• Weboodi
  • Moodle
Uutiset 2016

Kamru_Hossain_ 2015_www.jpg

Rahoitus digitalisaation ja kyberturvallisuuden tutkimukseen Euroopan pohjoisilla alueilla

26.10.2016

Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen NordForsk myönsi Lapin yliopiston Arktiselle keskukselle noin 864 000 euron suuruisen rahoituksen kolmivuotiseen projektiin, jossa tutkitaan digitalisaatiota ja kyberturvallisuutta Euroopan pohjoisilla alueilla. Tutkimusprojektia johtaa apulaisprofessori Kamrul Hossain, joka on johtaja Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutissa Arktisessa keskuksessa.

Projekti kartoittaa digitalisaation mahdollisuuksia ja uhkia yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa ja pyrkii edesauttamaan osallistavaa, paikallisiin tarpeisiin vastaavaa digitaalista kehitystä.

– Yhtäältä digitalisoituminen avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa yritystoiminnan, terveys- ja sosiaalipalveluiden tai opetuksen ja opiskelun järjestämiseen, yhteisöllisyyden ja identiteetin luomiseen sekä inhimillisen toiminnan ympäristövaikutusten lieventämiseen. Toisaalta se nostaa esiin uusia uhkia esimerkiksi kyberrikollisuuteen, yksityisyydensuojaan, digitaalisten tietojen ja taitojen puutteellisuuteen sekä eriarvoisuuteen liittyen, kertoo Kamrul Hossain.

Tutkimusprojektissa digitalisaatiota ja kyberturvallisuutta lähestytään inhimillisen turvallisuuden näkökulmasta.

– Keskiössä ovat ihmiset Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisilla alueilla teknologian, infrastruktuurin, valtion tai yhteiskunnan sijaan. Haluamme nostaa paremmin digitalisaatioon liittyviä arkipäivän erityishaasteita, joita pohjoisen alueen ihmiset kokevat. Tämä on uutta kyberturvallisuusajattelussa, kertoo Arktisen keskuksen tutkija Mirva Salminen.

Hankkeen tavoitteena on vähentää yksilöiden ja yhteisöjen arkipäivään liittyviä pelkoja ja ristiriitoja. Samalla heidät halutaan mukaan rakentamaan digitaalista tulevaisuutta yli kansallisten rajojen. Osallistavan ja vertailevan monitieteisen tutkimuksen avulla alueelle jalkautetaan hyviä käytäntöjä ja ideoita sekä tuotetaan vastauksia vielä toistaiseksi epätasa-arvoistavan kehityksen haasteisiin.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Norjan Arktisen yliopiston (UiT), Institute for Security and Development Policyn (Ruotsi) ja Swansean yliopiston (Iso-Britannia) kanssa vuosina 2017—2019.

Lisätietoja:

Johtaja Kamrul Hossain
Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti, Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 484 4281, kamrul.hossain(at)ulapland.fi

Tutkija Mirva Salminen
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 484 4037, mirva.salminen(at)ulapland.fi

NordForsk invests in cyber-security: https://www.nordforsk.org/en/news/nordforsk-invests-in-cyber-security

LaY/AK/JW&MS