Lapin yliopisto vahvasti mukana Arktisen neuvoston ohjelmassa
12.5.2017
Suomi on ottanut vastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden. Lapin yliopistolla on vahva rooli Fairbanksin ministerikokouksen julkilausuman koulutusta koskevan osuuden toteuttamisessa. Lisäksi yliopiston eri toimijoilla on useita kytkentöjä Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelman tavoitteisiin.
Fairbanksin julkilausumassa painotetaan koulutuksen merkitystä ja sen saavutettavuutta. Erityinen huomio kiinnitetään alkuperäiskansojen nuoriin. Samalla viitataan Arktiseen yliopistoon ja opettajien valmiuksien kehittämiseen. Suomen puheenjohtajuusohjelmassa koulutus on myös vahvasti esillä yhtenä neljästä prioriteetista.
Teema liittyy vahvasti UArcticin Opettajankoulutuksen temaattisen verkoston toimintaan, jota johtaa professori Tuija Turunen. Verkoston projektille ”Arktinen opettajankoulutus tasavertaisuuden ja kulttuurisen moninaisuuden tukijana” on myönnetty Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmän (SDWG) projektistatus helmikuussa 2017.
Koulutusteeman tavoitteena on tukea arktisten alueiden elinvoimaisuutta ja sopeutumista nopeasti muuttuvaan pohjoisen ympäristöön. Hankkeessa tutkitaan, miten opettajankoulutus voisi nykyistä paremmin valmistaa tulevia opettajia ymmärtämään paikallisia kulttuureja, elintapoja ja kulttuurista moninaisuutta sekä alkuperäiskansojen omaleimaisuutta. Lisäksi tavoitteena on tukea opettajien valmiuksia inklusiivisen, kaikille yhteisen koulun, arktisen pedagogiikan ja haja-asutusalueiden koulutuksellisten kysymysten ratkaisemiseen ja digitaalisten sovellusten hyödyntämiseen.
Tämän ohella ohjelmassa on muitakin Lapin yliopistoa koskettavia kohtia.
Suomi painottaa ohjelmassaan ilmastonmuutoksen ohella YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Suomen kauden tapahtumista on erikseen mainittu Rovaniemi Arctic Spirit –konferenssi, jonka Arktinen keskus järjestää marraskuussa yhdessä Rovaniemen kaupungin kanssa. Konferenssin pääteemana on YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja arktisuuden yhdistäminen.
Arktinen keskus koordinoi myös ohjelmassa mainittua Lapin ”isäntäkomiteaa” (host committee), joka on kytköksissä Lapissa pidettäviin Arktisen neuvoston kokouksiin.
Arktiseen yliopistoon liittyvät syyskuussa 2018 Oulussa pidettävä UArctic-konferenssi ja Lapin yliopistossa järjestettävä Arktisen neuvoston työtä mallintava Model Arctic Council –tapahtuma.
Yliopistojen yhteistyön ja tutkimusyhteistyön kannalta on myös merkittävää, että Fairbanksissa hyväksyttiin juridisesti sitova sopimus tieteellisen yhteistyön vahvistamisesta arktisella alueella.
Tiedote/LaY/AK/MH