Uutiset 2016

Korutaidetta, elämänfilosofioita, metalligrafiikkaa, litografiaa sekä poliittisia utopioita pääkampuksen gallerioissa

5.1.2016

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Lapin yliopiston pääkampuksella on esillä Inka Maarika Kangasniemen saamelaista korutaidetta, poliittista utopiaa käsittelevän tutkimuksen esittely Kalle Lampelalta, elämänfilosofiaa pohtiva mediakasvatuksen teoskokonaisuus sekä avoimen yliopiston kuvataiteen opiskelijoiden metalligrafiikkaa ja litografiaa. Näyttelyt ovat esillä pääosin 12.–28.1.2016, ja avajaisia vietetään maanantaina 11.1. kello 18.

Galleria Kilo

Inka Maarika Kangasniemi:
Inari Rocks
12.–28.1.2016
Avajaiset maanantaina 11.1.2016 kello 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

Inka-Maarika-Kangasniemi-Tenopaasi-Aanaarjuuha_web.jpg
Inka Maarika, Tenopaasi Aanaarjuuhâ (Tenopaasi Inarijoki), 2015, tenopaasi, koralli, messinki, silkki. Valokuva Tarmo Lehtosalo Photography.

Inarilainen korutaiteilija Inka Maarika on kaivautunut asuinkuntansa maankamaraan ja palannut sieltä maan päällisiin osiin tuoden mukanaan kivenkovia tuliaisia.

Saamelaisen korutaiteen edelläkävijän Inari Rocks -näyttelyn taidekoruissa on käytetty Inarin alueen monipuolista, mutta hyödyntämätöntä kivimateriaalia.

– Suhtaudun kiveen materiaalina suurella kunnioituksella, enkä suvaitse sen hyväksikäyttöä. Jos esimerkiksi löytyy kiviesiintymältään rikas paikka, en hyväksy, että kaikki sen kivimateria otetaan ja viedään pois. Minusta se on loukkaavaa sekä sille paikalle että kivelle, jotka kuuluvat yhteen. Kerätessäni materiaalia, joka voi joskus ehtyä, kysyn siltä aina luvan, saanko ottaa sitä. Kerään materiaalia vain kertomaan sen omasta olemassaolosta, kauneudesta ja jumalan käsittämättömästä luomisvoimasta.

Inka Maarika peilaa koruissaan saamelaisten arvomaailman muutoksia sivilisoitumisen myötä. Ainutlaatuiset kivikorut henkivät ikiaikaisten kivien säilömää tietoa sukupolvien juoksussa.

– Liitän tarinat kiviin, joiden elinkaari on paljon pidempi kuin ihmisten. Ne ovat säilyneet muuttumattomina saamelaisten historian ajan ja kivet ovat nähneet sukupolvien jatkumon.

Inka Maarikan (37) tausta on vahvasti saamenkäsityöperinteessä, josta hän on ponnistanut ilmaisemaan itseään taiteen keinoin. Hänen taiteessaan on voimakkaita kontrasteja, jotka nousevat taiteilijan omasta identiteetistään – hän on saamelainen, joka viihtyy urbaanissa ympäristössä. Inka Maarika hyödyntää taidokkaasti omasta elinpiiristään löytyviä materiaaleja ja yhdistää niitä ennakkoluulottomasti moderneihin elementteihin.

Taiteessaan Inka Maarika on käsitellyt rohkeasti alkuperäiskansoja koskettavia aiheita globaalin näkökulman kautta sekä asettanut kulttuurien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä uudenlaiseen kontekstiin. Lapin yliopistossa teollista muotoilua opiskeleva Inka Maarika on hakenut lisäosaamista eri tekniikkoihin aiemmin myös Euroopan yliopistoista ja korkeakouluista. Hänen taidettaan kiertää tällä hetkellä kansainvälisesti, muun muassa Belfastissa Pohjois-Irlannissa.

Lisätietoja:
Inka Maarika Kangasniemi
P. +358 (0) 503 287 297
ikangasniemi (at) hotmail.com


Galleria Kopio

Kalle Lampela:
Poliittisen utopian sinnikkyys – tutkimusprosessin esittely
12.–28.1.2016
Avajaiset maanantaina 11.1.2016 kello 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

Kalle Lampela on työskennellyt kolmisen vuotta reaalisosialismin kuvaston parissa. Tutkimustyö alkoi, kun hän tutustui DDR-Revue -nimiseen aikakauslehteen. DDR-Revue oli kuvitettu aikakauslehti, joka ilmestyi useilla kielillä vuosina 1956–1990. Vuoden 1960 alussa lehti alkoi ilmestyä suomeksi. DDR-Revue muistuttaa sisällöltään ja ulkoasultaan Neuvostoliitto-lehteä. Molemmat lehdet olivat maansa virallisen ulkomaanpropagandan airuita, joihin otettiin vain tiukimman mahdollisen oikeaoppisuuden seulan läpäisseitä juttuja.

– DDR-Revuen äärellä kiinnitin huomiota lehden toimittajien tapaan representoida reaalisosialismia sanoin ja kuvin. Minua alkoi kiehtoa, miltä reaalisosialismi haluttiin saada näyttämään, ei niinkään se, mitä reaalisosialismi todella oli. Vaikka DDR-Revuen sisältö ei ole luotettavimmasta päästä, sisällöstä välittyy päällimmäisenä utooppisuus eli periksi antamaton pyrkimys kohti parempaa maailmaa vailla riistoa, pelkoa, puutetta ja epätasa-arvoa. DDR-Revueiden lisäksi Neuvostoliittolehdissä, 1970–80-lukujen Kulttuurivihkoissa ja DDR:n ihanneversiosta kertovissa kuvakirjoissa kurkotellaan kohti sosialistista onnelaa. Tätä kuviteltua tulevaisuutta kuvaavasta materiaalista muodostui tutkimusaineistoni. Kirjastoissa ja arkistoissa tapahtuvan aineistonkeruun sijaan ostin aineistoni nettidivareista ja huutonetistä, Lampela kertoo.

– Sijoitin aineiston työhuoneelleni, ympäröimään minua pöydille, seinille ja hyllyille. Aloin katsoa aineistoa ja ihmetellä, mihin reaalisosialistinen kuvasto viittaa. Voisiko tästä läpeensä ideologisesta ja valtaosin epäluotettavasta materiaalista paljastua jotakin muuta kuin pelkkä epäonnistunut utopia tai tietylle aikakaudelle ja poliittiselle suuntaukselle tyypilliset piirteet? Lähdin etsimään vastauksia näihin kysymyksiin valikoimalla ja lajittelemalla kuvia. Tein muutaman kollaasin, mutta pääasiassa piirsin. Yhteiskuntatieteelliset metodit olivat kuitenkin sormissani yhtä erottamattomasti kuin lyijykynä.

Näyttelyssä on esillä tutkimusaineistoa sekä kaksi isoa lyijykynäpiirustusta: Traktoristi Otto Schult Tewswoosista, 2014–2015, ja Gisela May, 2015.

Lisätietoja:
Kalle Lampela
P. 040 484 4229
kalle.lampela (at) ulapland.fi
www.kallelampela.com


Galleria Hämärä

Tähtivalaan Universumi -työryhmä
Päivi Asamäki, Laura Kalaoja, Heidi Montti ja Asta Sinervä:
Universumin Syke
12.–28.1.2016
Avajaiset maanantaina 11.1.2016 kello 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

Tähtivalaan Universumi -työryhmän teoskokonaisuus ottaa kantaa etenkin sosiaalisessa mediassa vallitsevaan teennäisyyden ilmapiiriin, joka purkautuu esimerkiksi tekosyvällisinä mietelauseina ja julkisina elämänfilosofisina pohdintoina. Työryhmä nostaa esille ilmiön olemassaoloa, mutta toisaalta pohtii sen syntymisen taustasyitä. Teoskokonaisuuden voi nähdä myös parodisena kokeiluna, jossa testataan, millaisilla elementeillä kultti-ilmiötä pyritään luomaan. Kokonaisuus koostuu videoteoksesta sekä Facebook-sivusta, jonka kautta Tähtivalas tuo pehmeitä ajatuksia, rauhaa ja valoa ihmisten arkeen.

Kokonaisuus on luotu Mediakasvatuksen ilmaisu ja sovellukset -kurssilla syksyllä 2015.

Tähtivalaan Universumi Facebook-sivu
Universumin Syke, video, versio 1

Lisätietoja:
Taiteilijaryhmän yhteyshenkilö
Asta Sinervä
P. 040 587 7658
asinerva (at) ulapland.fi


Galleria Kajo

Avoimen yliopiston kuvataiteen työpajojen opiskelijoiden metalligrafiikkaa ja litografiaa
16.–28.1.2016
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

Lapin yliopiston avoimen yliopiston kuvataiteen työpajojen opiskelijoiden näyttelyssä on esillä metalligrafiikkaa ja litografiaa. Työpajojen opettajana on ollut kuvataiteilija Lauri Rankka.


LaY/Viestintä/SV