Espanjassa laiton graffiti nostaa esille yhteiskunnassa vallitsevia eettis-poliittisia ongelmia. Graffitin maalaaminen myös sitouttaa ihmisiä mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan, selviää TaM, KM Jonna Tolosen väitöskirjatutkimuksesta.

Madridin kaduilla on runsaasti graffiteja. Graffiti on
media, jonka avulla viestitään ilman sensuuria ja haastetaan niin
katutilan kuin valtionkin auktoriteetteja. Valokuva: Jonna Tolonen.
Jonna Tolosen mukaan graffiti valottaa kansalaisten ajatuksia ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Espanjalaiset hyödyntävät graffitia katutilan viestintävälineenä, jonka avulla viestitään ilman sensuuria ja haastetaan niin katutilan kuin valtionkin auktoriteetteja.
Tolonen käveli satoja kilometrejä ja otti väitöskirjaansa varten tuhansia valokuvia laittomista graffiteista Madridissa vuosien 2012–2014 välisenä aikana. Tolosen tutkimus on ensimmäinen laitonta graffitia käsittelevä väitöskirja Suomessa.
Graffitien takana yhä useammin nainen
Jonna Tolonen selvitti väitöksessään sitä, miten graffitit viestivät osana Espanjan 15M-protesteja ja mistä aiheista graffitit viestivät. 15M on Espanjan hieman yli 40 vuotta kestäneen demokraattisen ajan merkittävin protesti sekä yksi viime vuosikymmenten laajin ja pitkäaikaisin protesti Euroopassa.
Laittoman graffitin maalaaminen on Tolosen mukaan Madridissa melko arkipäiväinen ilmiö. Graffiteja on tehty siellä jo hyvin pitkään.
Tolosen tutkimus osoitti naisten aktiivisen roolin graffitien tekijöinä lisääntyneen:
– Espanjan aborttilain uudistusta vastaan tapahtunut toiminta oli laajin naisten liikehdintä Espanjassa vuosikymmeniin. Naisten aborttilakiuudistusta kritisoivat valjastivat graffitin yhdeksi viestintävälineeksi kampanjassaan, Tolonen kertoo.
– Lisäksi naiset hyödynsivät graffiteja vastustaakseen naisiin kohdistuvaa fyysistä väkivaltaa.

Espanjalaiset naiset ovat aktiivisia graffitien
tekijöitä. Graffitin "ET OLE YKSIN SINULLA ON FEMINISMI" tavoitteena on
vaikuttaa katutilan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen ilmapiiriin.
Valokuva: Jonna Tolonen.
Moniäänisen julkisen tilan tuottaja
Jonna Tolonen osoittaa väitöksessään, että laiton graffiti osana kansalaisten poliittista osallistumista tuottaa Madridiin moniäänistä julkista tilaa. Graffitilla on itsenäisenä ja institutionaalisesta vallasta ja kontrollista vapaana viestintävälineenä tärkeä rooli osana Espanjan yhteiskunnallista, sosiaalista ja poliittista muutosta.
Tolosen mukaan graffitit tuovat näkyväksi yhteiskunnan moniäänisyyden. Ne ovat tärkeä sananvapauden väline erityisesti yhteiskunnan marginaaliryhmille. Graffitien avulla tehdään näkyväksi ainakin hetkeksi asioita, joita on muuten vaikea saada esille valtamedian puolueellisuuden tai kiinnostumattomuuden takia:
– Graffiteilla on vaikutusta siihen ympäristöön, mihin ne maalataan. Tämä näkyi esimerkiksi maahanmuuttajien suosimilla asuinalueilla, missä graffitin avulla viestittiin monikulttuurisen lähiön puolesta. Graffitin avulla puolustetaan oikeuksia ja tavoitellaan huomiota tärkeäksi koetuille asioille, Tolonen toteaa.
Yhteinen poliittinen viesti
Osa graffitin tekijöistä painotti graffitin sijoittelussa tiettyjä kaupunginosia, katuja ja jopa suosittuja kulkureittejä varmistaakseen graffiteilleen mahdollisimman laajan yleisön. Lisäksi esimerkiksi graffitin teksti- ja kuvasisältöjä sekä käytettyjä värejä oli pohdittu:
– Valokuvaamastani aineistosta on havaittavissa, että osa tekijöistä käytti runsaasti aikaa graffitien suunnitteluun ja tekemiseen. Tämä korostui erityisesti graffiteissa, jotka oli maalattu useamman hengen porukalla. Ryhmässä maalaaminen sitouttaakin aktivisteja toimimaan ryhmän tavoitteiden puolesta, ja se lisää kiinnostusta ja osallistumista politiikkaan, Tolonen analysoi.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Taiteen maisteri Jonna Tolosen väitöskirja
Madridin katujen kasvot – laiton graffiti osana Espanjan 15M-protesteja tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa torstaina 16. kesäkuuta kello 12 Esko ja Asko -salissa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä toimii professori Marja Seliger Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Eija Timonen Lapin yliopistosta. Tervetuloa!
Tietoja väittelijästä

Jonna Tolonen. Valokuva: Miguel Gotera.
Jonna Tolonen (synt. 1973 Pyhäjärvellä) on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2002 Oulun yliopistosta ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2010. Hän on opiskellut myös valokuvausta Canberran yliopistossa ja mediakasvatusta Helsingin yliopistossa. Tolonen on toiminut urallaan mm. tuntiopettajan, digitaalisen median lehtorin ja mediakasvatusasiantuntijan tehtävissä.
Lisätietoja:
Jonna Tolonen
jonna.tolonen(at)gmail.com
P. 040 936 3133
Julkaisun tiedot:
Jonna Tolonen:
Madridin katujen kasvot – laiton graffiti osana Espanjan 15M-protesteja. Acta Universitatis Lapponiensis 329. Omakustanne. 2016. ISBN 978-952-93-7235-5. ISSN 0788-7604.
LaY/Viestintä/RJ