Uutiset 2015

Sensorivallankumouksen ytimessä

19.3.2015

Suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset aloittavat laajan yhteistyön laitevapaan toimintaympäristön tutkimuksessa.

Tulevaisuudessa ei tarvitse pelätä enää kännykkävarkauksia tai läppärin unohtamista bussiin. Kaiken internet ja sensorivallankumous ovat termejä, joilla viitataan teknologian siirtymiseen tableteista ja tietokoneista ympäristöömme.

– Pienet, halvat ja helposti kiinnitettävät laitteet mahdollistavat pian sensorien ja päätelaitteiden sijoittamisen lähes mihin tahansa olemassa oleviin pintoihin, vaikkapa seiniin ja ikkunoihin, projektipäällikkö Vesa Pentikäinen sanoo.

Parhaillaan Lapin yliopistolla käynnistyvä Tekesin ja tutkimuslaitosten rahoittama The Naked Approach -projekti on laaja strateginen tutkimusavaus, joka pureutuu sensorivallankumouksen ytimeen.

– Hankkeessa tutkitaan tulevaisuutta, jossa käyttäjä voi toimia luotettavasti mutta “alasti” – ilman älypuhelimia tai läppäreitä, tutkija Johannes Koponen kiteyttää.

Tutkimusavaus perustuu ajatukselle, jonka mukaan erillisistä laitteista siirtyminen meitä ympäröivään teknologiaan on laaja yhteiskunnallinen taitekohta, ja lisäksi aivan nurkan takana. Tällaisella paradigmamuutoksella on suuri merkitys myös elinkeinoelämän ja tietoyhteiskunnan uusiutumiselle.

– Esimerkkejä hankkeen tutkimuskohteista ovat muiden muassa printattavat aurinkopaneelit, energiaa ympäristöstä keräävät sensorit ja halvat seiniin kiinnitettävät stick-it-on -laitteet. Yhdistämällä teknologisia innovaatioita ja muotoiluosaamista tavoitellaan globaalia edelläkävijäasemaa ja miljardiluokan liiketoimintaa digitaalisten vuorovaikutusratkaisujen alueella, professori Jonna Häkkilä visioi.

Tutkimuskonsortioon kuuluvat VTT, Tampereen Teknillinen yliopisto, Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto sekä ajatushautomo Demos Helsinki. Projektin avaustilaisuus on ollut Lapin yliopistolla 18.–19.3.2015. Tilaisuutta on isännöinyt hankkeessa käyttäjäkeskeistä suunnittelua ja muotoilua johtava professori Jonna Häkkilä Lapin ylipiston taiteiden tiedekunnasta.

Hankkeesta kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita kehittämään ratkaisuja yhdessä.

Lisätietoja:
Vesa Pentikäinen
Projektipäällikkö, VTT
vesa.pentikainen(at)vtt.fi
+358 20 722 2458

Johannes Koponen
Tutkija, Demos Helsinki
johannes.koponen(at)demoshelsinki.fi
http://nakedapproach.fi

Jonna Häkkilä
Professori (teollinen muotoilu), Lapin yliopisto
jonna.hakkila@ulapland.fi
+358 40 4844203

LaY/Viestintä/OT