinvoimalla toiminut jäänmurtaja.

Tiedekeskus esittelee jäänmurtajateknologian poikkeuksellisia saavutuksia Venäjän arktisilla alueilla. Se on myös kunnianosoitus ihmisten ja eläinten sopeutumiskyvylle arktisissa olosuhteisissa sekä kauniille mutta ankaralle Jäämerelle.

Tiedekeskuksen näyttelyssä on neljä eri teemaa. Ensimmäinen niistä on jäänmurtaja Lenin ja sen historia. Toinen teema käsittelee erilaisia jäänmurtamisen teknologioita ja kolmas arktista aluetta ja sen biodiversiteettiä. Viimeisenä aiheena on Venäjän ydinjäänmurtajien laivasto, ennen kaikkea uusi, suunnitteilla oleva jäänmurtaja LK-60.

Näyttely avataan virallisesti jäänmurtaja Leninillä keskiviikkona 6. toukokuuta kello 15. Tiedekeskushanke, joka alkoi toukokuussa 2013 ja päätyy kesäkuussa 2015, on Kolarctic ENPI –ohjelman rahoittama Lapin yliopiston Arktisen keskuksen, Rosatomflotin ja Tromssassa sijaitsevan Polarian yhteishanke.

Lisätietoja:

Tiedetoimittaja Ari Laakso, Arktinen keskus
ari.laakso[at]ulapland.fi
040 484 4293