Lapin yliopistolla järjestetään tiistaina 20. syyskuuta eurooppalainen konferenssi, jossa käsitellään inklusiivisuutta eli kaikille yhteistä koulua edistäviä käytänteitä ja toimintakulttuuria.
Konferenssi liittyy Erasmus+ -tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on auttaa kouluja siten, että ne pystyisivät kouluttamaan kaikenlaisia lapsia entistä paremmin heidän omassa kouluyhteisössään.
Konferenssissa Liettuan, Puolan, Itävallan ja Suomen tutkijat esittelevät koulutusjärjestelmiensä kykyä tukea kaikenlaisia oppijoita. Suomalaiset asiantuntijat pohtivat erilaisuuden ilmenemistä ja arvoa suomalaisissa kouluissa.
– Koulun arjessa aktiivinen ja osallistava luokkayhteisö on oppilaiden tärkeä voimavara ja oppimisen edistäjä, yliopistonlehtori Suvi Lakkala sanoo.
Konferenssin teema on ajankohtainen, sillä uudistunut Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ja Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 painottavat yhteisöllisiä ja ennaltaehkäiseviä menetelmiä oppilaiden hyvinvoinnin ja oppimisen tukemisessa.
– Ne edellyttävät, että kouluyhteisöt rakennetaan tukemaan oppilaiden korkeatasoista oppimista, hyvää henkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia, Lakkala sanoo.
– Maailmanlaajuisesti inklusiivisen koulun tavoittelu on tunnistanut epätasa-arvoisia ja eristäviä käytänteitä ja muokannut käsitystä opettajan roolista oppimisen ohjaajana ja oppilaiden minäkuvan rakentajana, Outi Kyrö-Ämmälä lisää.
Lapin yliopistosta tutkimushankkeessa ovat mukana yliopistonlehtorit Outi Kyrö-Ämmälä ja Suvi Lakkala. Hankkeen yhteistyöyliopistot ovat Liettuan kasvatustieteellinen yliopisto Liettuasta, Krakovan pedagoginen yliopisto Puolasta, Wienin opettajakorkeakoulu Itävallasta ja Lapin yliopisto Suomesta.
Konferenssin ennakkoilmoittauminen on päättynyt, mutta ensimmäiseen konferenssipäivään on vapaa pääsy kaikilla asiasta kiinnostuneilla.
Konferenssin ohjelma löytyy täältä
Tehdään erilaisuudesta arvokas pääoma -konferenssi Lapin yliopistolla 20.–21. syyskuuta, Esko- ja Asko-sali, F-siipi.
Tervetuloa!
Lisätietoja:
Suvi Lakkala, yliopistonlehtori, kasvatustiede, erityisesti inklusiivinen kasvatus
Kasvatustieteiden tiedekunta
Matkapuhelin +358 40 484 4108
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Outi Kyrö-Ämmälä, varadekaani, yliopistonlehtori, kasvatustiede, erityisesti opettajankoulutus Kasvatustieteiden tiedekunta
Matkapuhelin +358 40 484 4120
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT