Maidosta uhanalaisen lapinlehmän pelastaja?
13.2.2017
Lapin maakunnan oma karjarotu pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä on uhanalainen alkuperäisrotu, jonka lisääntyviä yksilöitä on koko maailmassa vain noin tuhat. Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa on helmikuun alussa käynnistynyt hanke, jossa kartoitetaan lapinlehmän maidon tuotannon potentiaalia, määrää ja maantieteellistä jakautumista. Lisäksi selvitetään, miten rodun maitoa ja sen hyviä ominaisuuksia voidaan hyödyntää nykyistä laajemmin.
Lapinlehmän maidon käytön lisääntyminen edesauttaa rodun elpymistä. ”Pohjoissuomenkarjan maidon omaleimaisuuden hyödyntäminen” (LAPPARI) - hankkeen tavoitteena on koota toimijaverkosto ja kartoittaa toimintamallia, joka tukee lapinlehmän maidon tuotantoa, jatkojalostusta ja käyttöä. Hankkeen vetäjät toivovat yhteydenottoja kaikilta lapinlehmien omistajilta ja maidon jatkojalostuksesta kiinnostuneilta yrityksiltä, jotta lehmärodun ja sen maidontuotannon nykytilanne voitaisiin selvittää mahdollisimman kattavasti.
Kartoitushankkeessa selvitetään lisäksi, voisiko Lapin kasvava matkailuelinkeino hyödyntää lapinlehmän omaleimaista maitoa ja siitä tehtyjä jalosteita sekä samalla viedä eteenpäin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paikallisen eläinrodun tarinaa. Hankkeen pidemmän tähtäimen tavoitteena on tukea Lapin maatilojen lähiruokatuotantoa ja jalostusastetta sekä sitä kautta parantaa maitotilojen kannattavuutta.
Lapinlehmä tuottaa korkealaatuista maitoa, joka on valtarotujen karjan maitoa rasvaisempaa ja jonka rasvahappokoostumus on ihmisen ravitsemuksen kannalta edullisempaa. Lapinlehmän maitoa tuotetaan maakunnassa ja lähialueilla jonkin verran, mutta sitä ei vielä erikseen kerätä eikä jatkojalosteta myytäviksi tuotteiksi.
LAPPARI-hanketta rahoittaa Euroopan unionin maatalousrahasto Lapin ELY-keskuksen kautta. Arktisen keskuksen yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Luonnonvarakeskuksen Jokioisten yksikkö. Hankkeen ohjausryhmässä on mukana maitotilallisten, maatalouden neuvontajärjestön, lapinlehmän geenipankin ja maidon jatkojalostuksen edustajat. Hankeaika on 1.2.2017–31.1.2018.
Lisätietoja:
Lapin lehmän omistajat ja muut maidon jatkojalostuksesta kiinnostuneet toimijat voivat pyytää jäsenyyttä hankkeen Facebook-ryhmään.
Hankkeen johtaja, yliopistotutkija Päivi Soppela
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 013 8805, paivi.soppela(at)ulapland.fi
Projektikoordinaattori Anne Tuomivaara
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 484 4160, anne.tuomivaara(at)ulapland.fi
Kuva: Anne Tuomivaara/Arktinen keskus
LaY/AK/JW