Uutiset 2015

Maaliskuun loppupuolen näyttelyt Kajo-gallerioissa

16.3.2015

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Kajo-gallerioissa on maaliskuun loppupuolella esillä Anna Josefina Nikkilän, Reetta Ojalan ja Niina Uusituvan maalauksia, Kati Leskisen vantaalaisesta Malminniityn lähiöstä kertova näyttely sekä Jenna Ohra-ahon ja Erika Perttuli-Borobion yleisöä osallistavista teoksista koostuvia tutkielmia toiseudesta.

Galleria Kajo 1

Anna Josefina Nikkilä, Reetta Ojala & Niina Uusitupa:
Kitka

16.3.–2.4.2015
Näyttelyn avajaiset 16.3. klo 18 alkaen.
Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–19, la 8–15
(huom. kiirastorstaina 2.4. avoinna klo 14 asti.)

Anne-Nikkila-Joukossa-web.jpg
Anna Nikkilä (2015): Yksityiskohta teoksesta Joukossa, tekniikka: akryyli ja muste puulevylle.

Niina-Uusitupa-Rantaleijonia-web.jpg
Niina Uusitupa (2015): Yksityiskohdat diptyykistä Rantaleijonia ja merihevosia, tekniikka: öljyväri.

”Kitka eli liikevastus on kahden kiinteän kappaleen toisiaan koskettavien pintojen välissä ilmenevää liikettä, tai liikkeen alkamista vastustava voima.”

Kitka on kolmen kuvataidekasvatuksen opiskelijan teemanäyttely. Teoksissaan taiteilijat Anna Nikkilä, Reetta Ojala ja Niina Uusitupa käsittelevät kitka-teemaa ihmiselämän osana, kukin valitsemastaan näkökulmasta. Näyttely on osa tekijöiden kuvataiteen sivuaineen lopputyötä.

Nikkilä käsittelee maalauksissaan kitkaa ihmisten välisissä suhteissa: Sitä, miten erilaiset ristiriidat, väärinymmärrykset ja kykenemättömyys nähdä asiat toisen silmien kautta erottavat ja yhdistävät yksilöitä ja suurempia ihmisryhmiä.

Ojala tutkii teoksessaan ihmisen ja koneen välistä kitkaa. Tässä tapauksessa koneen voi käsittää lähes miksi tahansa: se voi olla esimerkiksi pieni koneisto, tieliikenneverkosto tai ihmisen rakentama yhteiskunta.

Uusitupa tarkastelee maalauksissaan ihmisten, eläinten ja ympäristön välillä ilmenevää kitkaa. Kyseisessä kontekstissa kitka on vuorovaikutuksellinen suhde maalausten eri elementtien välillä.


Lisätietoja:

Anna Nikkilä
annikkil(at)ulapland.fi

Reetta Ojala
annojala(at)ulapland.fi

Niina Uusitupa
nuusitup(at)ulapland.fi


Galleria Kajo 2

Kati Leskinen:
NÄLKÄLAAKSO

16.3.–2.4.2015
Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–19, la 8–15
(huom. kiirastorstaina 2.4. avoinna klo 14 asti.)

Kati-Leskinen-Asemakaava-web.jpg
Kati Leskinen (2015):Yksityiskohta teoksesta Asemakaava, 2015, lyijykynä.

Itä-Vantaan Malminniityn lähiö on saanut 1970-luvulla vähemmän mairittelevan lempinimen Nälkälaakso. Silloin Nälkälaaksossa pikkupahikset tekivät pahojaan ja jengitappeluilta ei vältytty. Nykyään Nälkälaaksoon kohoaa vuokra-asuntoja ja meno on muutenkin rauhoittunut sitten 70-luvun rähinöiden. Millaisia ihmisiä asuu tässä laaksossa, kun narkkarit, murhaajat ja juopot ovat poistuneet alueelta? Viereen on rakentunut taideasuinalue taidepainotteisine päiväkoteineen, ja heidän uusien kotien ikkunoista voi ihailla nykytaiteilijoiden veistoksia. Laaksolaiset voivat vain ihailla näitä hienoja teoksia bussin ikkunoista. Nälkälaakson raitilla on suihkulähde, mutta se ei ole koskaan toiminnassa. Viikonloppuisin toimimattomasta suihkulähteestä nauttivat ryypiskelevät teinit.

Kati Leskinen käyttää teoksissaan käytettyjä kirjekuoria, jotka kuuluvat neljälle 25–26 -vuotiaalle Nälkälaakson naiselle. Kirjeiden sisältö on jo hävinnyt, vain kuoret logoineen ja teksteineen ovat jäljellä kertomassa ketkä muistavat heitä päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Tai joku muistaa vain heitä kerran. Pinnalle piirtyy lyijyn avulla näiden kolmen naisen tapahtumia, tunnelmia ja kokemuksia postinumerosta 01350. Osa näistä naisista on asunut koko elämänsä Itä-Vantaan lähiöissä.

Kati Leskinen on aloittanut opinnot Lapin yliopissa taiteiden tiedekunnassa vuonna 2009. Näyttely on osa hänen kuvataiteen sivuaineopintojaan.


Lisätietoja:

Kati Leskinen
p. 050 320 1219
kaleskin(at)ulapland.fi


Galleria Kajo 3

Jenna Ohra-aho & Erika Perttuli-Borobio
Tutkielmia toiseudesta: KOELABORATORIO

16.3.–30.3.2015
Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–19, la 8–15

Miten voin tutkia toiseutta? Kuka on tämä toinen minussa? Kuka toiseuttaa minua? Onko minulla valta toiseuttaa muita? Miten toiseudet kohtaavat?


Tutkielmia toiseudesta: KOELABORATORIO -näyttelyssä Ohra-aho ja Perttuli-Borobio tutkivat viiden osallistavan ja yhteisöllisen teoksen avulla omia ja muiden toiseuksia Galleria Kajo 3:ssa. Tutkielmia toiseudesta: KOELABORATORIO -teossarja kokonaisuutena mahdollistaa sekä tekijöiden että osallistujan omien toiseuksien havainnoinnin, kyseenalaistamisen ja toiseuksilla leikkimisen. Näyttelyn viisi teoskokonaisuutta ovat muodostuneet Syventävä taideproduktio -kurssin aikana tehdyn tutkimus- ja kokeilutyön myötä.

19.3. klo 12.00 – Syömään!
Teoksessa kokoonnutaan sattuman sanelemana yhteiselle lounaalle. Kuka istuu mihin ja tunteeko kukaan edes vierustoveriaan? Kaikki sallittua.

23.3. klo 10.00–15.00 – Meillä on aikaa
Vastaanottoaikoja kaikille kiinnostuneille. Tule keskustelemaan haluamistasi aiheista.

26.3. klo 12.00–15.00 – Väkivaltapuhelin
Tekijä toiseuttaa itsensä ja osallistujan: mahdollisuus kokea koettua henkistä väkivaltaa tekstiviestitse. Vastaa miten haluat.

27.3.–30.3. – Tunnustuksia toiseudesta
Galleria Kajo 3:n lasiseinät kutsuvat tunnustamaan omaa toiseutta julkisesti. Tussi käteen ja toiseuksia tutkimaan!

30.3. klo 18.00–21.00 – Toiseudet kohtaavat
Toiseudet juhlivat. Avoin tilaisuus, jossa juhlistetaan tunnustettuja toiseuksia.


Lisätietoja:

Jenna Ohra-aho
johraaho(at)ulapland.fi

Erika Perttuli-Borobio
eperttul(at)ulapland.fi


LaY/Viestintä/PS