Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt esittelevät yliopiston Kamerakerhossa valmistuneita teoksia, Dekadenssi Uus-Romanttinen Videodisco-Kabaree -videoinstallaation, omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvia kokeilullisia sekatekniikkatöitä, kolmesta installaatiosta koostuvan näyttelyn Välttämättömät, lasihissiin sijoittuvan kokeellisen laboratorion sekä taiteen ja urheilun välisiä yhteyksiä pohtivia taideprojekteja. Näyttelyt ovat esillä 21.4. asti. Avajaisia vietetään 4.4.2016. Tervetuloa!
Galleria Seinä
Lapin yliopiston Kamerakerho:
Pimiö
5.–21.4.
Avajaiset maanantaina 4.4. kello 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16

Maria Tuunasen
Fotogrammi 2016 syntyi kamerakerhon pimiöviikonlopun aikana. Kuva: Maria Tuunanen.
Pimiö on Lapin yliopiston KAMERAKERHO!:n ensimmäinen yhteisnäyttely. Näyttely esittelee vuoden 2016 kevään aikana eri tekniikoilla pimiössä valmistettuja teoksia kaikkiaan kymmeneltä kamerakerholaiselta.
KAMERAKERHO! aloitti toimintansa vuoden 2015 syksyllä. Toimintaan on osallistunut vaihtelevasti 9–15 henkilöä. KAMERAKERHO! järjestää muun muassa luentoja ja pimiöviikonloppuja, joiden aikana Pimiö-näyttelyssä olevat työtkin ovat syntyneet.
Lisätietoja:
KAMERAKERHO! Facebookissa
Venni Ahlberg
vahlberg (at) ulapland.fi
KAMERAKERHO!:n vetäjä
Minttu Ypyä
mypya (at) ulapland.fi
KAMERAKERHO!:n vetäjä
Galleria Hämärä
Atte Viljamaa:
Dekadenssi – Uus-Romanttinen Videodisco-Kabaree
5.–21.4.
Avajaiset maanantaina 4.4. kello 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe kello 8–21, la kello 9–16
Dekadenssi – Uus-Romanttinen Videodisco-Kabaree on videoinstallaatio,
jossa yhdistyvät pop- ja alakulttuurit, mystiikka, symbolismi sekä
subliimit luontokokemukset. Kuva: Mari Järviluoma.
Atte Viljamaan näyttely on ääni- ja videoinstallaatio, joka on koostettu vuosina 2013–2016 kuvatusta materiaalista. Viljamaa tutkii teoksessaan mahdollisuuksia vaistonvaraiseen olemassaoloon ilman ulkoisia rajoitteita. Sen osasummia ovat ruumiillisuus, ruumiinkuva, seksuaalisuus, nautinto, itsekuri ja ekstaasi.
– Teoksen hidas- ja nopeatempoiset ääni- ja videoelementit luovat hypnoottisen ja transsinomaisen tilan. Tässä ruumiin temppelissä on samanaikaisesti läsnä oma subjektiivinen kokemus itsestä sekä ulkotodellisuudesta heijastettu omakuva, Viljamaa kertoo.
Teoksessa yhdistyvät pop- ja alakulttuurit, mystiikka, symbolismi sekä subliimit luontokokemukset. Teos sekoittaa eri aikatasoja taidehistorian aikakausista aina acid houseen.
Rovaniemellä asuvan Atte Viljamaan taiteellinen työskentely koostuu videosta ja grafiikasta. Häntä kiinnostavat intertekstuaalisuus, symbolit, metatasot, toistuvuus, pysähtyneisyys ja päällekkäisyys.
Galleria Kilo
Henna Rintala:
I feel like Everything
5.–21.4.
Näyttelyn avajaiset 4.4.2016 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 8–21, la 9–16
Alexithymia on sekatekniikkatyö ja osa Henna Rintalan I feel like Everything -näyttelyä. Kuva: Henna Rintala.
I feel like Everything -näyttelyn teemana ovat tunteet, niiden moniulotteisuus sekä nimeämisen haastavuus. Helena Rintala lähestyy aihetta visuaalisin keinoin omakohtaisen kokemuksen ja näkemyksen kautta.
– Jokainen meistä on kokenut elämänsä aikana hetkiä, jolloin mielen on vallannut tunne, jonka nimeäminen on ollut haastavaa tai lähes mahdotonta. Nämä tunteet ovat usein monien yksittäisten tunteiden muodostamia kokonaisuuksia, eikä niille välttämättä löydy kielestämme kuvaavaa sanaa. Monesti tulkinta jää tällöin puutteelliseksi ja pahimmillaan asia kaivaa pitkiäkin aikoja, hän sanoo.
Näyttelyn teeman monitulkinnallisuuden ansiosta Rintala kertoo pystyneensä kokeilemaan uutta. Tämän seurauksena jokainen työ on oma yksilöllinen prosessinsa, jonka kautta hän on pohtinut taiteellista näkemystään tyylilleen poikkeavista lähtökohdista.
Rintala on graafisen suunnittelun maisteriopiskelija. I feel like Everything -näyttelyn työt ovat kokeilullisia sekatekniikkatöitä, joidenka kautta hän on pyrkinyt rikkomaan itselleen asettamia tekemisen rajoja. Rintalan näyttely on osa kuvataiteen aineopintoja.
Lisätietoja:
Henna Rintala
hh.rintala (a) gmail.com
Galleria Lyhty ja Galleria Kajo
Venni Ahlberg:
Välttämättömät
5.–21.4.
F-talo, 1. krs ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 8–21, la 9–16
Arki koostuu lukuisista palasista. Mitä eriskummallisemmat asiat tuntuvat tärkeiltä. Venni Ahlbergin teos nostaa esiin ne kaikista välttämättömimmät asiat. Teos koostuu kolmesta installaatiosta.
Välttämättömät on Ahlbergin ensimmäinen installaatio. Hän käyttää töissään maalaustaiteen, valokuvataiteen ja videotaiteen tekniikoita. Teoksen lähtökohdat ovat vahvasti Ahlbergin työskentelyssä, jossa asetelma, ihmisyys ja yksinkertaiset materiaalit muodostavat kokonaisuuden.
– Se on välttämätöntä. Se on itsestään selvää, hän toteaa.
Lisätietoja:
Venni Ahlberg
valberg (at) ulapland.fi
Lasihissi
Rida Haapala:
Mielen matriisi II
Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio
5.–21.4.
Avajaiset // Vernissage 4.4.2016 klo 18.00
F-siipi, Lapin yliopisto, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 8–21, la 9–16

Rida Haapalan
Mielen matriisi II on jatkoa kevään 2015 kokeellisesta laboratoriosta. Kuva: Rida Haapala.
Rida Haapala tutkii Mielen matriisi II // Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio -teoksessaan mielen subjektiivista yhtenäisyyttä; tietoisuuden, ruumiillisuuden ja olemassaolon prosessia sekä niiden suhdetta toisiinsa. Teoksessa kohtaavat havainto ja todellisuus väliaikaisuuden ja vuorovaikutuksen ollessa läsnä.
– Ruumiillisesti kokeva mieli muodostaa mielen matriisin, mielen peruskudoksen. Se on mielen vallitseva kokonaistila, jossa on olemassa olon tunnetta ylläpitävä lataus. Mielen matriisi voidaan käsittää mielen eri toimintoja ja kerroksia yhdistäväksi tekijäksi, Haapala pohtii.
– Moniulotteisen ja toimintakykyisen matriisin kehittyminen on prosessina samankaltainen kuin se, jonka avulla taiteilija yhdistää aistien ja tunteiden maailmat ja saa aktiivisella toiminnalla luovan tuloksen aikaan, hän jatkaa.
Haapalan näyttely rakentuu, muuttuu ja luo itseään uudelleen kolmen viikon ajan leikkien intuitiolla, ajatuksilla, hetkellä ja tilan fyysisyyden kokemuksilla. Mielen matriisi II on jatkoa kevään 2015 ensimmäisestä laboratoriosta.
Lisätietoja:
Rida Haapala
rida.haapala (at) gmail.com
P. 050 4045629
Galleria Kopio
Matti Tainio:
Parallel Worlds Remix
5.–21.4.2016
Avajaiset 4.4.2016 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 8–21, la 9–16
Matti Tainion näyttely esittelee hänen väitöstutkimukseensa
Parallel Worlds. Art and Sport in Contemporary Culture liittyneitä taideprojekteja.
Tainion väitöstutkimus käsitteli erilaisia taiteen ja urheilun välille muodostuneita yhteyksiä: miten taide ja urheilu suhteutuvat toisiinsa historian muovaamina käytäntöinä, miten niiden sosiaaliset kentät voidaan rinnastaa, miten urheilu näkyy nykytaiteessa ja miten taide käyttää urheilua eri tarkoituksiin sekä miten esteettinen ja jopa taiteellinen näkyvät urheilussa. Akateemisen tutkimuksen rinnalla oli taiteellisen tutkimuksen juonne, joka tuli näkyviin kolmessa näyttelyssä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa (2008), Galleri Sinnessä (2010) ja Suomen Urheilumuseossa (2012).
Parallel Worlds Remix -näyttelyssä on esillä kolme teosta kahdesta viimeksi mainitusta näyttelystä. Teokset ovat esillä tätä näyttelyä varten muokattuina versioina.
Suomi juoksee remix 2012/2016 -videoteos käsittelee kestävyysjuoksua harrastuksena: Tainio tuo joukon juoksijoita osaksi näyttelyä kisaamaan keskenään.
Art-Play-Sport Remix 2010/2016 -videoteos puolestaan avaa kuvitteellista taiteen ja urheilun välissä olevaa toiminnan kenttää sekä katsojan ja aktiivisen tekijän kokemusten eroja. Lisäksi esillä on
Attempt to Run London / Yritys juosta Lontoo 2012/2016 -mustesuihkutulosteet.
LaY/Viestintä/RJ&SV