Uutiset 2016

Poikkeukselliset sääolosuhteet haastavat poroelinkeinon

19.1.2016

Poikkeuksellisten olosuhteiden yleistyminen voi lisätä poroelinkeinon epävarmuutta ja asettaa poronhoitajien perinteisen tiedon ja kokemuksen koetukselle. Poronhoitoa vaikeissa olosuhteissa voidaan tukea takaamalla riittävästi tilaa laidunkiertoon ja jakamalla poronhoitoalueella tietoa hyvistä käytännöistä.

Poron selviytyminen talvesta riippuu sopivien laidunten ja talviravinnon määrästä sekä ravinnon saavutettavuudesta laitumilla – siis lumiolosuhteista. Poro on hyvin sopeutunut lumeen, mutta ongelmia saattaa tulla, jos lunta on erittäin paljon, se on jäistä tai se sulaa harvinaisen myöhään.

Riittävän monimuotoiset laitumet sekä vielä jäljellä olevien luppometsien säilyminen ovat erittäin tärkeitä poroelinkeinolle. Hyvin suunniteltu ja toteutettu laidunkierto voi olla tärkeä vaikeita talvioloja helpottava keino. Toimiva laidunkierto tarvitsee kylliksi tilaa, ja maankäyttöhankkeiden olisi aidosti huomioitava poroelinkeinon tilatarve vaikeissa olosuhteissa. Eri paliskunnissa vaikeisiin talvioloihin sopeudutaan eri tavoin ja hyviksi havaituista toimintatavoista olisikin tärkeä jakaa tietoa koko poronhoitoalueelle.

Tiedot käyvät ilmi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen julkaisemasta raportista ”Suomen poronhoitoalueen lumiolosuhteet ja niiden vaikutukset poronhoitoon”. Tutkimusraportti liittyy Maa- ja metsätalousministeriön Makera -varoista rahoittamaan ja vuosina 2012¬–2015 toteutettuun hankkeeseen ”Lumiolosuhteiden vaikutus porojen talvikuolleisuuteen ja vasatuotantoon – lumi- ja kaivuolosuhteet sekä poronhoidon sopeutumisskenaariot muuttuvassa ilmastossa”. Hanketta veti Jyväskylän yliopiston Biologian ja ympäristötieteen laitos ja siinä olivat mukana Lapin yliopiston Arktinen keskus, sveitsiläinen WSL Institute for Snow and Avalanche Research SLF, Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitos sekä paliskuntia. Tutkimustulokset on hyväksytty julkaistavaksi Climate Risk Management -lehteen.

Lisätietoja:
Linkki raporttiin: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-484-852-7

Minna Turunen, dosentti, erikoistutkija
Arktinen keskus
puh. 040 539 1182
minna.turunen(at)ulapland.fi

Sirpa Rasmus, FT
Jyväskylän yliopisto
puh: 040 5282585
sirpa.rasmus(at)gmail.com


LaY/AK/JW