Uutiset 2016

Kuvataitelija Pirjetta Branderin näyttely sekä opiskelijoiden valokuvateoksia Valo- ja Katve-gallerioissa

15.4.2016

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 21.4.–15.5. yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan, kuvataiteilija Pirjetta Branderin akvarelleja ja animaatioteoksia, Saara Karttusen valokuvaproduktio vanhusten onnellisuudesta sekä Solja Temmeksen ja Petja Tuiskun valokuvainstallaatio. Avajaisia vietetään keskiviikkona 20.4. kello 18.

Galleria Valo

Pirjetta Brander:
Päivänsäde – Ray of Light
Akvarelleja ja animaatioita
21.4.–15.5.2016
Avajaiset keskiviikkona 20.4. klo 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su 10–18
Vapaa pääsy

Pirjetta Brander, Flora, 100 x 150 cm, akvarelli paperille, 2016. Kuva: Pirjetta Brander.
Pirjetta Brander, Flora, 100 x 150 cm, akvarelli paperille, 2016. Kuva: Pirjetta Brander.

Kuvataiteilija Pirjetta Brander tuo galleria Valoon suurikokoisia akvarelleja ja animaatioteoksia, jotka ovat syntyneet rinnakkain viime vuosien aikana. Joskus maalaus edeltää animaatiota ja toisinaan animaatiota varten tehdyistä akvarelleista syntyy maalaus.

Näyttelyn tuoreimmat maalaukset Brander on tehnyt tammi-maaliskuussa 2016 työskennellessään Wihurin rahaston residenssissä Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Myös uusin animaatio Birdie on valmistunut alkuvuodesta. Se on aiemmin valmistuneiden animaatioiden Flora ja Aquarium sisarteos ja nyt maailman ensi-illassa Rovaniemellä. Animaatiot on toteutettu yhdessä animaattori Laura Palosaaren sekä säveltäjien Max Savikankaan ja Maija Hynnisen kanssa.

Branderin teokset ovat runsaita, värikkäitä ja monitulkintaisia. Teosten aiheet vaihtelevat yksinäisistä huoneista dystooppisiin paratiisinäkyihin. Viime aikoina aihemaailmaan ovat vahvasti ilmestyneet tieteen historia ja luontoaiheet.

Näyttely on omistettu taiteilijan äidille, Pirkko Päivänsäde Jalovaaralle.

Pirjetta Brander, Aquarium, 100 x 150 cm, akvarelli paperille, 2016. Kuva: Pirjetta Brander.
Pirjetta Brander, Aquarium, 100 x 150 cm, akvarelli paperille, 2016. Kuva: Pirjetta Brander.

Pirjetta Brander

Pirjetta Brander (s. 1970) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on opiskellut kuvataidetta Tukholmassa Konstskolan Basiksessa, mediataidetta Tampereen ammattikorkeakoulussa sekä kuvanveistoa Kuvataideakatemiassa. Brander tekee piirustuksia, maalauksia, animaatioita, veistoksia ja installaatioita. Hänen debyyttinäyttelynsä oli Tampereella Taidekeskus Mältinrannassa 1995. Mediataideteoksia hän on tehnyt vuodesta 1997 alkaen sekä yksin että yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa.

Branderin näyttelytoiminta on vilkasta. Tärkeimmät näyttelyt ovat Village Musée Mac/valissa, Ranskassa 2008 sekä yksityisnäyttely Pahan kukkia Helsingin Taidehallissa keväällä 2012. Brander on toiminut monissa luottamustoimissa kuten Muu ry:n hallituksessa sekä AV-arkki ry:n puheenjohtajana, Valtion taideteostoimikunnassa sekä Taikessa mediataidejaoston ja kuvataidetoimikunnan jäsenenä. Vuonna 2012 hän toimi tamperelaisen Rajataideyhdistyksen julkaiseman Puolilehden päätoimittajana. Rajataide ry ja Puolilehti palkittiin syksyllä 2012 sekä Valtion kuvataidepalkinnolla että kulttuurilehtien laatupalkinnolla. Joulukuussa 2012 Branderille myönnettiin William Thuring -nimikkopalkinto. Hänelle on vuonna 2003 myönnetty Kaapelin taidepalkinto yhdessä Eija Keskisen kanssa. Branderin teoksia kuuluu mm. Wihurin säätiön, Serlachiuksen taidesäätiön sekä Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Paraikaa Brander työskentelee Suomen Kulttuurirahaston myöntämän kolmivuotisen apurahan turvin.

Yhteystiedot:
Pirjetta Brander
pirjettabrander (at) gmail.com


Galleria Katve 1

Saara Karttunen:
Onnea on -valokuvanäyttely
21.4.–15.5.2016
Avajaiset keskiviikkona 20.4. klo 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su 10–18
Vapaa pääsy

Saara Karttunen, Kaarina, 2016, digikuva, A3.
Saara Karttunen, Kaarina, 2016, digikuva, A3.

Saara Karttusen valokuvaproduktio kertoo iäkkäiden ihmisten onnellisuudesta. Mediassa on ollut kohua vanhusten huonoista oloista, mutta Karttunen halusi todistaa myös onnellisuuden olemassaolon. Ajatus ikäihmisten kuvaamisesta oli ollut hänen mielessään pitkään: Karttusen mukaan iäkkäät ihmiset ovat visuaalisesti hyvin mielenkiintoisia ja kauniita.

Karttunen pyysi useaa rovaniemeläistä palvelukeskusta mukaan yhteystyöhön, ja hänen ilokseen kaikki lähtivät mukaan. Jokkakallion asumispalvelukeskus ehdotti heti tapaamista, joten yhteistyö alkoi heidän kanssaan lokakuussa 2015. Lopulta osallistujia tuli niin paljon Jokkakalliosta, että muilla palvelukeskuksilla ei enää tarvinnut käydä valokuvaamassa.

Alkuvuodesta 2016 Karttunen meni kynän, paperin ja kameran kanssa vanhusten luo. Ennen kuvaushetkeä vanhusta pyydettiin kirjoittamaan paperille asioita, joista hän on onnellinen tai tullut aiemmin onnelliseksi. Tuokion jälkeen Karttunen otti vallitsevassa valossa jokaisesta osallistujasta muotokuvan, johon hän jälkeenpäin editoi kuvassa esiintyvän vanhuksen ”onnellisuuden resepti” -listan.

Produktiosta tuli mielekäs myös tunnetasolla. Vanhukset pääsivät juttelemaan heille tärkeistä asioista, joista kaikki muut voivat ottaa oppia.

Saara Karttunen on 22-vuotias audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Lapin yliopistosta. Hän on kotoisin Juankoskelta. Onnea on -valokuvanäyttely on Karttusen loppuproduktio valokuvauksen sivuaineopintoihin.

Yhteystiedot:
Saara Karttunen
karttunen.saaraelina (at) gmail.com
P. 0400 541 296


Galleria Katve 2

Solja Temmes ja Petja Tuisku:
Toori-valokuvainstallaatio
21.4.–15.5.2016
Avajaiset keskiviikkona 20.4. klo 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su 10–18
Vapaa pääsy

Solja Temmes ja Petja Tuisku, Toori, 2016, pigmenttivedos.
Solja Temmes ja Petja Tuisku, Toori, 2016, pigmenttivedos.

Solja Temmeksen ja Petja Tuiskun valokuvan ja videoprojisoinnin keskiössä on kolme kiveä, jotka on kerätty vaelluksella Muotkatuntureilta. Kivet leijuvat tyhjyydessä ja sivulle laskeutuu varjo. Valo tulee sivulta, aivan kuten matala aurinko valaisee pohjoisessa. Aihe on saanut vaikutteita Meksikon surrealismista, jossa ylhäältä tuleva auringonvalo antaa kuville omaleimaisuutensa. Valokuva on kuvattu filmille palkkikameralla. Näyttely on osa Temmeksen ja Tuiskun valokuvauksen sivuaineopintoja ja osa kurssia, jossa keskitytään kokeellisen valokuvauksen menetelmiin.

Solja Temmes (s. 1986) on vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija ja opiskellut sivuaineena kuvataiteita ja valokuvausta Lapin yliopistossa sekä Chilessä. Petja Tuisku (s. 1987) opiskelee Lapin yliopistossa audiovisuaalista mediakulttuuria ja valokuvausta.

Yhteystiedot:
Solja Temmes, soljatemmes (at) gmail.com
Petja Tuisku, petja.tuisku (at) gmail.com


LaY/Viestintä/SV