Uutiset 2017
opiskelijat.jpg

Lapin yliopiston hakijamäärässä reilua kasvua

6.4.2017

Lapin yliopistoon jätettiin tämän vuoden yhteishaussa lähes 5000 hakemusta eli noin 650 hakemusta enemmän kuin viime vuonna. Parhaiten Lapin yliopiston koulutusaloista haussa menestyi oikeustieteet.

Lapin yliopistoon jätettiin tämän vuoden yhteishaussa lähes 5000 hakemusta. Yhteishaku sisältää kandi- ja maisterihaut sekä pelkästään maisterihakuun osallistuneet. Hakijoista noin kolmannes piti Lapin yliopistoa ensisijaisena hakukohteena. Vararehtori Kaarina Määtän mukaan hakemusten määrään vaikuttaa se, että kasvatusalalla aloituspaikkoja vähennettiin, oppiaineita hakukohteena yhdistettiin ja eri yliopistojen valintakokeita yhdistettiin oikeustieteissä.

– Lapin yliopistolle on tärkeätä saada motivoituneita ja lahjakkaita opiskelijoita, jotka me haluamme kouluttaa laadukkaasti, vararehtori Kaarina Määttä toteaa.

– Olemme aiempina vuosina voineet tarjota hyvän koulutuksen myös henkilöille, joiden alkuperäinen tarkoitus ei ole ollut tulla Lappiin. Esimerkiksi oikeustieteessä parhaat alumnimme ovat niitä, jotka eivät alkujaan halunneet ensisijaisesti Lappiin, mutta tultuaan Lapin yliopistoon he suorittivat tutkinnon nopeasti, motivoituneesti ja hyvin arvosanoin, Määttä pohtii.

Eniten hakemuksia jätettiin oikeustieteiden tiedekuntaan, jonne jätettiin noin 1900 hakemusta eli yli 950 enemmän kuin viime vuonna. Ensisijaisena hakukohteena Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekuntaa piti reilu viisisataa henkilöä. Oikeustieteiden tiedekunnan valintakoe järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyössä Itä-Suomen ja Turun yliopiston kanssa. Samalla valintakokeella hakijan oli mahdollista hakea kaikkiin kolmeen yliopistoon. Tämä selittää hakemusten suuren määrän.

– Kokonaisuutena olemme edelleen erittäin haluttu opiskelupaikka oikeustieteellisellä koulutusalalla. On myönteistä, että saimme tässä kolmen yksikön yhteisvalinnassa runsaasti myös ensisijaisia hakijoita, dekaani Juha Karhu sanoo.

Kasvatustieteiden tiedekuntaan jätettiin reilut tuhat hakemusta. Luokanopettajakoulutukseen jätettiin yli 800 hakemusta, joten koulutusala on edelleen varsin suosittu. Kasvatusalan hakukohteessa oli tänä vuonna 20 aloituspaikkaa vähemmän kuin viime vuonna.

Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan jätettiin noin 970 hakemusta. Tiedekunnassa on kaikkiaan neljä hakukohdetta: hallintotiede, johtaminen ja soveltava psykologia; matkailututkimus; politiikkatieteet ja sosiologia sekä sosiaalityö. Hakijoista lähes neljäkymmentä prosenttia oli valinnut tiedekunnan ensisijaiseksi hakukohteekseen.

Taiteiden tiedekuntaan tuli yli 500 hakemusta. Eniten hakemuksia taiteiden tiedekunnassa jätettiin viime vuosien tapaan kuvataidekasvatukseen ja graafiseen suunnitteluun.

– On selvää, että taidealalla kilpailu opiskelijoista kovenee, varsinkin kun opiskelijamäärät yliopistoissa yleensäkin vähenevät. Meille haasteelliseksi tilanteen tekee se, että valtakunnallisesti on tehty merkittäviä panostuksia pääkaupunkiseudun taideyliopistoihin ja lisäksi nuorten parissa, kuten taiteessa yleensäkin, elää vahvana myytti siitä, että taide elää metropoleissa. Maisteriohjelmien lisääntyneet hakijamäärät kuitenkin kertovat siitä, että alaan jo tutustuneiden parissa taiteiden tiedekunta on varteenotettava ja arvostettu opiskelupaikka, dekaani Timo Jokela sanoo.

– Yliopiston kaikki tiedekunnat ovat vetovoimaisia ja jatkossa yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa tulee tukemaan molempien korkeakoulujen opiskelijarekrytointeja, vararehtori Kaarina Määttä toteaa.

Lisätietoja:

Vararehtori Kaarina Määttä
Puhelin 0400 696 480
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT