”YK:n eritysraportoijan mukaan Suomea on pidetty alkuperäiskansojen oikeuksia noudattavana esimerkkimaana. Tällaista mainetta ei tulisi vesittää sillä, että metsähallituslain valmistelun viime vaiheessa tehtiin lakiesitykseen muutoksia konsultoimatta saamelaiskäräjiä ja kolttien kyläkokousta.”
Näin totesi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijatohtori Leena Heinämäki perjantaina 22. tammikuuta 2016 Helsingissä pidetyssä Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa? -hankkeen Saamelaiset, arktinen alue ja ympäristöpäätöksenteko -loppuseminaarissa. Hankkeen keskiössä ovat olleet ympäristöpäätöksentekoon liittyvät seikat. Hanke vahvisti ja loi uusia toimintatapoja Käsivarren paliskunnan alueelle sekä teki porosaamelaisten asioita tutuksi paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Kuva: Leena Heinämäki 22. tammikuuta järjestetyssä hankkeen loppuseminaarissa
Tutkijat pitivät paikallisille asukkaille ns. oikeusapuklinikoita ja kertoivat, mitä mahdollisuuksia heillä on vaikuttaa ympäristöpäätöksentekoon. ”Käytännössä olimme kätilöimässä vuoropuhelua alueen toimijoiden välillä ajatuksena, että asioita selvitetään ennen kuin eteen tulee konfliktitilanteita. Paikallisilla poronhoitajilla oli kokouksissa mahdollisuus esittää tarkentavia toiveita ja saada vastauksia esimerkiksi Metsähallituksen edustajalta.”, Heinämäki kertoo.
Tietopankki ja dokumentti avaavat ympäristösovittelua ja saamelaisuutta
Hankkeessa toteutettiin myös tietopankki, joka sisältää videoita ja englanninkielisiä podcast-haastatteluja niin koululaisten, tutkijoiden kuin ympäristöhallinnon kehittämisestä ja ympäristön tilasta kiinnostuneiden käyttöön. Pitkissä videohaastatteluissa asiantuntijat ja tutkijat kertovat, minkälaisena he näkevät ympäristösovittelumallien kehittämisen Suomessa. Ruohonjuuritason ympäristöaktivistit puolestaan kuvaavat, miten ympäristökonfliktit syntyvät ja aprikoivat, olisiko vuosia kestäneiltä kiistoilta voitu välttyä ja puheenvuoron saavat myös Käsivarren paliskunnan porosaamelaiset.
Lisäksi hankkeessa toteutettiin Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuva, jossa kymmenen Käsivarren paliskunnan porosaamelaista kertoo ympäristöhaasteista, jotka uhkaavat perinteistä saamelaista poronhoitoa. Seuraavat esitykset ovat Enontekiöllä.
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen hallinnoiman hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Tampereen ja Helsingin yliopistot. Hanketta rahoitti Koneen Säätiö Jakautuuko Suomi -ohjelmastaan.
Lisätietoja:
Lisätietoja ja tietopankki löytyy hankkeen verkkosivuilta: www.ymparistokonfliktisovittelu.fi.
Hankkeista: Leena Heinämäki, leena.heinamaki(at)ulapland.fi
Ympäristösovittelusta: Heta Heiskanen, heta.heiskanen(at)gmail.com
Dokumenttielokuvasta: paivi.kapiainen(at)mediaali.fi