Uutiset 2017
maytego.jpg
Kuva: Seija Ulkuniemi

Tarinoita maagisesta Havannasta ja naisen asemasta

20.4.2017

Ensimmäistä kertaa Rovaniemellä vierailevan kuubalaisen taiteilija Maria Teresa Gonzalezin, taiteilijanimeltään Maytego, taiteessa korostuu naisen asema ja Havanna.

Parinkymmenen vuoden ajan Maytego oli naimisissa tunnetun kuubalaisen taiteilijan kanssa. Aviomiehen kautta Gonzalez tutustui linoleikkaukseen ja kiinnostui menetelmästä. Taiteellaan hän haluaa kertoa erityisesti naisen asemasta Kuubassa.

—Taiteellani haluan kertoa katsojalle monia asioita, niin hyviä kuin huonoja. Erityisesti yksi tärkeä aihe taiteessani on nainen. Tähän liittyy naisen todellisuus, naisen ongelmat ja naiseuden erilaiset puolet, Maytego toteaa.

Maytego valmistaa paperinsa itse, sillä Kuubassa on pula raaka-aineista ja paksua paperia on vaikea löytää. Teokset taiteilija vedostaa valmistamalleen käsintehdylle kierrätyspaperille.

—Puuta on helpommin saatavilla ja sitä on myös helpompi löytää kuin esimerkiksi metallia. Erityisillä kaiverrusveitsillä kaiverran piirtämäni kuvion puuhun ja tämän jälkeen painan paperille halutun kuvan. Levitän muotille painomustetta ja laitan prässin alta. Kaikki käyttämäni materiaalit ovat kierrätysmateriaaleja, Maytego kertoo.

Maytego_Del_Otro_Lado_pieni.jpg

Kuva: Seija Ulkuniemi. Del otro lado = Toiselta puolelta

Maaginen Havanna

Naisten aseman lisäksi puupiirrosten ja linokaiverrusten aiheena on usein myös kotikaupunki Havanna. Jokaisen teoksen takana on myös oma tarinansa.

—Olen asunut ja työskennellyt koko elämäni Havannassa. Kyseessä on hyvin maaginen paikka. Kaupunki on ikään kuin ajassa pysähtynyt. Esimerkiksi kun katsoo katukuvaa niin kaikki autot ja asunnot ovat kuin toisesta ajasta. Ne ovat erittäin vanhoja. Tämä aspekti näkyy töissäni ja tuo siihen ominaisen piirteen, Maytego toteaa.

Maytegon näyttelyitä on ollut ympäri maailmaa muun muassa Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Iso-Britanniassa. Erityisesti taiteilijan mieleen on jäänyt yaqui-heimon kanssa Meksikossa toteutettu näyttely.

—Oli erittäin vaikuttavaa huomata miten yaqui-kulttuuri on hyvin kantaaottavaa ja pitää samalla omasta kulttuurillisesta identiteetistään ja alkuperäisestä elinmuodostaan kiinni, Maytego kertoo.

Taiteilijan toiveena on että tulevaisuudessa hän pystyisi toteuttamaan taidetta sitoutuen vahvemmin edustamaan omia juuriaan ja arvojaan, sekä puolustamaan enemmän naisten asemaa.

Maytegon näyttely CONVERGENCIAS HABANERAS – HAVANNALAISIA YHTYMÄKOHTIA on nähtävillä Rovaniemen pääkirjaston aulassa 11.–28.4.2017.

Maytego_Habana_vieja_pieni.jpg

Kuva: Seija Ulkuniemi. Habana vieja= Vanha Havanna

Lisätietoja:

Seija Ulkuniemi
seija.ulkuniemi(at)ulapland.fi
+358 40 4844143

LaY/Viestintä/J-EK