Lapin yliopiston toteuttama eSosiaalityön maisterikoulutus on perustanut blogin, jonka tavoitteena on tukea sosiaalityön ja eri toimijoiden verkostoitumista. Blogi toimii areenana tiedontuotannolle sosiaalityötä ja teknologiaa yhdistävistä aiheista, hyvistä käytännöistä ja tutkimuksista.

Teknologian suunnittelu, käyttöönotto ja tutkimus sosiaalityössä edellyttävät monialaista ja -tieteistä yhteistoimintaa, jossa jo suunnitteluvaiheessa huomioidaan eri toimijoiden näkökulmat ja jossa uudenlaiset ratkaisut tuotetaan yhteistyön kautta. Tämä on edellytys myös kestävän teknologian kehittämiselle.
Sosiaalityössä tarpeet teknologian käyttöön, kehittämiseen ja tutkimukseen nousevat useista toimintaympäristön muutoksista, esimerkiksi lainsäädännön muutoksista, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ja palveluiden digitalisoitumisesta. Myös arjen teknologisoituminen sekä asiakkaiden vaatimukset käyttää digitaalisia palveluita nostavat esiin uusia tarpeita.
Sosiaalityössä korostuu teknologian käyttö siten, että se tukee ihmisten selviytymistä ja toimijuutta, tuottaa yhteisöllisyyttä sekä luo uudenlaisia osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Eettisestä näkökulmasta sosiaalityössä korostuvat oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Teknologian nopea kehittyminen entistä vuorovaikutteisemmaksi avaa uusia mahdollisuuksia, jotka parhaimmillaan tuottavat uudenlaisia työvälineitä sosiaalityön toteuttamiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon integroitumiseen. Sosiaalityön näkökulma teknologiaan on ihmiskeskeinen, ja siinä korostuu teknologiaan liittyvä sosiaalinen ulottuvuus.
Sosiaalityössä näihin uusiin tarpeisiin vastaaminen edellyttää tulevaisuuteen suuntautuvaa teknologiaosaamista, jonka perustana ovat sosiaalityön tehtävät, tavoitteet ja etiikka sekä sosiaalityön teoriaperusta ja metodit. Teknologian käyttö sosiaalityössä on yhteydessä myös muihin tulevaisuuden osaamistarpeisiin: teknologia mahdollistaa esimerkiksi uudenlaisia ehkäisevän ja rakenteellisen sosiaalityön menetelmiä.
eSosiaalityön mahdollisuudet -blogi on osoitteessa esosiaalityo.blogspot.fi. Blogiteksteistä keskustelua voi jatkaa eSosiaalityön mahdollisuudet Facebook-ryhmässä ja Twitterissä @eSosiaalityo.
Tietoa eSosiaalityön maisterikoulutuksesta
eSosiaalityön maisterikoulutuksessa opiskelijat suorittavat yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon, johon sisältyy pätevyys sosiaalityöntekijän tehtäviin. Sosiaalityön osaamisen lisäksi koulutuksessa painotetaan laaja-alaista teknologiaosaamista, joka sisältää teknologian käytön, toimimisen erilaisissa teknologiaa hyödyntävissä palveluprosesseissa sekä teknologiaa hyödyntävien palveluratkaisujen ja -mallien innovatiivisen kehittämisen. Lisäksi valmistuneilla opiskelijoilla on tutkimukselliset valmiudet.
Sosiaalityön koulutukseen liittyvien käytännönopetusjaksojen aikana opiskelijat ovat sosiaalityön yksiköissä ja hankkeissa, joissa kehitetään teknologiaa. Opiskelijoiden pro gradu -tutkielmien tuottamaa tietoa hyödynnetään käytännön kehittämisessä.
Maisterikoulutus toteutetaan osana ESR-rahoitteista, kolmivuotista hanketta (2015–2017). Yhteistyökumppaneina ja osarahoittajina ovat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Oulun kaupunki ja Oulunkaaren kuntayhtymä. Lisätietoja koulutuksesta löytää osoitteesta www.ulapland.fi/esosiaalityo.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö, yliopisto-opettaja Maarit Kairala
eSosiaalityön maisterikoulutus
P. 040 484 4196
maarit.kairala (at) ulapland.fi
eSosiaalityön mahdollisuudet -blogi
Facebook-ryhmä: eSosiaalityön mahdollisuudet
Twitter: @eSosiaalityo
eSosiaalityön maisterikoulutuksen verkkosivut
LaY/Viestintä/SV