Uutiset 2017

Muistokirjoitus: Lapin yliopiston kunniatohtori Zygmunt Bauman 19.11.1925–9.1.2017

18.1.2017

​ Zygmunt Bauman nimitettiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi 4.6.1999. Hän oli tuolloin estynyt saapumasta Rovaniemelle. Baumanin piti luennoida Sosiologi-päivillä vuonna 2004 ja vastaanottaa kunniatohtorin arvo. Etelä-Englannin lentokentät sulkeneet lumisateet, tai ”julma kohtalo” kuten Bauman itse asian ilmaisi, kuitenkin estivät ”toisen” saapumisen Lappiin.

Puolalaissyntyinen Bauman tunnetaan erityisesti nyky-yhteiskunnan kriittisenä tarkastelijana ja heikompiosaisten puolestapuhujana. Baumanin kirjat ovat tuttuja sekä yhteiskuntateoreettisen ajattelun kehitystä seuraaville että nyky-yhteiskunnan kehityssuunnista ja sen sosiaalisista seurauksista yleisemmin kiinnostuneille lukijoille. Hän kuvaa yhteiskunnallisia ilmiöitä selkeästi ja usein puhuttelevien vertauskuvien avulla.

Bauman julkaisi yli 60 kirjaa. Kirjat käsittelivät muun muassa modernia, globalisaatiota, moraalia, epävarmuutta, identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja kulttuuria. Teoksista ehkä tunnetuin on Modernity and the Holocaust (1989). Se tutkii holokaustia sosiologisesti, osoittaen miten holokausti kytkeytyi modernin yhteiskunnan rationaalisuuteen.

Toinen hänen tunnetuimmista teoksistaan, Notkea moderni (2000), puolestaan tarkasteli modernin yhteiskunnan vakaiden rakenteiden ja instituutioiden katoamista sekä tämän seurauksia yhteisöille ja yksilöille.

Baumanin sosiologian lähtökohtia ja mahdollisuuksia avaava Sosiologinen ajattelu (1997) on ollut pääsykoekirjana Lapin yliopistossa kuin muissakin suomalaisissa yliopistoissa ja innostanut lukuisia ihmisiä sosiologian pariin.

Zygmunt Bauman työskenteli professorina Leedsin yliopistossa. Hän oli aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ajattelija ja vaikuttaja.

Lapin yliopiston sosiologian oppiaineen puolesta Asko Suikkanen, Janne Autto ja Jarno Valkonen.