Uutiset 2016
kinnunen_omakuvia_550px.jpg
Timo Veikko Kinnunen: Kuplissa (omakuva, yksityiskohta). 2015. Akvarelli.

Pääkampuksen gallerioissa esillä pohdiskelevaa taidetta, omakuvia ja taidealojen alumnien töitä

21.10.2016

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu neljä uutta näyttelyä. Nähtävillä on taiteiden tiedekunnasta maailmalle lähteneiden osaamista esittelevä alumninäyttely, Essi Moilasen ja Manne Martikaisen kestävän kehityksen mukaiseen kulutuskäyttäytymiseen kannustavaa taidetta, Timo Veikko Kinnusen eri tekniikoin toteutettuja omakuvia sekä Rida Haapalan tutkivaa taidetta mielen kerroksista. Lisäksi Kopio-galleriassa jatkuu aikaisemmin alkanut Jyrki Siukosen Muistomerkin muisto -näyttely. Uusien näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 24.10. klo 18. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

Galleriat Seinä ja Hämärä

Tao ry:n alumninäyttely
25.10.–10.11.2016
Avajaiset maanantaina 24.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijoiden ainejärjestö Taon perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta. Pyöreitä vuosia juhlistetaan monin eri tavoin. Yksi näkyvimmistä osista on yliopiston Seinä- ja Hämärä-gallerioissa pidettävä alumninäyttely. Tao haluaa tuoda esiin alumniensa teoksia ja riemuita siitä osaamisen kirjosta, jota taiteiden tiedekunta on maailmalle lähettänyt.

Taon alumninäyttely on kirjava kattaus erilaisia näkökulmia, teemoja ja tekniikoita. Näyttelyssä ovat teoksillaan mukana alumnit Santeri Happonen, Katri Kaarto, Anniina Koivurova, Silja Korhonen, Saara Lintunen, Päivi Paakinaho, Taina Rönkkö ja Eetu Seppälä. Näyttelyn on kuratoinut taiteiden tiedekunnan kuvataiteen lehtori Kalle Lampela.

Lisätietoa:
TAO ry
tao(at)ulapland.fi


Galleria Kilo

Essi Moilanen ja Manne Martikainen:
Kanna vastuu
25.10.–10.11.2016
Avajaiset maanantaina 24.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

kannavastuu_web.jpg
Kuva: Essi Moilanen ja Manne Martikainen.

Kanna vastuu -näyttelyn tarkoitus on herätellä ihmisiä ajattelemaan kestävämmin, pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistään sekä synnyttää keskustelua aiheesta. Yhteiskuntamme on jo vuosikymmeniä sitten tehnyt järkyttäviä päätöksiä, joita saamme korjata vielä pitkään. Tärkeimpiä tuotteitamme ovat nyt välittäminen ja vastuu. Tarvitsemmeko koko ajan uusia esineitä, innovaatioita, uutta massatuotantoa ja vaihtelua? Täytyykö rakennetun ympäristömme vaihtua trendien ja visioiden mukaan?

Näyttelyllä halutaan tuoda ihmisten tietoisuuteen trash designia, jossa materiaalit koostuvat jo käytöstä poistetuista tavaroista ja jämämateriaaleista. Trash design on ajattelumaailmaltaan sekä tekemiseltään yhteisöllinen ja vapaa kenttä toimia. Siinä kuka tahansa voi ottaa idean omakseen ja tehdä vastaavan tuotteen ilman tekijänoikeuksia tai liikesalaisuuksia.

Ajattelumaailman laajentaminen ja utopistinen asenne ovat tärkeimpiä työkaluja. Hyvänä esimerkkinä toimivat kemikaalivapaat siirtolavat, joista voi suunnitella vaikka tuoleja, hyllyjä, sänkyjä tai tauluja. Kanna vastuu -näyttelyn tarkoituksena ei ole tuoda ilmi tekijöidensä osaamista, vaan luoda osaamista ympärilleen.

Lisätietoja:
Essi Moilanen, +358 44 508 0395, moilanenessi(at)gmail.com
Manne Martikainen, +358 44 530 6976, manne.martikainen(at)gmail.com


Galleria Lyhty

Rida Haapala:
Mielen matriisi III
/ Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio
25.10.–10.11.2016
Avajaiset maanantaina 24.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

haapala_mielenmatriisi3_web.jpg
Rida Haapala: Mielen matriisi II. Kevät 2016. Ikkuna, tussi. Kuva: Rida Haapala.

Mielen matriisi III / Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio on Rida Haapalan tutkimusprojekti, jossa hän tutkii mielen subjektiivista yhtenäisyyttä; tietoisuuden, ruumiillisuuden ja olemassaolon prosessia sekä suhdetta toisiinsa. Ruumiillisesti kokeva mieli muodostaa mielen matriisin, mielen peruskudoksen. Se on mielen vallitseva kokonaistila, jossa on olemassa olon tunnetta ylläpitävä lataus. Mielen matriisi voidaan käsittää mielen eri toimintoja ja kerroksia yhdistäväksi tekijäksi.

Rida Haapala on lähestynyt mielen matriisin käsitettä taiteellisen työskentelyn avulla. Näyttely rakentuu, muuttuu ja luo itseään uudelleen kolmen viikon ajan leikkien intuitiolla, ajatuksilla, hetkellä ja tilan fyysisyyden kokemuksilla. Haapalan taiteellinen työskentely perustuu prosessiin ja intuitioon. Piirtämisen kautta hän tuo mielen havaintoja osaksi todellisuutta ja herättää ne eloon.

Tutkimalla prosessia Haapala haluaa saavuttaa sen hetken kun mieli saa ajatuksen kuvasta. Mielen matriisi III on jatkoa kevään 2015 ensimmäisestä ja kevään 2016 toisesta laboratoriosta. Rida Haapala on 25-vuotias kuvataiteilija ja valmistuu ensi keväänä kuvataidekasvattajaksi.

Lisätietoja:
Rida Haapala
+358 50 404 5629
rida.haapala(at)gmail.com


Galleria Kajo

Timo Veikko Kinnunen:
Omakuvia
25.10.–10.11.2016
Avajaiset maanantaina 24.10. klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

kinnunen_omakuvia_web.jpg
Timo Veikko Kinnunen: Kuplissa (omakuva). 2015. Akvarelli. In bubbles (self-portrait). 2015. Aquarelle. Kuva: Timo Veikko Kinnunen.

Timo Veikko Kinnusen Omakuvia -näyttely koostuu kahdesta eri teemakokonaisuudesta. Ensiksi on sarja eri tekniikoilla tehtyjä teoksia, jotka kuvaavat Kinnusen henkilökohtaista kasvua taiteilijaksi it- ja yt-kuplien kautta. Työt ovat syntyneet osana kuvataiteen opintoja usean vuoden aikana. Pyöreä ympyrän ja pallon muoto on innostanut taiteilijaa aina uudelleen käsittelemään sen hetkisiä kokemuksiaan ja tuntojaan. Teokset viestivät taiteen kannattelevasta voimasta elämän kaikissa vaiheissa.

Toinen osa näyttelystä koostuu muotokuvista, jotka kuvaavat Kinnuselle läheisiä ihmisiä, perheenjäseniä ja ystäviä. Hän on halunnut maalata kuviinsa henkilöitä, joita rakastaa ja arvostaa. Vaikka muotokuvat esittävätkin eri henkilöitä, ne ovat taiteilijan omakuvia siinä mielessä, että ne viestivät hänelle merkityksellisiä arvoja elämästä, kasvusta, luonnosta ja ihmisyydestä. Teoksista huokuu Kinnusen kiinnostus tutkia ihmisten sisäistä kauneutta, henkilöiden persoonallisia erityispiirteitä sekä valon ja varjon vuoropuhelua kuvapinnalla.

Timo Veikko Kinnunen (s. 1971) on Raahen Pattijoella syntynyt, nykyään Siikajoen Paavolassa asuva kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija. Aikaisemmalta koulutukseltaan Kinnunen on diplomi-insinööri, ja hän on työskennellyt käyttöliittymäsuunnittelijana matkapuhelinalalla. Taiteilijana hän on innostunut ilmaisemaan itseään eri kuvataiteen tekniikoilla maalauksista grafiikkaan ja kollaaseista veistoksiin.

Näyttely on Kinnusen kuvataiteen aineopintojen Praktikum II -kurssin lopputyö.

Lisätietoja:
Timo Veikko Kinnunen
timo.veikko.kinnunen(at)gmail.com
Instagram: @timoveikkokinnunen


Galleria Kopio

Jyrki Siukonen:
Muistomerkin muisto
25.10.–10.11.2016

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

siukonen_muistomerkki_web.jpg
Vera Muhinan veistoksen Työläinen ja kolhoosinainen kokoaminen Moskovassa alkuvuonna 1937.

Venäjän vallankumous syksyllä 1917 realisoi yhteiskunnallisen mullistuksen ohessa Leninin ajatuksen monumenttipropagandasta. Sen pohjalta syntyi kaksi poikkeuksellisen kunnianhimoista taideteosta, Vladimir Tatlinin Luonnos Kolmannen internationaalin muistomerkiksi (1920) ja Vera Muhinan Työläinen ja kolhoosinainen (1937).

Näyttelyssään kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen pohtii näiden muodoltaan erilaisten muistomerkkien historiaa ja kysyy taiteilijoiden suhdetta hankkeet rahoittaneeseen poliittiseen valtaan, joka kääntyi proletariaatin diktatuurista pian Stalinin diktatuuriksi.

Näyttely pohjautuu Siukosen tutkimukseen Kaksi Tornia. Kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella, joka ilmestyy lokakuussa 2016 Kuvataideakatemian julkaisuna.

Jyrki Siukonen on kuvataiteilija ja tutkija. Hän on työskennellyt Kuvataideakatemian professorina ja Lapin yliopiston lehtorina. Siukonen on pitänyt kymmenittäin näyttelyitä ulkomailla ja Suomessa sekä julkaissut lukuisia teoksia kuvataiteen ja historian eri aloilta.

Lisätietoja:
Jyrki Siukonen
jyrki.siukonen(at)ulapland.fi


Tiedote / Lapin yliopisto / Viestintä / LP