Uutiset 2017
 
Raimo Väyrynen muotokuva.jpg

Raimo Väyrysen muotokuva julkistettiin

13.12.2017

Lapin yliopiston hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja kunniatohtorin Raimo Väyrysen muotokuva julkistettiin keskiviikkona 13.12. Muotokuvan on toteuttanut kuvataiteilija Kalle Lampela.

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola korosti muotokuvan julkistamistilaisuuden yhteydessä Väyrysen roolia Lapin yliopiston perustamisessa ja kehittämisessä.

— Lapin yliopisto tilasi muotokuvan, koska halusimme dokumentoida Raimo Väyrysen historiallisen roolin Lapin yliopiston kehittämisessä yliopiston perustamisvaiheesta alkaen. Väyrynen toimi uuden yliopistolain jälkeisen Lapin yliopiston hallituksen ensimmäisenä puheenjohtajana, Ylä-Kotola toteaa.

Lapin yliopistossa Väyrynen on toiminut yliopiston ensimmäisen hallituksen jäsenenä vuosina 1979–1982, ja hänet nimitettiin kansainvälisen politiikan dosentiksi 1988. Lapin yliopiston kunniatohtorin arvo Väyryselle myönnettiin vuonna 1999. Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtajana Väyrynen on toiminut vuodesta 2009 alkaen.

Muotokuvan toteuttanut Kalle Lampela (s. 1973) on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2000. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, kuten Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Japanissa. Lampelan teosten teemat ovat liittyneet väljästi poliittiseen historiaan, poliittisiin ja uskonnollisiin aatteisiin ja utopioihin. Taiteen tekeminen on Lampelalle käsitteellistä ja tutkivaa. Lampela tekee myös muotokuvia.

– Tein keskustelijan muotokuvan. Mallin asennolla ja valitulla kuvakulmalla halusin korostaa pitkäaikaista ja ansiokasta työtä, jota Raimo Väyrynen on tehnyt Lapin yliopiston eteen yliopiston hallituksessa, sekä tiedepoliittista keskustelua, jota hän on pitänyt vuosien aikana yllä, Lampela toteaa.

Lampela tekee muotokuvia fotorealistisella metodilla. Hän piirtää muotokuvat digitaalisista valokuvista käyttämällä värikyniä. Fotorealistisen metodin mukaisesti hän käyttää muotokuvia piirtäessään myös projisointia ja tietokonetta. Lampela yhdistää muotokuvissaan näköismuotokuvan perinteen digitaalisen aikakauden fotorealismiin. Lampela työskentelee kuvataiteen yliopistonlehtorina taiteiden tiedekunnassa.

Raimo Väyrynen (s. 1947) on toiminut Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professorina vuosina 1978–1998. Vuosina 1993–2004 hän toimi Notre Damen yliopiston valtio-opin professorina sekä vierailevana professorina Princetonin ja Minnesotan yliopistoissa. Lisäksi Väyrynen on toiminut Fulbright-tutkijana MIT:ssä ja Harvardin yliopistossa. Suomen Akatemian pääjohtajana Väyrynen toimi vuosina 2004–2007 ja Ulkopoliittisen instituutin johtajana vuosina 2007–2009.

Lisätietoja:

Lapin yliopiston rehtori
Mauri Ylä-Kotola
0400 276 288

Kuvataiteilija ja yliopistonlehtori
Kalle Lampela
040 484 4229

Lisätietoja taiteilijasta

LUC/Viestintä/J-EK