Uutiset 2017
annakekkonen_550px.jpg
Anna Kekkonen: Fragmentoituneita hetkiä veden alta. 2017. Valokuva.

Vuoden viimeiset näyttelyt avautuvat F-talon gallerioissa

30.11.2017

Pääkampuksen gallerioiden näyttelysyksy lähenee loppuaan ja vuoden viimeiset näyttelyt avautuvat F-talon gallerioissa maanantai-iltana 4. joulukuuta. Nähtäville tulee Anna Kekkosen valokuvia vedenalaisista hetkistä, Wihurin vierailevan taiteilijan Hannele Kylänpään saviveistoksia, suomalaisten lasten ja nuorten arvoja esittelevä Arvojen kierrätystä maailmanrauhan puolesta -näyttely, Galleria Lyhtyyn avautuva talvipuutarha sekä uutta Arktisen muotoilun osaamiskeskusta esittelevä näyttely. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin maanantaina 4.12. klo 18!


Galleria Seinä

Anna Kekkonen: Fragmentoituneita hetkiä veden alta
5.12. – 19.12.2017
Avajaiset maanantaina 4.12.klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Anna Kekkonen on kuvannut vedenalaisia hetkiä Suomen järvimaisemissa. Hän kietoo kuvat pohdintaan siitä, mitä vastineita ihmisen kehollisuuden kokemus tuottaa vesielementin ympäröimänä.

– Vesielementissä kiehtoo se, mitä se saa aikaan ihmisessä fysiologisella ja mentaalisella tasolla. Kehossamme on paljon toimintoja, jotka reagoivat ja sopeutuvat veden alla olemiseen. Vedenalaiset kokemukset ovat stimuloineet itsessäni niin montaa eri osa-aluetta, etten ole halunnut sen jäävän pelkästään ohimeneväksi elämykseksi. Toivon, että voin kuvieni kautta välittää fragmentin siitä, mitä pelkällä verbaalikielen logiikalla on vaikea välittää, Anna Kekkonen kuvailee teostensa lähtökohtia.

Veden kauneuden olemus kiteytyy sen kontrolloimattomuuteen, jonka ympäröimänä tuntee olevansa mielekkäällä tavalla mitätön. Sen rytmiin sopeutuminen ja mukautuminen luovat eräänlaisen rauhan ja jopa autuuden tunteen. Vedessä pyristeleminen on turhaa, se luo ainoastaan jäykkyyttä ruumiiseen. Veden ympäröimänä kokemus lähenee avaruudellista painottomuuden tunnetta, veden vastus hidastaa liikehdintää ja maan päältä kantautuvat äänet eristäytyvät ympäristöstä.

Näyttelyyn valitussa kuvasarjassa esiintyy Nina Haukkovaara. Kuvat on kuvattu tämän kesän lopussa Meikonjärvellä Kirkkonummella. Anna Kekkonen valmistuu taiteen maisteriksi Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta tämän vuoden lopussa. Kekkonen kuvaa vedessä sekä valokuvia että liikkuvaa kuvaa ja hänen voimakas kiinnostuksensa veteen on yhdistynyt moniin erilaisiin produktioihin ja osa-alueisiin.

Lisätietoja:
Anna Kekkonen
annakekkone(at)gmail.com
+358 40 514 2920


Galleria Hämärä

Hannele Kylänpää: Savesta kuvaksi
5.12. – 19.12.2017
Avajaiset maanantaina 4.12.klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

hannelekylanpaa_web.jpg
Tiiliä taiteilijan työpöydällä. Kuva: Leila Lipiäinen

Kuvanveistäjä Hannele Kylänpää on taiteiden tiedekunnan ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston 43. vieraileva taiteilija Lapin yliopistossa. Yliopistollamme on ollut Wihurin rahaston tukemia vierailevia taiteilijoita jo vuodesta 1995 lähtien.

Näyttelyssä esillä olevat savityöt on tehty tiedekunnan taiteilija-ateljeessa ja plastisen sommittelun työskentelytilassa syksyn 2017 aikana. Teokset ovat saaneet aiheensa läheltä tehdyistä havainnoista. Esillä olevat tiiliveistokset ovat kuvakertomus ympäröivistä äänistä ja tapahtumista: orava oleili lasin takana uteliaisuuttaan, käsilaukut lojuivat hylättyinä, mutta eivät roskina – niissä oli vielä muisto kosketuksesta.

– Matkalla tapaamani itämaiset tuntemattomat saivat ohuen puhtaan, miltei kaksiulotteisen hahmon. Kevyt peitto, ihmisyyttä varpaissa ja käsissä. Eläimistä kurjen huuto ja majavan etsivä sukeltelu ovat lähempänä luontoa kuin keinuva lumikko. Näyttelyn kokonaisuus muodostuu pienistä huomioista ja hetkellisistä hoksaamisista, veistelee kuvanveistäjä Kylänpää.

wihuri_logo.jpg

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi


Galleriat Kilo ja Kajo

Arvojen kierrätystä maailmanrauhan puolesta -projekti
5.12. – 19.12.2017
Avajaiset maanantaina 4.12.klo 18.00

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

arvojen_web2.jpg
Toni Berg, Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta: "Arvostan Suomessa juomakelpoista kraanavettä. Itsestäänselvyys toisinaan unohtuu arjen kiireessä".

Kilo- ja Kajo-gallerioissa on nähtävillä Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi syntyneen kansainvälisen projektin valokuvia. Arvojen kierrätystä maailmanrauhan puolesta -projekti sai alkunsa vuonna 2016 kuubalaisen yhteisötaiteilija Idalberto Duran Babastron, taiteilijanimeltään Reymundo de la Paz Mundial (Maailmanrauhan Reymundo), ja kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen kohtaamisesta. He suunnittelivat projektin, jossa suomalaisten lasten ja nuorten arvot tulisivat näkyviin valokuvin sekä edelleen tulkituiksi taiteellisin keinoin.

Keväällä 2017 toteutetun projektin lähtökohtana oli, että osallistujat vastaavat valokuvallaan kysymykseen ”Mitä arvostan Suomessa?”. Projektiin osallistui Lapin yliopiston harjoittelukoululta parikymmentä lasta. Lehtori Anita Haatajan ensimmäisen luokan oppilaita ohjasi valokuvauksessa opiskelija Merja Pätsi, joka myös tallensi oppilaiden aiheeseen liittyvät sanalliset kommentit. Lisäksi 85 luokanopettajaopiskelijaa Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta osallistui projektiin. Toteutus tapahtui lehtori Seija Ulkuniemen ohjaamalla Kuvataide-kurssilla.

Ulkuniemi on lähettänyt valokuvat espanjaksi käännettyine selitysteksteineen Havannaan. Taiteilija Reymundo de la Paz Mundial on työstänyt näiden pohjalta teoksia kierrätysmateriaaleista. Näin suomalaiset arvot tulevat taiteen keinoin kuubalaisen kulttuurin kautta uudelleen tulkituiksi. Mikäli taiteilija onnistuu ajoissa toimittamaan teoksistaan valokuvia Suomeen, ne laitetaan myös esille näyttelyyn. Projektin valokuville ja taiteilijan veistoksille on varattu yhteisnäyttelytila Havannan Memorial Salvador Allende -rakennukseen marraskuuksi 2018.

Lisätietoja:
Seija Ulkuniemi
seija.ulkuniemi(at)gmail.com
+358 40 484 4143


Galleria Lyhty

Satu Miettinen: Talvipuutarha
5.12. – 19.12.2017
Avajaiset maanantaina 4.12.klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

talvipuutarha_web.jpg

Talvipuutarha on yhteinen kasvienhoitoprojekti. Sen ajatuksena on tuoda pilkahdus vihreää yliopistoyhteisön arkeen ja antaa lomien yli turvapaikka talvehtiville kasveille. Näyttelykasvit on kerätty yliopistoyhteisön jäseniltä.

Kasvit ovat näyttelyssä vieraina saamassa kasvivaloa ja hoivaa keskellä pimeää kaamosta. Viherpeukalot voivat myös ilmoittautua talvipuutarhan hoitajiksi. Kasvit voi tuoda hoitoon joulukuuksi Galleria Lyhtyyn ja hakea takaisin tammikuun toisella viikolla.

Talvipuutarhan kasvit ja niiden tarinat keskustelevat keskenään. Kasveja hoidetaan tarkasti ja välillä huolettomammin. Joistakin kasveista muodostuu tärkeitä – vanhimmat huonekasvit saattavat olla vanhemmilta perittyjä. Kasveille tehdään selviytymisstrategioita lomamatkojen yli, etsitään hoitajia ja sovitaan kasteluvuoroista. Joillakin kevät nostaa kasvikuumeen ja idätys on kunniassaan.

Satu Miettinen dokumentoi talvipuutarhan hoitoa valokuvaamalla, blogilla ja vlogilla. Hän toivoo, että videolle tallentuisi joitakin hauskoja kasvienhoitomuistoja.

Lisätietoja:
Palvelumuotoilun professori Satu Miettinen
satu.miettinen(at)ulapland.fi
+358 40 484 4367


Galleria Kopio

ARCTA – Arctic Art & Design Labs: Arktisen muotoilun osaamiskeskus
5.12. – 19.12.2017
Avajaiset maanantaina 4.12.klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

arcta_web.jpg

Kuva: Ilari Peltola, Janne Jakola, Viljami Tommola, Nina Maaninka ja Sakke Korpela.

Arktisen muotoilun osaamiskeskuksen, ARCTAn, avajaisseminaari järjestetään keskiviikkona 13.12. Esko ja Asko -salissa. Galleria Kopiossa on nähtävillä esittelymateriaalia osaamiskeskuksesta. ARCTAn osaamisalaa esitellään lisäksi Design or Die – luovasta osaamisesta uutta arvoa ja kilpailukykyä -hankkeen myötä, joka toteutetaan yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun, Aalto yliopiston ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo Oy:n kanssa.

ARCTA tarjoaa asiantuntijuutta, laajan yhteistyöverkoston sekä matalan kynnyksen muotoilupalveluita. Osaamiskeskus toimii ennen kaikkea helposti lähestyttävänä muotoilun tarjoajana, jossa keskeisinä toimijoina ovat innovatiiviset opiskelijat. Uusi osaamiskeskus kehittää muotoilun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä koulutusta Lapin alueella. Lisäksi osaamiskeskus tukee innovaatioista syntyvää liiketoimintaa ja pyrkii mahdollistamaan tehokkaan tuotekehityksen.

Arktinen muotoilu yhdistää ja hyödyntää muotoilun, tieteen ja taiteen keinoja erityisesti arktisen alueen tarpeisiin. ARCTAn ydinosaamiseen lukeutuvat audiovisuaalinen mediakulttuuri, graafinen suunnittelu, kuvataidekasvatus, sisustus- ja tekstiilimuotoilu, teollinen ja palvelumuotoilu sekä vaatetussuunnittelu. Yhteistyötä kehitetään myös muun muassa Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Osaamiskeskus kokoaa yhteen verkostoon muotoilun tekijät, tutkijat ja hyödyntäjät.

Palvelutarjonta on suunnattu erityisesti pohjoisen startup- ja pk-yrityksille sekä julkisille palveluille. Muotoilun tarjoajien osalta keskus on tarkoitettu edistämään koulutuksellisesti alan opiskelijoiden toimintaa sekä tarjoamaan yleishyödyllisesti tukea alueen muotoiluyrityksille. ARCTAn avajaisseminaari on osa Lapin liiton rahoittamaa (EAKR) Arktisen muotoilun osaamiskeskus (AMOK) -kehittämishanketta.

Lisätietoja:
www.arcta.fi
Hankkeen vastuullinen johtaja,
taiteiden tiedekunnan dekaani Timo Jokela
+358 40 739 6034
timo.jokela(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP