Lapin yliopistolla Castrén-salissa pidetään maanantaina 18.4. klo 15–18 Studia Generalia -luentotilaisuus Mitä Lähi-idässä tapahtuu. Tilaisuudessa nyky-Lähi-idän tapahtumia valottavat eri yliopistojen asiantuntijat.
Lähi-idän tapahtumia käsitellään päivittäin uutisissa. Poliittisessa turbulenssissa elävältä alueelta lähdetään etsimään vakaampaa elämää Eurooppaan, myös Suomeen. Tutkijat Helsingin, Oulun ja Lapin yliopistoista kertovat, mitä Lähi-idässä oikeastaan on meneillään ja miksi.
- Tämän kaltaiset tilaisuudet ovat harvinaista herkkua. Kiireisiä, eri puolilla Suomea asuvia nyky-Lähi-itää tuntevia tutkijoita on vaikea koota yhteen, kertoo tilaisuuden juontajaksi lupautunut politiikantutkimuksen dosentti Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta.
Mediasta tuttu kommentaattori, seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta aloittaa tilaisuuden analysoimalla Lähi-idän kriisipesäkkeitä. Rovaniemeltä kotoisin oleva Juusola on aikaisemmin toiminut mm. Suomen Lähi-idän instituutin johtajana Damaskoksessa.
Juusolan jälkeen Helsingin yliopiston tutkija Juha Saarinen valottaa jihadismin eri ulottuvuuksia Lähi-idän nykypolitiikassa. Väkivaltaiseen islamismiin ja Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt Saarinen on myös tunnettu terävistä jihadismin verkostoja ja vierastaistelijoita koskevista analyyseistaan.
Lisäksi tohtoritutkija Laura Junka-Aikio Oulun yliopistosta esittelee tilaisuudessa uutta Routledgen julkaisemaa kirjaansa Late Modern Palestine: The Subject and Representation of the Second Intifada, joka pureutuu palestiinalaisten kansannousun representoimisen tapoihin.
Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Sen järjestävät Suomen Anna Lindh -verkosto, Suomen Lähi-idän instituutti ja Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta.
Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) on tiedeinstituutti, joka keskittyy Lähi-idän kielten, kulttuurien ja uskontojen sekä yhteiskuntien tutkimukseen. Instituutti tukee suomalaista Lähi-idän tutkimusta ja järjestää alan opetusta yhteistyössä Suomen ja Lähi-idän maiden korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja kulttuuritoimijoiden kanssa.
Kansainvälisen Anna Lindh -säätiön Suomen verkosto pyrkii edistämään Välimeren alueen kulttuurien ja kansalaisyhteiskuntien tuntemusta Suomessa sekä aktivoimaan suomalaista kansalaisyhteiskuntaa kulttuurien välisessä dialogissa Välimeren alueen, erityisesti Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisyhteiskuntien kanssa.
Lisätietoja:
Aini Linjakumpu (Lapin yliopisto), 040 766 8859, Aini.Linjakumpu (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä