Uutiset 2015

Uuden sukupolven lumi- ja jäärakentaminen

1.12.2015

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ryhdytään kartoittamaan lumi- ja jäärakentamisen tutkimisen ja soveltamisen nykytilaa arktisen muotoilun ja taiteen näkökulmista.

Hanke vahvistaa Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa tehtävän kehittämistutkimuksen ja innovaatiotoiminnan yhteistyömahdollisuuksia erityisesti pohjoismaisen ja japanilaisen lumi- ja jäätutkimuksen ja -alan kanssa.

– Hankkeessa kehitetään yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteisyötä sekä vauhditetaan tutkimustulosten soveltamista käytäntöön yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa, hankkeen vastuullinen johtaja dekaani Timo Jokela sanoo.

Hankkeessa luodaan suunnitelma monialaisesta ja kansainvälisestä verkostosta, joka tuottaa sekä kulttuurista että teknologista tutkimusta ja osaamista alalla toimiville yrityksille ja elinkeinoelämälle.

– Hankkeessa selvitetään talven, lumen ja jään mahdollisuuksia kulttuurin, kulttuurituotannon ja teknologisten innovaatioiden kehittämisessä. Tärkeimpänä tavoitteena on laatia strateginen etenemissuunnitelma tutkimukselle, joka tähtää uuden sukupolven lumi- ja jäärakentamistuotteiden kehittämiseen ja käyttöönottoon, Jokela sanoo.

Hankkeen sisältöjen toteuttamisessa hyödynnetään myös Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Art and Design (ASAD), Arctic Engineering ja Commercialization of Science and Technology for the North (CSTN) -verkostoja.

Lumi arktisena resurssina: Talven kulttuuri, Arktinen muotoilu ja teknologia. Uudet lumi- ja jäärakentamisen innovaatiot
-hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Lapin liiton rahoittama.

Lisätietoja:
Timo Jokela
Dekaani, taiteiden tiedekunta
Hankkeen vastuullinen johtaja
+358 40 7396034
timo.jokela (at) ulapland.fi
Antti-Jussi Yliharju
Projektipäällikkö
+358 40 4844 370
antti-jussi.yliharju (at) ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT