Lapin yliopiston F-talossa olevissa taiteiden tiedekunnan helmikuun näyttelyissä hahmotetaan todellisuutta valokuvien, runojen, piirustusten ja maalausten kautta.
Galleria Kopio 2.2.–10.3.2016
Leena Valkeapää: Luonnossa, vuoropuhelua Nils-Aslak Valkeapään tuotannon kanssa

Leena Valkeapään näyttely Galleria Kopiossa liittyy Valkeapään väitöskirjaan Luonnossa, vuoropuhelua Nils-Aslak Valkeapään tuotannon kanssa. Väitöskirjan teemoja ovat tuuli, tuli, poro, aika ja ihminen, ja se on valmistunut Aalto yliopistossa vuonna 2011.Tutkimuksen ydin on vuoropuhelu kolmen kertojan kanssa.
Näyttelyssä on esillä Nils-Aslak Valkeapään (1943-2001) runo, ote ruotsinsaamelaisen Johan Turin (1854-1936) kirjoittamasta kertomuksesta sekä tekijän puolison Oula A. Valkeapään (1970-) lähettämä tekstiviesti.
Lisäksi näyttelyssä on esillä väitöskirjan kuvakerronta, yhteensä 53 kuvan power point esityksenä. Kuvat ovat siinä järjestyksessä ja sellaisin rajauksin, kuin ne teoksessa esiintyvät.
Näyttelyn avajaiset ovat 1.2.2016 klo 18.00.
Tervetuloa!
Yhteystiedot: leena.valkeapaa(at)aalto.fi
Galleria Hämärä 2.2.–18.2.2016
Venni Ahlberg: Foto Obscura, Jälkiä valosta

Galleria Hämärässä on esillä kuvataidekasvatuksen opiskelija Venni Ahlbergin valokuvanäyttely. Viime keväänä Ahlberg sai käyttöönsä Rovakadulta tyhjän liiketilan, jonka hän muunsi Camera obscuraksi. Tila oli avoinna yleisölle neljän päivän ajan. Syksyllä Ahlberg asui kaksi viikkoa obscuraksi muunnetussa kodissa, tarkkaillen samalla valoa ja ikkunasta näkyvää maisemaa nurinpäin kotinsa seinillä ja katossa.
–Valo on edellytys näkemiselle ja valokuvalle. Camera obscura havainnollistaa sekä silmän että kameran toimintaa. Valon tullessa pimeään tilaan yhdestä pienestä reiästä, se muodostaa heijastuksen ulkotilasta nurin päin pimeän tilan seinälle. Näin voit olla läsnä samaan aikaa ulkoa heijastuvassa maisemassa ja sisätilassa, Ahlberg sanoo.
–Kuvat ovat pysähtymistä, samanaikaista läsnäoloa kahdessa tilassa, Ahlberg sanoo.
Galleria Hämärässä esillä olevat teokset ovat syntyneet obscurassa
viime keväänä ja syksynä. Kuvien lähtökohtana on valon heijastuminen:
miten todellisuus heijastuu erilaisista materiaaleista ja pinnoista.
Usein kuvissa on myös ihmisiä ja niissä tarkkaillaan, millainen on
ihmisen olemus pimeässä.
Tervetuloa avajaisiin 1.2.2016 klo 18.00. Galleria Hämärä, F-talo, Yliopistonkatu 8.
Galleria Seinä 2.2–18.2.2016
Marjo Ollila: Initialized = true

Marjo Ollila, isHuman? 2015, valokuva.
Marjo Ollilan näyttely koostuu kahdentoista valokuvan sarjasta. Valokuvissa on kuvattu uv-valossa hohtavalla bodypaint-maalilla maalattuja henkilöitä. Valokuvat on otettu vuosina 2015–2016. Kuvamanipulaatiota ei ole käytetty.
Valokuvat pohtivat ihmisyyttä, koneita, tekniikkaa sekä näiden välisiä suhteita ja sekoittumista keskenään. Valokuvat muodostavat kuvan ihmisestä, mahdollisesta tulevaisuuden ihmisestä ja kuvat kommentoivat myös sitä, kuinka ihminen turvautuu nykyään tekniikkaan ja koneisiin jokapäiväisessä elämässään.
–Valokuvat maalaavat ihmisestä tietoverkoissa elävää ja navigoivaa entiteettiä, joka on sulautunut erottamattomaksi osaksi tietokoneiden kyllästämää ympäristöään kytkeytymällä siihen erilaisien johtojen avulla ja siirtämällä niiden kautta tietoisuutensa koneisiin ja sitä kautta verkkoon, Ollila sanoo.
Marjo Ollila opiskelee viidettä vuotta Lapin yliopistossa audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa. Taidenäyttely on osa Ollilan valokuvauksen sivuaineen opintoja.
Näyttelyn avajaiset ovat 1.2.2016 klo 18.00.
Tervetuloa!
Yhteystiedot:
Marjo Ollila
marollil@ulapland.fi
0400 832109
Galleria Kilo 2.2.–18.2.2016
Kaarle Westlie: Monsters INKorporated

’’Ivan the Terrible got nothing on me!’’, tussipiirustus A3-paperille, 2013
Kaarle Westlien Monsters INKorporated -näyttely on taiteilijan kolmas näyttely Lapin yliopiston tiloissa. Uusimmassa näyttelyssään Westlie jatkaa tuttuja teemojaan yliluonnollisten otusten ja kauhun parissa.
Näyttely koostuu pääosin Westlien viimeisen viiden vuoden aikana piirtämistä töistä, joissa seikkailee fiktiivisiä fantasia- ja kauhuhahmoja.
–Töideni joukossa on niin omia mielentuotteita ja tarinankerrontaa kuin ’’fan art’’ piirustuksiakin. Fanitaide on ollut minulle nuoruudesta asti tapa osoittaa kunniaa rakastamilleni peleille, elokuville ja artisteille. Näyttelystäni voikin löytää tuttuja kasvoja muiden muassa Lordista ja OUTLAST-selviytymispelistä, Westlien sanoo.
Kaarle Westlie on kuvataiteilija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvataidekasvatuksen opiskelija, joka valmistuu tänä vuonna taiteen maisteriksi.
Yhteystiedot:
Kaarle Westlie
kaarlewestlie@hotmail.com
http://kingkaarle.daportfolio.com/
040 663 6213
Galleria Kajo 2.2.–18.2.2016
Anttu Mattila ja Samuli Leppälä: Sisällön ongelma

Samuli Leppälä, 2016, sekatekniikka. Kuva: Anttu Mattila.
Anttu Mattilan ja Samuli Leppälän yhteisnäyttelyn teemana on sisällön ongelmallisuus. Tekijät lähestyvät yhteistä teemaa eri perspektiiveistä ja omalla ilmaisullaan. Kumpikin tulkitsee näyttelyn lähtökohtana olevaa sisällön käsitettä omassa kontekstissaan.
Mattila lähestyy sisällön teemaa abstraktin maalaustaiteen avulla. Maalausten lähtökohtana on taideteosten autonomia ja sisällön kohtaamisen ongelma. Keskiössä ovat teosten geometriset muodot yhdistettynä runsaaseen väri-ilmaisuun. Teokset ovat ei-esittäviä akryylimaalauksia kankaalle.
Leppälä puolestaan lähestyy teemaa pohtimalla töissään ihmisen jumalasuhdetta ja meistä riippumattoman todellisuuden luonnetta. Jumalan, avaruuden ja ihmisen ykseys on mysteeri, jonka edessä teokset hiljentyvät. Sekatekniikalla toteutetuissa töissä on käytetty kierrätettyjä materiaaleja.
Sisällön ongelma on Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen 4. vuosikurssin opiskelijoiden Anttu Mattilan ja Samuli Leppälän yhteisnäyttely. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tiloissa esillä oleva näyttely on osa heidän kuvataiteen sivuaineen opintojaan.
Näyttelyn avajaiset ovat 1.2.2016 klo 18.00.
Tervetuloa!
Yhteystiedot:
Anttu Mattila / anttumattila (at) gmail.com / 040 5824085
Samuli Leppälä / saleppala (at) gmail.com / 044 2721751
Galleria Lyhty 25.1.– 18.2.2016
Ana Krmek ja muut opiskelijat: Aurora Borealis

Näyttelyn valokuvat kertovat revontulista Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijoiden ja paikallisten opiskelijoiden tulkitsemana.
Lisäksi jokaiseen kuvaan liittyy valokuvaajan kirjoittama kommentti, joka syventää katsojan kokemusta ja tuo esiin, mitä kukin opiskelija tunsi kuvatessaan tätä mahtavaa luonnonilmiötä.
Näyttelyssä on mukana yhteensä kahdeksan opiskelijaa Ranskasta, Israelista ja Suomesta. Esillä on kymmenkunta valokuvaa.
Näyttelyn takana on Ana Krmek, joka valmistui tiedekunnasta taiteen maisteriksi vuonna 2015. Hän toimii tällä hetkellä taiteiden tiedekunnassa harjoittelijana.
Näyttelyt ovat avoinna 2.2–18.2.2016 (Valkeapää 2.2.–10.3.2016) Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioissa F-talossa.
Näyttelyihin voi tutustua ma–pe 8–21 ja la 9–16.
Vapaa pääsy, tervetuloa!
LaY/Viestintä/OT