Uutiset 2016

Arktikumin gallerioissa Riitta Päiväläisen valokuvateoksia ja kuvataideopiskelijoiden näyttelyt

14.6.2016

Galleria Valossa on kesäajan nähtävissä valokuvataiteilija Riitta Päiväläisen näyttely River Notes, joka on tuotettu yhdessä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa. Katve 1 ja 2 -galleriat esittelevät kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden Praktikum II -näyttelyt: näyttelyissä Outi Karjalainen pohtii teostensa kautta omaatuntoa ja Marianne Lukkarinen vapautta. Näyttelyt ovat esillä 18.6.–7.8.2016 Arktikumissa.

Galleria Valo

Riitta Päiväläinen:
River Notes
18.6.–7.8.2016
Avajaiset perjantaina 17.6. klo 17–19
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su kello 9–18
Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!
riitta_paivalainen_dusk_netti.jpg
Kuvateksti: Riitta Päiväläinen, Dusk, valokuva, kuva Riitta Päiväläinen

Valokuvataiteilija, TaM Riitta Päiväläisen River Notes -näyttely esittelee valokuvateoksia, jotka ovat installaatioita kuvassa ja tutkimusmatkoja maisemaan, joka samalla toimii kaiken lähtökohtana. Teoksissa monimetriset kangasnauhat muodostavat maisemassa erilaisia rakennelmia, joista syntyy verkkoja, seittejä, sykeröisiä pesiä tai siltoja.

Päiväläinen luo nauhojen avulla maisemaan ja paikkaan kertomuksen alun, jota katsoja voi jatkaa rakentamalla kuvan pohjalta omia mielikuvia ja tunteita. River Notes -teoksissa muisti ja muistaminen ovat läsnä samoin kuin nykyhetki ja tulevaisuus. Nauhakudelmien ohella vesi ja heijastukset ovat keskeisessä roolissa. Virtaava vesi ja sen pinnalla oleva installaation heijastus yhdessä tekevät teoksesta eheän ja kokonaisen.

Riitta Päiväläinen (s. 1969) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista valokuvataiteilijoista. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002. Päiväläisen valokuvataidetta on usein kutsuttu ”arkipäivän arkeologiaksi” tai ”kirjoittamattoman historiaksi”.
riitta_paivalainen_glow_netti.jpg
Kuvateksti: Riitta Päiväläinen, Glow, valokuva, kuva Riitta Päiväläinen

– Olen kiinnostunut vanhojen vaatteiden ja tekstiilien näkymättömästä hiljaisesta historiasta, joka on yhtä aikaa läsnä- ja poissaolevaa. Tieto siitä, ettei koskaan voi todella tietää, mikä vaatteen tai tekstiilin historia on ja kuka mahdollisesti vaatteeseen on pukeutunut kiihottaa uteliaisuuttani, Päiväläinen kertoo.

Päiväläisen taiteelle on tyypillistä saman teeman toistuvuus ja jatkuvuus, joka muuntuu ja kehittyy sarja sarjalta aina uusiin suuntiin ja tulkintoihin. Keskeisiä teemoja hänen taiteessaan ovat maisema, jo häviämässä olevat tai kadonneet jäljet sekä erilaiset luonnonilmiöt kuten jää ja tuuli. Päiväläinen rakentaa vaatteista ja kankaista maisemaan sulautuvia runollisia installaatioita, jotka henkivät taiteilijan subjektiivista luonto- ja maisemakokemusta.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa.

Lisätietoja:

Galleria Katve 1

Outi Karjalainen:
OMATUNTO
18.6.–7.8.2016
Avajaiset perjantaina 17.6. klo 17–19
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su kello 9–18
Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!
outi_karjalainen_omatunto_netti.jpg
Kuvateksti: Outi karjalainen, luonnoskuva teoksen osasta, Omatunto, 2016, sekatekniikka, Kuva Outi Karjalainen

OTM Outi Karjalaisen Omatunto-installaatio koostuu suuresta valkoisesta kyyhkystä ja siihen heijastettavasta videokuvasta. Teoksen videot on kuvattu Venäjällä, Viipurissa ja Pietarissa, pulujen armoitetuissa valtakaupungeissa. Kyyhkyn materiaaleina on kotikadun koivu, kaavapaperi, puuliima, liitostapit. Kurssikokonaisuuteen liittyvän esseen kirjallisuuden hän haki gradunsa lähdeluettelosta. Näyttely on kuvataiteen aineopintojen päättötyönäyttely.

Karjalainen vietti vaihtovuoden 2011–2012 Pietarissa. Hän seurasi päivittäin kolmannen kerroksen ikkunasta vastapäisen talon seinäkourussa eläviä puluja: suunantoja, potkuja, pudottamisia, vallantaistoa räystään kulmapaikasta. Oli joku sopuisa hetki, ja sitten taas elämän kaikkia sävyjä, siekailemattomuutta.

– Joskus pysähdyin miettimään tunteita, joita nämä pulut elämällään minussa herättivät. Viime keväänä kirjoitin graduni Oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Tutkin katumusta. Ymmärsin, että pulujen puolesta tunsin sen, mihin ne eivät kykene: häpeää ja katumusta. Omat tuntoni! Teoskokonaisuudellani haluan tarjota tilan tutkia omatuntoa ja nähdä eteenpäin sen valossa, Karjalainen kertoo.

Lisätietoja:

OTM Outi Karjalainen
kuvataiteen vapaaopiskelija
outielka@gmail.com

Galleria KATVE 2

Marianne Lukkarinen:
Kuvaa vapautta
18.6.–7.8.2016
Avajaiset perjantaina 17.6. klo 17–19
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su kello 9–18
Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!
marianne_lukkarinen_virtaava_netti (003).jpg
Kuvateksti: Marianne Lukkarinen, osa teoksesta Virtaava, 2016, akryyli ja öljyväri, kuva: Marianne Lukkarinen.

Marianne Lukkarisen Kuvaa vapautta -näyttely sai alkunsa kiinnostuksesta siihen, miten paljon vapauden teemat ovat läsnä arjen elämisessä ja valinnoissa. Aihetta tutkiessaan hän kyseli ihmisten kokemuksia ja ajatuksia vapauden tunteesta. Nämä tarinat ja hänen omat kokemuksensa toimivat taustana maalauksille, jotka ovat eräänlaisia tunnemuotokuvia.

Lukkarisen teokset ovat cottonduck-kankaalle tehtyjä akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Hän aloitti teosten työstämisen alkuksi märkätyöskentelynä lattialla akryyliväreillä. Kuivumisaikojen ja kerroksien työstäminen vaihtui lopulta kuivaan öljyvärityöskentelyyn.

Myös Katve 2 -näyttelyhuone on itsessään osa teosta. Pieni rajattu mustaseinäinen tila kutsuu kysymään, kuinka rajattu on vapaus. Näin pohtivat Lukkarisen haastattelemat ihmisetkin.

– Vapaus on tärkeä tila, mutta millä ehdoilla. Ollaanko aina jostakin vapaita? Millainen on vapaus, jos se on huone ihmisen sisällä? Huone, jonne voi palata, mennä, etsiä, eksyä, löytää, kadottaa, palata uudelleen, muuttaa asumaan. Huone, josta käsin me hyväksymme, suvaitsemme, annamme itsemme ja toisemme elää elämää juuri sellaisena kuin se on, Lukkarinen kysyy.

– Vapauden tila on lähtökohta, mistä saamme voimamme olla juuri niin kuin olemme, vaikka ulkoisesti vielä olisimmekin rajoitettuja. Sen kautta voimme elää ulkoisestikin vapaina ja luoda sitä myös toisille ihmisille, hän pohtii.

Marianne Lukkarinen (s. 1977 Kemijärvellä) on oululainen taiteilija ja taideopettaja. Hän opiskelee tällä hetkellä Rovaniemellä kuvataideopettajaksi.

Lisätietoja:

Mariannen Lukkarinen
marianne.lukkarinen (at) gmail.com
www.mariannelukkarinen.fi

LaY/Viestintä/RJ