Uutiset 2015

Presidentti Ahtisaari puhuu Lapin yliopistolla torstaina 12.11.2015

6.11.2015

Ahtisaari-päivät on suomalaisen konfliktinratkaisuun keskittyvän Crisis Management Initiative (CMI) -järjestön vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on edistää rauhanvälityksen ja sovittelun osaamista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vuoden 2015 Ahtisaari-päivien päätapahtumaa vietetään Rovaniemellä 12. marraskuuta. Osana päivän ohjelmaa Lapin yliopiston Fellman-salissa järjestetään kaikille avoin, konflikteja ja niiden ratkaisua pohtiva yleisötilaisuus kello 14.30–16.15.

Tilaisuudessa yliopistonlehtori Tapio Nykänen haastattelee presidentti Martti Ahtisaarta muun muassa Syyrian sotaan ja pakolaiskriisiin liittyvistä teemoista. Presidentti on tunnettu rauhansaavutuksistaan erityisesti Indonesian Acehissa, Kosovossa ja Namibiassa, mutta hän on perehtynyt myös Lähi-Idän tilanteeseen.

Tapahtuman päättää pohjoisen vähemmistöjä käsittelevä paneeli, jossa keskustellaan saamelaisten asemasta, valtavirrasta poikkeavista uskonnollisista yhteisöistä, maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista. Näiden ryhmien edustajat ovat joutuneet konflikteihin valtaväestön kanssa, mutta myös ryhmien sisällä on erimielisyyksiä, jotka voivat muuttua konflikteiksi. Paneelissa etsitään keinoja ristiriitojen sovitteluun.

Keskusteluun osallistuvat professori Veli-Pekka Lehtola, dosentti Aini Linjakumpu, professori Vesa Puuronen sekä tutkija Nafisa Yeasmin. Keskustelun päätteeksi teemoja kommentoi presidentti Ahtisaari. Myös yleisöllä on mahdollisuus kysymyksiin.

Ahtisaari-päiviä tukee ulkoasianministeriö.

Tilaisuuden ohjelma

Lisätietoja:

Olli Tiuraniemi
Viestintäpäällikkö, Lapin yliopisto
olli.tiuraniemi (at) ulapland.fi
Puhelin 0400 695 418