Galleria Lovisassa on marraskuun ajan esillä taiteiden tiedekunnan kuukauden taiteilijan Timo Jokelan Jokineuvoja -näyttely. Jokela toimii Lapin yliopistossa kuvataidekasvatuksen professorina ja taiteiden tiedekunnan dekaanina. Hän on myös Arktisen yliopiston temaattisen Arctic Sustainable Art & Design -verkoston johtaja.
Jokelaa kiinnostavat ihmisen ja luonnon väliset suhteet. Hän lähestyy niitä paikkasidonnaisen taiteen, yleensä ympäristö- ja yhteisötaiteen menetelmin. Hän pyrkii tuomaan maisemaan, talveen, lumeen ja jäähän sekä luonnonprosesseihin liittyvien teostensa kautta uusia näkökulmia pohjoisten ihmisten ja ympäristöjen välisiin suhteisiin.
– Esillä oleva teos liittyy omaan ympäristööni Ounasjoella. Lapsena illat kuluivat jokirannassa harrinpyynnissä. Varttuessani opettelin sauvomaan nivoissa ja koskissa veneperhoilla kalastaen. Joen virrat, karit ja kivet tulivat tutuiksi. Niillä kaikilla oli omat sukupolvientakaiset nimensä. Kylä seurasi luonnonkiertoa jokensa kautta. Joki opetti kylää ja kyläläiset jokeansa seuraaville sukupolville. Opin mukana ja joesta tuli tärkeä ystävä, Jokela kertoo.
Opiskeluaikana suhde jokeen aktivoitui uudella tavalla kun pohjoisten jokien valjastusuhka nousi esille. Jokela osallistui tuolloin Altajoen valjastamista vastustaviin mielenosoituksiin. Hän jakoi julisteita joissa luki ”Elämän A ja O – tiesitkö, että Altajoella ja Ounasjoella on yhteiset lähteet”. Altajoki valjastettiin, mutta kiista käynnisti saamelaisten oman identiteetin vahvistumisen.
Sittemmin Jokela oli mukana kun Ounasjoen kansanliike nousi puolustamaan jokeaan. Altan kiistasta oppineena hän tiesi puolustavansa omaa pohjoista kulttuuriaan. Ymmärrys oman pohjoisen identiteetin merkityksestä antoi suuntaa opinnoille sekä taiteen tekemiselle.

Kuva: Timo Jokela
Ounasjoki suojeltiin lailla vuonna 1983. Niihin aikoihin Jokela auttoi aina kesäisin isäänsä perinteisten puunveneiden teossa. Hän aikoi tehdä myös oman veneen ja opetella tämän katoavan taidon. Vene jäi kuitenkin tekemättä isäukon kuoltua. Veneen tekotarpeisiin, kaaripuihin ja puristimeen tarttui uusia merkityksiä. Ne ovat kulkeneet Jokelan mukana ja niillä on ollut oma paikkansa hänen työhuoneellaan odottamassa uutta käyttöä.
– Elämä joella on muuttunut. Uitto Ounasjoella loppui aikanaan. Harrit miltei katosivat koskista. Paikalliset pyytäjät vaihtuivat istukastaimenia pyydystäviin matkailijoihin. Veneet liikkuvat joella nyt harvakseen. Joki on hiljainen, miltei unohdettu, mutta merkityksetön se ei ole. Palaan sinne usein taiteeni kautta vuodenkiertoa seuraillen, Jokela kuvailee.
Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.
Taiteiden tiedekunnan marraskuun taiteilija Galleria Lovisassa
Timo Jokela: Jokineuvoja
Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–20, la klo 8–16,
sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Lisätietoja:
Timo Jokela
+358 40 739 6034
timo.jokela(at)ulapland.fi
Lisätietoja näyttelytilasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi
LY / Viestintä / LP