Uutiset 2015

Lapin yliopisto esillä Helsingin kirjamessuilla

21.10.2015

Useita Lapin yliopiston tiede- ja taideasiantuntijoita on esillä Helsingin kirjamessuilla 22.–25. lokakuuta 2015.

Politiikkatieteiden yliopistonlehtori Aini Linjakumpu on haastattelussa teoksestaan Uskonnon varjot – Hengellinen väkivalta kristillisissä yhteisöissä kirjamessujen Tiedetorilla Takauma-lavalla torstaina 22. lokakuuta kello 13.00 sekä Mika Waltari -lavalla sunnuntaina 25. lokakuuta kello 14.30. Vastapainon kustantamassa teoksessa Linjakumpu kartoittaa hengellisen väkivallan erilaisia muotoja ja niitä yhteisöjen piirteitä, jotka altistavat hengellisen väkivallan synnylle. Hengellisestä väkivallasta on kyse silloin, kun yhteistä hengellistä vakaumusta käytetään väkivallan välineenä. Teos antaakin eväitä hengellisen väkivallan ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen.

Kirjamessujen Tiedetorilla Takauma-lavalla käydään keskustelua susiin liittyvistä peloista ja ihailusta sekä suden ja ihmisen rinnakkaiselosta torstaina 22. lokakuuta kello 14.00 Lapin yliopistokustannuksen kustantaman Suden kanssa -teoksen pohjalta. Keskustelemassa ovat dosentti, tutkimusprofessori Juha Hiedanpää ja dosentti, tutkija Jani Pellikka Luonnonvarakeskuksesta, dosentti Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta sekä tutkija Birgitta Wahlberg Åbo Akademista.

Kuvataiteen yliopistonlehtori Kalle Lampela on keskustelemassa aiheesta Kuvat murskaksi – mutta mitä tilalle? -paneelissa Tiedetorin Takauma-lavalla perjantaina 23. lokakuuta kello 14. Ikonoklasmin historiassa on kuvien, patsaiden ja pyhien esineiden tuhoamista. Ikonoklastiset teot ovat yhä ajankohtaisia mm. vuoden 2001 New Yorkin kaksoistorni-iskujen sekä vuonna 2005 alkaneen Muhammad-pilakuvajupakan myötä. Onko kuvakielto modernistinen jäänne vai käsitteellinen virtaus nykytaiteessa? Keskustelemassa aiheesta ovat kuvataiteen yliopistonlehtori, taiteen tohtori, YTM Kalle Lampela, taidehistorioitsija, professori Hanna Johansson ja teologian tohtori Arto Kuorikoski.

Pitkän työuran Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa taidehistorian lehtorina tehnyt taiteen ja filosofian tohtori Sisko Ylimartimo esiintyy Sibelius-lavalla lauantaina 24. lokakuuta kello 14.00. Kansalliseepoksemme Kalevala on elinvoimainen 180-vuotias. Ylimartimon näyttävä taidekirja Kultia kujille, hopehia tanhuville – Kuvittajien Kalevala esittelee laajasti Kalevaloiden kuvituksia: mukana on noin 80 kuvittajaa Suomesta ja ulkomailta 1870-luvulta nykypäivään.

Helsingin kirjamessut ovat avoinna torstaina kello 10–18, perjantaina kello 10–20 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18. Tervetuloa!

Helsingin kirjamessujen kotisivut


LaY/Viestintä/SV