Uutiset 2015

Eija Timosen ja Silja Nikulan taidetta esillä Ylläksellä

29.9.2015

Mediatieteen professori Eija Timosen ja graafisen suunnittelun yliopistonlehtori Silja Nikulan jäisiä kuvia ja puisia piirroksia on esillä Galleria Kellokkaassa Ylläksellä 3.10.–18.11. välisen ajan.

Eija Timosen kuvasto koostuu jääaiheisista valokuvista, joissa näyttäytyvät veden olomuodot jäästä sulaveteen, pysähdyksestä jatkuvaan liikkeeseen. Vaikka kuvasto on abstraktia, luontoon pohjautuvat muodot ja hahmot toimivat myös assosiatiivisesti. Läpikuultavuus tuo kuvaan monia kerroksia ja mahdollistaa monia tulkintoja: välillä elementit painuvat jään sisälle, välillä ne nousevat kuvatason pintaan. Ilmiöiden mittakaavaa on vaikea hahmottaa: Mikä on pientä ja mikä suurta? Onko kyseessä kosmologinen näky avaruudesta vai pieni kappale, joka on sattumalta hyytynyt jään vangiksi? Suurikokoisten valokuvien niukat, tummahkot väripinnat rävähtävät paikoitellen hehkuvaan loistoon.

Uutiskuva_Pinnanaliset1.jpg

Silja Nikula kuvaa puupiirroksissaan paikan henkeä matkailijan silmin. Kuvastoa täydentävät tulkinnat oman elämän varrelta Lapista ja Savosta. Luonnonläheiset näkymät höystyvät mielikuvituksessa ja johtavat myös metaforiseen kerrontaan, jolloin tekijä tuo esiin paikalle antamiaan merkityksiä. ”Samalla kun kerromme paikoista, elämme niiden kautta omaa kertomustamme.” Nikula hyödyntää teoksissaan puumateriaalin olemusta: syiden suuntaiset veistojäljet vihjaavat kuvassa liikkeeseen ja pintakuviot elävöittävät väripintoja. Tekijä pyrkii karsimaan epäolennaisen ja tavoittamaan asioiden luonteen herkällä värihäivytyksellä tai spontaanilla veistojäljellä. Häntä miellyttää karu, primitiivinen – jopa rujo – jälki.

Galleria Kellokas: avoinna: 3.10.–23.10. päivittäin klo 9–17, 24.10.–18.11. ma–pe klo 9–16.

Uutiskuva_Pinnanaliset2.jpg

Tervetuloa!

Lisätietoja:
eija.timonen (at) ulapland.fi, 040 728 6525
silja.nikula (at) ulapland.fi, 040 508 3892

LaY/Viestintä