Uutiset 2016

Seminaarissa paneudutaan Barentsin alueen ruoan turvallisuuteen

11.8.2016

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa (Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi) järjestetään tiistaina 16. elokuuta 2016 klo 9.30–12.40 yleisölle avoin seminaari Barentsin alueen ruoan turvallisuudesta. Seminaari jatkuu iltapäivällä sidosryhmätapaamisella, jonne kutsutaan paikallisia elintarvikealan toimijoita.

Globalisaatiolla ja markkinatalouden laajentumisella on vaikutuksia ruoan turvallisuuteen paikallisesti. Kaivannaisteollisuus ja muut ihmisten toimet voivat vaikuttaa Barentsin alueen luontoon, ruoan turvallisuuteen ja perinteisiin toimitusketjuihin. Seminaarissa paneudutaan ruoan saavutettavuuteen, ravitsevuuteen ja turvallisuuteen paikallisyhteisöjen ja saamelaiskulttuurin näkökulmista.

Seminaarin järjestää Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti yhteistyössä Suomen Akatemian rahoittaman HuSArctic-tutkimusprojektin kanssa, jonka tavoitteena on osoittaa, millaisia inhimilliseen turvallisuuteen liittyviä haasteita arktisen alueen asukkaat kohtaavat. Ruoan turvallisuus on yksi suurimmista huolenaiheista, kun puhutaan inhimillisestä turvallisuudesta. Seminaarin kieli on englanti.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Kamrul Hossain
Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
Lapin yliopiston Arktinen keskus
Puh. 040 484 4281, kamrul.hossain(at)ulapland.fi


OHJELMA 16. elokuuta 2016:
Paikka: Arctica Auditorium, Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi


09.15 – 09.30 Registration and Coffee

09.30 – 09.35 Welcoming words and Introduction. Kamrul Hossain, Director, Northern Institute of Environmental and Minority Law, Arctic Centre, University of Lapland

09.35 – 10.00 Food security or food sovereignty – what is the main issue in the Arctic?, Lena Maria Nilsson, Research Coordinator, Arctic Research Centre at Umeå University, Sweden

10.00 – 10.25 The local food products of Finnish Lapland: their nutritional benefits and relevance to a local food system. Päivi Soppela, Senior Researcher, Arctic Centre, University of Lapland

10.25 – 10.50 Policies and Legal tools for strengthening Food security in the Barents Region. Shaun Cormier, Researcher, Arctic Centre, University of Lapland

10.50 – 11.15 Traditional Foods and their relevance to Food security in the Barents region. Dele Raheem, Researcher, University of Helsinki

11.15 – 11.25 Coffee Break

11.25 – 11.50 Heavy metals in food from the Norwegian, Finnish and Russian border region. Martine Hansen. Researcher, Norwegian Institute for Air Research, Tromso, Norway

11.50 – 12.15 Characteristics of Agriculture in Finnish Lapland. Rainer Peltola, Senior Researcher, Natural Resources Institute Finland

12.15 – 12.40 Export opportunities for Finnish non-wood forest products. Anni Koskela, Project Coordinator, Arctic Flavours Association, Finland

12.40 – 13.40 Lunch in Arktikum restaurant

13.40 – 16.00 Stakeholders meeting for invited participants. Riitta-Liisa Heikkinen-Moilanen, Development Director, Arctic Centre, University of Lapland