Uutiset 2016

Lapin asiantuntijuus kysyttyä arktisissa asioissa

31.3.2016

Pohjoista arktista asiantuntijuutta hyödynnetään Suomen hallituksen päätöksenteon ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden tukena. Lapin yliopiston Arktinen keskus on valittu toteuttamaan valtioneuvostolle päätöksentekoa tukevaa selvitys- ja tutkimustoimintaa kahden hankkeen kautta vuosina 2016–2019. Lisäksi Suomen arktisella puheenjohtajuuskaudella Lapin arktista profiilia ja arktista asiantuntijuutta vahvistetaan hankekokonaisuudella.

Arktinen keskus tarjoaa valtionhallinnolle tutkimustietoa arktisen alueen poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä tukee Suomea arktisen politiikan painopisteiden määrittelyssä. Asiantuntija-apua ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta tukeva hanke alkaa maaliskuussa 2016 ja se jatkuu vuoteen 2019 saakka. Hanke toteutetaan yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin ja Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen kanssa.

Toisessa, vuonna 2016 toteutettavassa hankkeessa tuotetaan oikeusvertaileva tutkimusraportti saamelaisia koskevan oikeuskysymysten ratkaisemiseksi. Raportti pyrkii esittämään konkreettisia ratkaisumalleja päätöksenteon tueksi. Tutkimus tuottaa tietoa, joka on hyödynnettavissa sekä ILO sopimus nro169:n ratifioinnissa että muissa saamelaisiin liittyvissä oikeuskysymyksissä, mukaan lukien valmisteilla olevan Pohjoismaisen saamelaissopimuksen eteenpäin viemiseen liittyvät kysymykset.

Hankkeessa vertaillaan, miten alkuperäiskansaoikeuksiin liittyviä kansainvälisiä sopimuksia ja sitoumuksia on otettu käyttöön ja sovellettu eri maissa. Lisäksi tehdään selvitys kansainvälisen alkuperäiskansaoikeuden kehityksestä. Materiaali hyödyttää myös Suomen kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaa ja vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisesti ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansaoikeuksien edistämisessä. Hankkeen toteuttaa Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti yhteistyössä Luulajan teknillisen korkeakoulun kanssa. Hankkeessa on mukana myös Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta ja useita yliopistoja eri puolelta maailmaa.

Puheenjohtajuuskausi mahdollisuus Lapin elinkeinoelämälle

Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus keväästä 2017 kevääseen 2019 on Lapille suuri mahdollisuus tuoda esiin alueen monipuolista arktista osaamista. Arktisen keskuksen koordinoiman, helmikuuhun 2019 jatkuvan Rovaniemi Arctic Spirit -hankkeen tavoitteena on nostaa Lapin ja sen toimijoiden arktista profiilia erityisesti elinkeinoelämän näkökulmasta ja vakiinnuttaa Lapin asemaa Suomen johtavana arktisena alueena.

Hankekokonaisuus jakaantuu neljään osaan, joista ensimmäinen on Lapin arktisen osaamisen esittely puheenjohtajuuskauden kokousten ja tapahtumien yhteydessä Lapland Arctic Council Host Committeen tuella. Suomen arktista keskustelua kokoavaa Arctic Finland -portaalia kehitetään siten, että se palvelee paremmin kansallista arktista keskustelua. Vuonna 2017 järjestetään kolmatta kertaa Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssi, josta odotetaan kansainvälisesti näkyvää tapahtumaa Suomen arktisen puheenjohtajuuskauden alkuvaiheeseen. Hankkeen neljäs kokonaisuus puolestaan vahvistaa Rovaniemen asemaa arktisen muotoilun pääkaupunkina. Rovaniemen kaupungin kanssa toteutettavassa hankkeessa rakennetaan sisältöjä Arctic Design Capital -tavaramerkille. Lapin liitto on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Lisätietoja:

Minkälainen on Arktisen alueen poliittistaloudellinen tilanne erityisesti arktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskaudelle 2017–2019?
Timo Koivurova
johtaja, Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 551 9522, timo.koivurova(at)ulapland.fi

Saamelaisten oikeuksien toteutuminen: kansainvälinen oikeusvertaileva tutkimus
Leena Heinämäki (tavoitettavissa 6.4. alkaen)
OTT, vanhempi tutkija, Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 484 4280, leena.heinamaki(at)ulapland.fi

Rovaniemi Arctic Spirit
Anne Raja-Hanhela
projektikoordinaattori, Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 039 1337, anne.raja-hanhela(at)ulapland.fi


LaY/AK/JW